Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Свободната игра е важна за концентрацията

Петък, 23 Август 2019 / Родители
178
  • pixabay.com

Всяка дейност, която стимулира детското въображение, помага за развитието на мозъка

 

За много деца ваканцията продължава да бъде пълна с планирани дейности също както учебната година. Родителите имат доброто намерение да осигурят на децата си различни и полезни неща и да ги предпазят от скуката. Нови изследвания, обаче, показват, че неструктурираното време за спонтанна игра е също толкова важно и полезно за децата както и предварително планираните дейности – плуване, тенис, уроци по танци и т.н.

Сред ползите от неструктурираното време за игра спадат подобрените изпълнителни функции на мозъка, които контролират и управляват когнитивните процеси. Това помага на децата да развият умения като контрол на импулса, добра работна памет, взимане на решения, решаване на проблеми и организационни умения.

Университета в Колорадо публикува изследване, което потвърждава значението на неструктурираното време за игра. Децата, които се занимават със свободна игра, са често по-независими като ученици, поставят си свои цели и се концентрират се по-добре в клас.

Дори експертите препоръчващи структуриране на лятната ваканция за тези деца, които имат нужда да наваксат с неусвоените през учебната година умения, са съгласни, че играта е важна част от стратегията за подобряване.

 

Какво точно означава неструктурирана игра?

 

Помните ли, когато бяхте деца и нареждахте столове един срещу друг, след това слагахте чаршафи върху тях и така си създавахте „замъци“ или „укрепления“? Когато децата използват своето въображение и тичат диво из детската площадка все едно яздят кон или карат кола, те са потопени в неструктурирана игра.

За тези игри няма ясно определено време и няма предварително определен сценарий. Децата избират с находчивост и творческа мисъл предмети, които ще представляват нещо различно в тяхната игра и режисират сами сценките от играта.

Всяка дейност, която стимулира детското въображение и в нея детето твори по свободен начин, се счита за неструктурирана игра. Дори написването на своя собствена история и илюстрирането й спадат към неструктурираните дейности.

 

Осезаемите ползи от свободната игра

 

Американската Академия по Педиатрия насърчава родителите да оставят достатъчно време на децата за свободна игра. Според Академията:

„Играта е изключително важна за развитието на децата, защото допринася за когнитивното, физическото, социалното и емоционалното благосъстояние на децата.“

Играта също така е идеална възможност за родителите да се споделят тази дейност с децата като съпреживяват детските емоции и опознават техния вътрешен свят.

В тези игри децата могат да открият своите истински интереси и таланти, да развият умения за решаване на различни казуси, да развиват социалните си умения като играят с други деца, да намалят стреса, да преодолеят свои страхове като възприемат ролята на възрастни справящи се с различни ситуации, да изградят самоувереност и да развият самостоятелно мислене и креативност в процеса на сътворяване на собствени игри.

 

Баланс между структурирано и неструктурирано време

 

Включването на структурирани и неструктурирани занимания в ежедневието на децата е най-добрата комбинация, за да се постигне баланс и да се стимулира развитието на много важни умения по време на детството.

 

Източник: Scientific Learning, neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Физическата активност подобрява способностите за учене

Моля, не помагайте на децата ми

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, игра, неструктурирана игра, обучение, концентрация, мозък

Street of Art

Апендиксът пази добрите бактерии

Сряда, 11 Януари 2017 / Хранене и Здраве
Как да разберем къде е проблема според болката в корема   Американски учени, изследвали еволюцията на апендикса у хората, твърдят, че той не е закърнял орган, а има важна биологична функция - да съхранява "добрите" бактерии, съобщи Прес асосиейшън, цитирана от БТА. Апендиксъ [...]

Кафето пази от рак

Сряда, 15 Юни 2016 / Хранене и Здраве
  Горещите напитки обаче причиняват рак на хранопровода, предупредиха от ООН     Пиенето на много горещи течности може би причинява рак на хранопровода, показват изследвания на Международната агенция за изследване на раковите заболявания, предаде AFP, цитирана от „Фоку [...]