Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Свободната игра е важна за концентрацията

Петък, 23 Август 2019 / Родители
344
  • pixabay.com

Всяка дейност, която стимулира детското въображение, помага за развитието на мозъка

 

За много деца ваканцията продължава да бъде пълна с планирани дейности също както учебната година. Родителите имат доброто намерение да осигурят на децата си различни и полезни неща и да ги предпазят от скуката. Нови изследвания, обаче, показват, че неструктурираното време за спонтанна игра е също толкова важно и полезно за децата както и предварително планираните дейности – плуване, тенис, уроци по танци и т.н.

Сред ползите от неструктурираното време за игра спадат подобрените изпълнителни функции на мозъка, които контролират и управляват когнитивните процеси. Това помага на децата да развият умения като контрол на импулса, добра работна памет, взимане на решения, решаване на проблеми и организационни умения.

Университета в Колорадо публикува изследване, което потвърждава значението на неструктурираното време за игра. Децата, които се занимават със свободна игра, са често по-независими като ученици, поставят си свои цели и се концентрират се по-добре в клас.

Дори експертите препоръчващи структуриране на лятната ваканция за тези деца, които имат нужда да наваксат с неусвоените през учебната година умения, са съгласни, че играта е важна част от стратегията за подобряване.

 

Какво точно означава неструктурирана игра?

 

Помните ли, когато бяхте деца и нареждахте столове един срещу друг, след това слагахте чаршафи върху тях и така си създавахте „замъци“ или „укрепления“? Когато децата използват своето въображение и тичат диво из детската площадка все едно яздят кон или карат кола, те са потопени в неструктурирана игра.

За тези игри няма ясно определено време и няма предварително определен сценарий. Децата избират с находчивост и творческа мисъл предмети, които ще представляват нещо различно в тяхната игра и режисират сами сценките от играта.

Всяка дейност, която стимулира детското въображение и в нея детето твори по свободен начин, се счита за неструктурирана игра. Дори написването на своя собствена история и илюстрирането й спадат към неструктурираните дейности.

 

Осезаемите ползи от свободната игра

 

Американската Академия по Педиатрия насърчава родителите да оставят достатъчно време на децата за свободна игра. Според Академията:

„Играта е изключително важна за развитието на децата, защото допринася за когнитивното, физическото, социалното и емоционалното благосъстояние на децата.“

Играта също така е идеална възможност за родителите да се споделят тази дейност с децата като съпреживяват детските емоции и опознават техния вътрешен свят.

В тези игри децата могат да открият своите истински интереси и таланти, да развият умения за решаване на различни казуси, да развиват социалните си умения като играят с други деца, да намалят стреса, да преодолеят свои страхове като възприемат ролята на възрастни справящи се с различни ситуации, да изградят самоувереност и да развият самостоятелно мислене и креативност в процеса на сътворяване на собствени игри.

 

Баланс между структурирано и неструктурирано време

 

Включването на структурирани и неструктурирани занимания в ежедневието на децата е най-добрата комбинация, за да се постигне баланс и да се стимулира развитието на много важни умения по време на детството.

 

Източник: Scientific Learning, neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Физическата активност подобрява способностите за учене

Моля, не помагайте на децата ми

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, игра, неструктурирана игра, обучение, концентрация, мозък

StreetBoard

Лозан Панов: Първо е съдебната реформа

Понеделник, 04 Юли 2016 / Общество
  Министрите направо си признаха, че са безсилни в борбата с корупцията. Явлението ги изпреварвало   Политиците стигат дотам, докъдето им позволим, каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на форум за противодействие на корупцията, цитиран от БТА. [...]

Честито Рождество Христово!

Сряда, 25 Декември 2019 / Общество
  Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Коледа   Вече  повече от две хилядолетия светът празнува раждането на Божия син, който идва на Земята, за да спаси човешките души. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В тоз [...]