Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Играчките – между желанието да имаш всичко и желанието да имаш наистина

Петък, 17 Юни 2016 / Родители
1741
  • vipbebe.com

Отговорът на въпроса как да научим децата да ценят нещата си минава през много препятствия, но стига до здравословната липса

 

 

Един от капаните, в който попадат немалка част от родителите, е неумението да преценят кога и колко често да купуват играчки и по какъкв начин да стопират безкрайните детски искания.

 

Може би трябва да започнем от разликата между реална нужда и искане. Това, че детето иска нещо, не означава, че това е негова реална нужда, с която ние трябва да се съобразим. Ако детето наистина се нуждае от нещо и ако това е смислено, да, трябва да го подкрепим. Но ако става въпрос просто за желанието да има всичко, което види, нещата стоят по различен начин.

Много често проблемът започва от желанието на бабите и дядовците да глезят внучетата си. А това всъщност е желанието да си купим одобрението на децата, защото купувайки им играчки, ние всъщност купуваме за себе си – получавайки одобрението на децата, ние получаваме усещането, че сме добри баби и дядовци, или добри родители.

От друга страна, има случаи, в които, купувайки скъпи играчки, родителите искат да дадат на децата си онова, което те не са имали, но много са искали, когато са били деца. Така те не дават на детето си нещо, което то самото желае, а му дават своята мечта.

 

Как да наложим ограничения

 

Играчките могат да имат стимулиращо и развиващо действие, но когато са прекомерни, в неподходящото време или когато няма повод и причина да се подаряват, действието им е точно обратното.

Тази консуматорска култура, която се възпитава в децата, изобщо не е случайна. Преди години единствената храна, в която имаше играчка, беше шоколадовото яйце. Сега почти няма храна, в която да няма играчка – сладоледи, зрънчовци, всякакви подобни неща, които нямат собствена стойност, а получават една принадена стойност през това, че вътре има нещо допълнително, което детето да поиска.

 

 

Как да реагираме обаче, когато децата искат точно тях?

На първо място, трябва да приемем факта, че в някакъв момент детето няма да ни харесва, или съвсем откровено ще ни мрази, защото му налагаме някакви ограничения. Всъщност главният проблем в родителството е, че повечето родители не могат да приемат мисълта, че в даден момент детето няма да ги одобрява, а с това само могат да му навредят. Родителят трябва да определи някакви граници и да следи те да се спазват. Ние приемаме и уважаваме желанието на детето да има някаква играчка, но определяме правила – може да я получи за рождения ден, за именния ден, за Коледа или за някакъв друг празник. Добре е този разговор да се води от бащата и да се обясни на детето, че той и майка му са на мнение, че няма как да се получава всяка играчка, която бъде поискана.

 

Как да противодействаме на бабите

 

Проблемът става още по-голям, когато се намесят желаещите да дадат всичко на своите внучета баби и дядовци, но да ги спечелим за съюзници е доста трудна работа. Това обаче е важно и бащата трябва да наложи някакъв ред – ако искате да виждате внучето и да ни подкрепяте във възпитанието на детето, моля спазвайте нашите правила – играчки не могат да се купуват с повод или без повод и, ако се купуват, аз задължително трябва да бъда уведомен. И когато бабата излезе с внучето и то започне да иска всичко, тя би трябвало да обясни, че не може да върви против правилата, определени в семейството.

 

Защо детето чупи

 

Въпросът с чупенето на играчките стои по по-различен начин. Чупенето има два основни аспекта, като в повечето случаи родителите виждат в него само унищожението на играчката.

Първо, чупенето е свързано с любознателността на детето - то иска да счупи играчката, за да види какъв е механизмът, който я кара да работи, как е направена. Този импулс по-скоро трябва да бъде подкрепян, но не като се дават безобразно много играчки, които да бъдат счупени, а като дадем алтернатива – купуваме коструктор, детето сглобява и открива разни неща.

Второто значение на чупенето е, че когато детето е „преяло“ от внимание и играчки, то ги чупи, за да си върне желанието.

 

 

Преди време в кабинета ми дойде за консултация едно младо семейство, което имаше детенце на около 3 години. Това дете беше успяло да счупи три-четири айпада. Когато му подаряват таблет, детето е много радостно, играе на него два-три дни и след това го хвърля на земята. Родителите решават, че е станало случайно, купуват нов. Но се повтаря същото – след два-три дни детето отново хвърля играчката на земята и я чупи, което вече ядосва майката и бащата. А детето обяснява, че го е направило без да иска и иска нов таблет. И историята се повтаря... Какво се случва всъщност – с едната ръка ние даваме на детето играчката, а с другата му взимаме желанието. В момента, в който получи играчкта си, то започва обратно да иска да може да иска, иска самото свое желание. Така единственото, което му остава, е да счупи играчката, за да може отново да иска.

 

Здравословната липса

 

Затова наистина задачата да научим детето да цени нещата си е сложна. Добре е то да живее в една умерена липса – в момента, в който детето е презадоволено, това е лошо и опасно за него. Липсата поддържа желанието на детето, докато излишъкът носи понякога непоправими щети върху общото му развитие.

Всеки родител най-добре познава детето си и сам трябва да прецени къде е точната граница, но при всяко положение трябва да я има здравословната липса, която да поддържа желанието живо. Така и детето всъщност ще се научи да цени нещата си.

Едно от най-грешните неща, които можем да направим като родители, е да кажем „Ще ти купя това, ако слушаш“. Това си е чисто подкупване, което единствено може да навреди – детето трябва да прави нещата, защото има правила и защото е убедено, че така трябва, а не, защото ще получава нови и нови неща...

 

Очакваме въпросите ви към Валентин Стоилов на editors@streetwatch.bg

 

Вижте още:

Майката възпитава момичето, но ако е в ролята на жената

Бащата възпитава момчето, но как да възпитаме бащата 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, играчки, нужди и желания, родители, възпитание

StreetInside

Сбогом, Слънце: Кога и как ще настъпи краят на Земята?

Събота, 12 Октомври 2019 / На предела
Учените правят мрачни прогнози за бъдещето на нашия свят    Първо се очаква Слънцето да нарасне до размера на червен гигант и да изгори всички планети. Когато от тях са останали само въглени, червеният гигант ще започне да се охлажда и ще се свие до размерите на бяло джудже. Това щ [...]

Погледнете в себе си

Понеделник, 13 Февуари 2017 / На предела
  Четири начина, по които интроспекцията ви помага да възстановите връзката с истинското си аз   Като човешки същества, ние винаги изпитваме най-различни чувства - от щастие и гняв до меланхолия и неудовлетвореност. Понякога обаче емоциите ни изключват от нашата същност и се изгуб [...]