Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Детето има нужда да вижда, че светът е добър

Сряда, 28 Ноември 2018 / Родители
1980
  • Любов Миронова
1 / 2

Чрез песните хората се свързват със сърцето, казва педагогът Любов Миронова

 

- В работилница «ЕлвенА» продължаваш работата си по програмата за обучение по добродетели. Докъде стигнахте с обученията на учители/обучители по добродетели?

 

- В момента тече поредният шестмесечен курс за обучение на обучители по програмата „Озарени добродетели“, която адаптирах за български деца. С всяка изминала група обученията стават все по-вдъхновяващи. Завършилите курса преди 3 години, вече поемат част от обучението на новите колеги. Усмихнато, ведро тече процеса. Както и досега, след всеки модул изискваме участникът да заснеме урок, изнесен пред поне три деца. Тези уроци се гледат след това от всички в курса. Помагаме на всеки индивидуално според нуждите, така че накрая всички участници да имат качествени уроци. По тази причина и тъй като залата ни е с такъв капацитет групите са малки – 10 човека. След последния модул участниците изнасят урок на живо пред всички, които са завършили вече курса за преподаватели. Тези, които имат успешен урок по всички критерии, завършват курса. Всеки, който иска да може да преподава добродетели по значим начин, може да се запише на курс при нас. В момента се формира групата за курса януари-юни 2019 година.

 

- Има ли интерес от родителите към обучението по добродетели?

 

- Интересът е далеч, далеч по-нисък от този към KFC, ротативките в МОЛ или концерт на Криско. Тези родители обаче, които идват, намират своето удовлетворение, смисъл и положителни резултати. Капка по капка - вир. Вярвам, че все повече хора ще разбират смисъла на: „На този му липсват първите седем години!“ и все повече ще отделят време и енергия за формирането на стойностен характер на децата си. Тогава училището по добродетели е ценност. Всички родители, които имат интерес, могат да дойдат на демонстрационен урок. Програмата ни e на www.elven.bg

 

- Какво е това, което най-често пречи във възпитанието на съвременните деца?

 

- Възпитанието до седем години става през ролеви модели и копиране на заобикалящата действителност без детето да има оценка за добро и лошо. Просто копира. Според мен има няколко сериозни проблема по отношение на възпитанието:

- Отсъстващ родител – в чужбина е, не му се прибира вкъщи, разделени са родителите, зает е твърде много със себе си, не му пука...

- Негативен ролеви модел – родителите са в отношешия на насилие, имат зависимости...

- Средата е мръсна, разхвърляна, неестетична...

- Детето гледа телевизия или има достъп до дигитално устройство – телефон, таблет, компютър.... (Темата е по-дълга. Има информация в интернет.)

- Детето спи в леглото на родителите си (И тази тема е по-дълга. И щетите от нея също са толкова дългосрочни.)

- Детето се води да види реалността отрано – кланица, нощен бар...Детето до 7 години има нужда да вижда, че светът е добър, за да започне пътуването на героя през трудностите на живота с вътрешната увереност, че спасение дебне отвсякъде, да развие доверие към живота.

- Детето се оставя при учителка, детегледачка, баба, които имат негативни състояния – депресия, истерия и т.н. Детето ще ги изкопира едно към едно.

 

Да, има родители които по много причини не са подготвени за тази роля в живота им и имат своите трудности. Всеки трети понеделник на месеца започват курсовете ни за родители в Работилница «ЕлвенА». Обучаваме бъдещи родители и родители на деца до 7 години.

Бъдещите родители е важно да си изяснят ценностите, да ги синхронизират, за да има единно възпитание след това. Важно е да си почистят навици и страхове, които ще им пречат да възпитават децата си по значим начин, да имат курс по финанси.

 

- По какъв начин подкрепяте родителите?

