Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Благодарност се възпитава с пример

Петък, 11 Януари 2019 / Родители
151
  • pixabay.com

 

Днес отбелязваме международния ден на думата Благодаря“

 

Много страни отбелязват деня на думата „Благодаря“, за да напомнят колко е важно да сме благодарни за всичко, което имаме. А ние използваме повода да напомним, че благодарност се предава на децата като модел на поведение, не можеш да я възпиташ, ако ти самия си неблагодарен.

През 2006 г. психолозите Нансук Парк и Кристофър Пърсън правят проучване можем ли да възпитаме децата в благодарност. И установяват, че първото и най-важно нещо естествено е, ние самите като родители да бъдем модел за благодарност. Всяко дете иска да прилича на родителите си. Така, че ако родителите показват често своята благодарност към околните с думи или жестове, това е пътят, по който ще тръгнат и техните деца.

Второто и не по-малко важно нещо е родителите да показват своята обич на децата си и да прекарват повече време с тях. Даването на време и внимание е най-големият подарък в живота на детето, защото това внимание помага на детето да види емпатията от друг ъгъл. Да се чувства обичано, е най-добрият „модел“ на благодарност, който може да получи едно дете.

А това включва и нашата безусловна подкрепа. Използването на авторитетен и демократичен стил във възпитанието, който е твърд, но гъвкав, помага на децата да бъдат самостоятелни, да си изяснят какво могат и какво не могат, да поемат отговорност за собствените си действия и за собственото си развитие. Този метод не само ще развие личността на малкия човек, но и ще подобри семейните отношения. Да подкрепяме децата си в техните успехи и неуспехи, да насърчаваме пряко благодарността чрез собствените си действия и да бъдем любезни вероятно е най-доброто, което бихме могли да направим като родители.

 

- Дайте стимул за постигането на вътрешните цели на децата си. В днешно време младите хора много лесно си поставят външни или материалистични цели, като постигане на богатство, или подражаване на определени популярни образи. В повечето случаи обаче това спъва развитието, а не помага. Затова нашата роля като родители е да насочим вниманието на децата към среда, която им дава перспектива за принадлежност и растеж. Това ще им помогне ясно да видят своите стремежи и цели. Успешното постигане на тези цели не само ще задоволи основните им човешки потребности, но и ще им даде чувство на принадлежност и автономия за личностно развитие щастие, успех и благодарност. Не забравяйте да подкрепяте децата си, но най-вече не забравяйте да се радвате заедно с тях на техните постижения.

 

- Насърчавайте децата си да помагат на другите. Помощта и щедростта към другите са основни ключови съставки в изграждането на благодарни деца. Когато деца подават ръка, използвайки силните си страни, те се чувстват по-свързани с тези, на които помагат, което им помага да развият и поддържат приятелство, социални отношения и чувството на благодарността.

 

- Вложете усилия в това децата ви да намерят онова, което е важно за самите тях, а не това което искате вие за тях. Когато детето има изграден път от цели, които са важни за самото него, то е щастливо. Тогава благодарността идва сама.

 

Вижте още:

Детето има нужда да вижда, че светът е добър

Договор за поведение

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, възпитание, благодарност

StreetInside

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]

Управлението „на парче“ като успех

Понеделник, 15 Януари 2018 / Кариера
Нещо, което трябва да знаете, ако не можете да предсказвате бъдещето     Проектът Big Dig в Бостън - централна артерия и тунел през града - е един от най-големите инженерни провали в съвременната епоха. Завършването му отне много повече от очакваното. Той беше приключен 8 години с [...]