Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дигиталната революция и развитието на децата

Четвъртък, 12 Април 2018 / Родители
1395
  • unsplash.com

С навлизането на електронни учебници вероятно броят на затлъстелите деца ще се увеличи още

 

Дигитализирането на човешкия живот доведе до промяна във всички сфери. Появиха се нови професии, други изчезнаха. Днес, ако човек има идея и иска да я сподели, може да напише книга, да си направи видео канал, да си направи блог, сайт и дори да си направи радио станция, която да излъчва на УКВ или просто интернет радио. Гласът му ще бъде чут. Възможностите за възрастните са много повече, отколкото са мечтали. Дори само да погледнем устройствата, на които продължаваме да казваме по инерция "телефони", макар че отдавна престанаха да бъдат само телефони, а днес са портативни терминали. Би ли могло да има и негативно влияние цялата тази техника за развитието на децата?

Въпросът е комплексен и изисква голяма доза тактичност. Обичам да поставям под въпрос нещата около себе си, както и да търся отговори чрез създаването на различни опитни постановки. За изготвянето им следвам научен подход, като се старая да не откривам топлата вода, а просто да я използвам. Обичам да чета статии, чрез които водещи учени от цял свят ни запознават с различни свои наблюдения.

При една от специализациите си в Тюбинген, Германия, попаднах на един екип от учени, които изследвали ефекта от гледане на телевизия при деца и установили, че деца, които гледали телевизия над 2 часа дневно имали различни по степен увреждания в цветното зрение в сравнение с деца, които гледали телевизия под 1 час дневно. И тъй като това изследване е доста старо, реших да проверя какви нови статии има по въпроса днес. Нужно е едно уточнение. В научните среди не е прието да се създават отричащи статии или такива, които обсъждат негативни тенденции в негативен контекст. Но има статии, които говорят за връзка между продължителността на престоя пред малкия екран и насилието сред децата, както и за наличието наднормено тегло.

Dalton /2007/ е изследвал дали съществува връзка между наднорменото тегло при децата и наличието на телевизор в стаите им. Изследването провел в американски училища. Изследвани били 523 деца от САЩ. От тях половината имали телевизори в стаята си. Така също 22.3 % от децата били със затлъстяване /n = 117/. Направени били различни разрези на тази група деца на базата на различни критерии в търсене на фактор, който да корелира пряко със случаите на затлъстяване. С изненада ученият отбелязва, че практикуването на спорт не се явявал фактор, който да бъде свързан с наднорменото тегло /разбира се, в обратна зависимост/, а такъв се оказал наличието на телевизор в стаите на децата. Телевизорите се намирали основно в стаите на затлъстели деца. Това ме изненада и потърсих статии по въпроса за хранителните навици, които се формират при деца, които са изложени на въздействието на електронни медии.

Halford /2007/ е извършил изследване при деца на възраст между 5 и 7 години, за да допълни едно предишно изследване с деца на възраст между 9 и 11 години за връзката между рекламите за храна по телевизията и приема на калории и индекса на телесна маса. Направен е експеримент с деца, на които са прожектирани различни реклами на хранителни и нехранителни продукти и след това е засечена тяхната консумация. Оказало се, че рекламите на храна довеждат до свръхконсумация при всички деца.

Viner & Cole /2005/ от University College London стигат дори по-далеч: те откриват връзка между гледането на телевизия на 5-годишна възраст и индекса на телесна маса на 30-годишна възраст. Проучването не може да бъде пренебрегнато с оглед на висококачествената постановка и големия брой участници /над 10 хиляди в група/. Установено е, че гледането на телевизия в детска възраст влияе на навиците, които се формират и в по-късен етап това води до различен индекс на телесна маса. За всеки час, прекаран пред телевизора, рискът от затлъстяване се увеличава със 7%.

България е сред водещите страни в Европа по нива на детско затлъстяване. С навлизането на електронни учебници от интерактивен тип вероятно ще се изкачим с още няколко пункта нагоре в тази класация, тъй като ученето за училище вече ще може да се извършва в леглото, при нулева физическа активност.

Наличието на мазнини по нашето тяло има не само естетически ефект. Мазнините имат ендокринна функция, особено тези, разположени от вътрешната страна на коремната стена /с особено внимание трябва да се отнасят мъжете, които са склонни да трупат мазнини в тази област/ - стартира една секреция на кортизол, която променя хормоналния баланс, води до безсъние, променят се хранителните навици, оттам се отключва една каскада, която рано или късно ще доведе до метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

 

Антон Каро, Сугестопедия за всеки родител и учител

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дигитална революция, технологии, телевизия, таблети, електронни учебници, деца, затлъстяване

Street of Art

Стивън Спилбърг възражда “Уестсайдска история”

Събота, 27 Януари 2018 / Под прожектора
Това ще е първият мюзикъл в творчеството на легендарния режисьор     Един от най-обичаните музикални филми „Уестсайдска история” ще бъде преобразен от Стивън Спилбърг, който ще повери главните роли на латино таланти, съобщава AFP. Оригиналната филмова версия на мюзик [...]

Кола или самолет? И двете

Вторник, 25 Април 2017 / Стил
Словашка компания привлече над 3 млн. евро инвестиции за проекта си за летящ автомобил   Словашкият стартъп "Аеромобил", който от 2014 година работи по създаването на летящ автомобил, представи на автосалона в Монако почти готовия си прототип. Вече се приемат и поръчки със срок на дост [...]