 

- За родителите на деца до 7 години имаме поредица от курсове, които обхващат всички важни теми, като например комуникация, нужди на детето, сън, игри, играчки, безопасност, подходящи книги, обзавеждане и организиране на детската стая, подготовка за ясла и много други. Програмата за следващата година вече е качена на посочения сайт – www.elven.bg. С тези курсове подготвяме родителите за големия изпит, който им предстои, когато детето им стане около 12 годишна възраст – пубертета. Тогава родителите вече не са водещ ролеви модел, такъв са приятелите, модата, телевизията... Целим родителите да са изградили толкова силна сърдечна връзка с децата си, че да могат да удържат бурите, през които ще преминат.

 

- Защо няма курсове за родители с деца над 7 годишна възраст?

 

- Отговорът е, че с времето стана ясно, че там с курсове вече не стават нещата. Количеството натрупани проблеми през годините, изпуснатите да се свършат задачи са толкова много, че направихме избора си да влагаме времето си в това да подготвяме родителите да не си увреждат децата, вместо да поправяме вече увредени деца. От 0 до 7 се полагат основите, сеят се семената за равитието на личността. Дори най-прости неща като дроби, които ще се учат в пети клас във възрастта 4-5 години се посяват с игри на пици, за да поникнат естествено в нужния момент.

 

- Може ли да стигне до децата обучението по добродетели, ако родителите също имат нужда от такова?

 

- На курсовете по «Озарени добродетели» детето идва задължително с родител. Така родителят продължава труда ни у дома и заедно с него работим по темата.

 

- В момента темата за уроци по възпитание и обучение в добродетели е актуална — повдигнаха я самите учители. Виждаш ли този предмет в училищата скоро?

 

- В МОН са наясно с нашето съществуване. Имах среща с министър Красимир Вълчев по темата. Оставихме му книга с текстове и диск с песни - урок по урок. Министър Вълчев възложи на госпожа Евгения Костадинова – директор Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" да прегледа материалите и да се свърже с нас. Поканихме я на демонстрационни уроци, да присъстват на курс за обучители, да им направим в МОН един демонстрационен урок. Никаква реакция вече месеци. Нещата са каквито са.

 

- Защо в обучението по добродетели задължително присъства музиката и детските песни, които създадохте заедно с Камелия Данкова и Любомир Цанев?

 

- Чрез песните хората се свързват през сърцето. Важно е да се пее. В моето детсво ме водеха лятото в едно село. Всяка вечер там бабите излизаха в 6 часа на една пейка и пееха. Оказа се, че пейките, на които се пее по това време, са много в селото. По махали. Ние децата си играехме отстрани. Не очакваха и ние да пеем, а само да се наслаждаваме на песните им. В тези традиции има дълбок смисъл.

В основното ми училище всяка сутрин играехме утринна ведрина на валсовете на Йохан Щраус. Зиме, лете - играем. Все още мога да направя упражненията. Красивата музика въздейства по хармонизиращ начин.

 

- Какво още сте подготвили за родителите, които искат да възпитават щастливи деца?

 

- Подготвили сме им диск с 34 песни за добродетели, за да пеят с децата си в колата докато пътуват. Дигитални копия на песните са качени в музикалния онлайн магазин CD Baby.

За всички родители, за които има значение какъв е характера на децата им, материали и книги по темата Добродетели могат да намерят в Работилница "ЕлвенА".

 

Вижте още:

Концерт за деца с песни за добродетелите

Курс за обучители по добродетели

Да изпеем песничка...за доброто

Как се програмира човешкото съзнание

Децата и добродетелите

Бонбончо – съвременни приказки за деца, предаващи мъдрост

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

възпитание, добродетели, ценности, родители, деца, добродетели, Любов Миронова

StreetInside

Как Вселената се напълни със светове

Сряда, 06 Декември 2017 / На предела
Как са възникнали ранните галактики?   След Големия взрив пространството е абсолютна тъмнина. След милиард години Вселената започнала да се разширява и да става по-прозрачна. Появили се галактики, планети, звезди и други обекти. Това е историята, с която сме свикнали, но подробностите о [...]

Започва третото издание на „Предприемачи в науката“

Четвъртък, 06 Август 2020 / Кариера
За първи път обучението ще е онлайн и организаторите   Две компании са регистрирали учени, участници в единственото по рода си обучение „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“. Трета се подготвя и тя ще стартира с подкрепата на акселератор. Така трето [...]