Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Това трудно и досадно писане...

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Родители
1212
  • pixabay.com

Защо писането на ръка е истинско изпитание за съвременните деца и как да помогнем?

 

Писането на ръка е истинско изпитание за много деца. То изисква мускули, които се развиват чрез художествени проекти, домакинска работа, катерене по детски площадки, игра с кубчета, пластилин и т.н. За нещастие, вместо да са ангажирани с тези основни за развитието им дейности, днешните деца прекарват все повече време, играейки с различни електронни устройства. Но мускулите на ръцете, необходими за писането, не се развиват докато плъзгаме с пръсти по екраните на мобилните устройства.

Освен това, писането на ръка изисква самоконтрол и съсредоточаване върху задачата. Колкото повече мозъците на децата свикват да работят при високи нива на стимулация заради влиянието на електронните игри, толкова по-малко писането на ръка може да стимулира мозъка на детето. Затова не е учудващо, че все повече деца срещат сериозни проблеми, когато тръгнат на училище.

Писането на ръка не е изолирано умение. То подпомага четенето и повечето други умения, свързани с ученето. Писането на ръка е свързано с по-късния успех в образованието. Има доказателства за това, че записването на ръка е много по-ефективно в процеса на учене и запомняне от писането на лаптоп. Ето защо, решението не е да се отървем от писането, а да върнем на децата си детството, така че да могат да развият фините движения и мускулите на ръцете си.

 

Какво може да помогне в развиването на тези умения:

 

- Игри: разтягане, огъване, прегъване, свързване на хартиени детайли, изваждане и поставяне на монети в кутия, прикрепване на щипки към кутии или дрехи, събиране на топчета/помпони с щипки за дрехи, игра с балони, изрязване и апликация на различни елементи, пробиване на дупки.

 

- Домакински задачи: бутане на пазарски колички, пренасяне на хранителни продукти, оправяне на леглото, изтриване на масата / прозорците, изцеждане на гъба, поставяне на дрехи от перална машина или сушилнята, отваряне на пластмасови контейнери, помощ при готвене (рязане, разбъркване, загребване), градинарство.

 

- Дейности на открито: каране на колело, разхождане на домашните любимци, катерене по стени или дървета, игра на тенис, баскетбол, рисуване с големи тебешири, намиране на скрити в пясъка камъчета или малки предмети, игра с лопатки и играчки в пясъка.


Автор: Victoria Prooday

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

писане на ръка, деца, учене, образование, двигателни умения

StreetInside

Нестандартните решения за постигане на промяна в бизнеса

Сряда, 20 Април 2016 / Кариера
  Когато разчупиш обстановката, хората по-лесно влизат в ролята на обучавани и възприемат посланията     Как може да стане това? С натрупването на достатъчно опит и рутина, тренингите почват да стават подходящ повод да търсим начин за разчупване на стереотипите. Често заяв [...]

И нека силата да е с нас

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  12 правила на съвременните ученици на джедаите, които ще ви помогнат да откриете вътрешната си сила   По време на скорошно посещение в моята родна страна Украйна, присъствах на курс по СПАС. Това е стара украинска казашка традиция която надхвърля просто лечебната енергия и покр [...]