Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Условната любов създава нарцисисти

Сряда, 30 Май 2018 / Родители
2332
  • unsplash.com

Вината е на родителите, които надценяват или неглижират децата си

  

Какво кара някой да развие нарцистична личност? Дали това е въпрос на среда, гени, или може би това е начинът, по който тези хора са били отгледани?

 

Има много проучвания, които се опитват да открият произхода на нарцистичната личност. И те показват, че нарцисизмът се създава, а не вроден и че има определени фактори, които превръщат децата в самовлюбени егоисти. Със сигурност това е свързано с начина, по който родителите се отнасят към своите деца.

 

Надценяване на децата

 

Проучване от 2015 година, извършено от канадски учени (David Kealy, George A. Hadjipavlou, and John S. Ogrodniczuk) показва, че родителите, които надценяват децата си, създават сериозни предпоставки за изграждането им като нарцистични личности.

Обикновено тези деца смятат, че са по-добри от останалите и за заслужават нещо повече в живота от останалите.

"Децата вярват, когато родителите им казват, че са по-специални от другите. Това може да се окае лошо, както за тях, така и за обществото“, казва Брад Бушман, един от авторите на изследването.

Една от причините родителите да надценяват постиженията на децата си е желанието им да им помогнат да повишат самочувствието си. Това обаче очевидно води до развиване на нарцистични черти, а не до по-високо самочувствие.

Така вместо да повишат самочувствието, надценяващите практики могат да постигнат обратен ефект, смятат авторите на изследването.

Струва си да се отбележи, че децата, чието самоуважение е било построено с течение на времето и по правилния начин, изглежда са доволни от себе си. Децата, чиято самооценка е изкуствено повдигната, смятат, че те са по-добри от другите. Изследванията разкриват, че родителите, които показват по-топли чувства, имат деца с високо самочувствие.

Надценяването предвещава нарцисизъм, не самоувереност, докато топлината предвещава самоувереност, не нарцисизъм, казват авторите.

 

Хвалене на интелигентността,

не на способностите

 

Има различни изследвания, които показват прекомерно използване на похвали за интелигентността и други вродени способности, което може да отключи нарцисизма. Всяка похвала за нещо, за което детето не е трябвало да се потруди, води до отключване на егоцентрични прояви. Освен това намалява мотивацията и удовлетворението. Колкото повече родител хвали детето си без причина, толкова повече детето няма да постигне след време.

В същото време похвалата за упорита работа и преодоляване на реални предизвикателства увеличава мотивацията и бъдещите постижения.

Изводът е, че децата, на които постоянно се повтаря, че са умни, са по-уязвими от неуспеха, отколкото децата, които са насърчавани за положените от тях усилия. Нещо повече, според авторите на изследването, това води до самоунищожително поведение като притеснение от провала и избягването на рисковете.

По-добрият път напред е родителите да оценяват стойността на усилието, дори и когато постижението не е толкова заслужаващо похвала. Това насърчава и засилва мотивацията на децата да се справят по-добре следващият път. За разлика от тях, децата, възхвалявани за интелигентността си, повече се интересуват от това как да се борят срещу конкурентите си – от същия нарцистичен тип.

Този тип деца предпочитат да научат как се справят останалите, вместо да научат нова стратегия за решаването на проблемите.

 

Условна любов

 

Някои деца растат в среда, в която им се дава любов, само ако са постигнали нещо. Следователно, тяхната идентичност се основава на изключително крехко и променящо се внимание. Това може да доведе до много уязвимо чувство за идентичност. 

Това ниско самочувствие би повлияло на поведението им спряво техните връстници. Те могат да бъдат "големи" само в очите на другите. Те също биха могли да унижават другите, за да се почувстват по-добре.

При този тип любов, когато детето се справя добре, родителите го хвалят, но в случаите, в които се проваля в изпълнението на дадена задача, те го пренебрегват и мъмрят. Това поставя детето в ситуация на нестабилност, то знае, че за да продължи да получава внимание, трябва да продължи с постиженията и всъщност точно това ще е пречка за успехите му в бъдеще.

Проблемът е,че родителите не се интересуват от своите деца и от това какво всъщност ги прави щастливи. Те са съсредоточени в това дали то изглежда добре в очите на семейството и приятелите им.

Впоследствие детето ще се чувства сигурно, само ако е "най-доброто", което води до нарцистични тенденции. Децата вярват, че те заслужават обич, защото са специални.

 

Неадекватно утвърждаване

 

Може би мислите, че всички деца, които се превръщат в нарцисисти, са чували, че са специални, разглезени, изключителни и най-добрите в абсолютно всичко. Има друга причина обаче и тя е в липсата на внимание и емоционалните лишения.

Децата, които не получават достатъчно стабилност и адекватно признание от родителите си през формиращите години, могат да развият нарцистични тенденции. Всички ние се нуждаем от признанието на родителите си. Това ни помага да формираме собствената си идентичност и личност.

Тези, обаче, които не получават достатъчно подкрепа могат да изградят бариери срещу недостига на подкрепа и любов. Тези деца откриват, че е по-лесно да подтиснат своите негативни емоции, причинени от родителското безразличие, отколкото да се справят с истината. Като компенсация те могат да развият нереалистична и грандиозна представа за себе си. Тази самооценка няма нищо общо с действителните им постижения. Освен това, като възрастни те ще се нуждаят от постоянно възхищение и ще жадуват за вниманието, което не са получили от родителите си.

 

Признаци при децата

 

Непрекъснати лъжи, за да получи внимание;

Прекалено напомпана представа за себе си;

Усещане за придобиване на права над другите;

Патологична необходимост да побеждава;

Малтретиране на тези, които изглеждат по-добре;

Агресия при оспорване;

Обвиняване на другите при провал.

 

Ако допуснете детето ви да се превърне в нарцисист, после ситуацията много трудно може да се промени, защото нарцисистът не желае и в този смисъл не може да разпознае проблемите в поведението си.

 

Как да го спрете 

 

Оценяване на честността и съпричастността;

Спиране на оправдателните нагласи и действия;

Насърчаване на поставянето на интересите на околните на преден план;

Изграждане на здравословно самочувствие с топлина и обич;

Нулева толерантност за лъжа и тормоз.

 

Когато показваме на децата доброта, съпричастност и честност, можем да ги отървем от нарцистичните тенденции преди да е станало късно.

 

 LearningMind 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Анонимен 14.05.2020 / 07:03

    Възможно ли е в статията си да включите използваните източници, или само се позовавате на преразказ на друга статия


Автор

повече за автора

Ключови думи:

нарцисизъм, егоизъм, деца, родители, възпитание

StreetBoard

Лидерите на ЕС подписаха развода с Лондон

Неделя, 25 Ноември 2018 / Общество
Процесът трябва да приключи окончателно да 29 март 2019 г.   Лидерите от Европейския съюз подписаха споразумението за излизане на Великобритания на извънредна среща на върха в Брюксел. 27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха единодушно подписите си под документа по-малк [...]

Забравени традиции: Оброчни фигурки за здраве

Събота, 05 Ноември 2016 / Истории от града
В Националния етнографски музей показаха над 500 молитвени фигурки и показаха на децата как да ги правят    На Архангелова задушница, когато почитаме хората, които вече не са сред нас, в Националния етнографски музей показаха една от почти забравените молитвени практики н [...]