Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Време с децата: Мотивацията и домашните задължения

Петък, 27 Октомври 2017 / Родители
968
  • ahs.com

Как да помогнем на детето да се справи с домакинските си задачи и да завърши започнатото

 

 

 

Ползите за децата от домакинската работа са доказани. Но ако детето ви има проблеми с вниманието, да го накарате да изпълнява задълженията си редовно и навреме, може да бъде трудна задача. Тези съвети на психолози, цитирани от Understood.org, могат да помогнат нещата да се случват по-лесно.

 

1. Таблица със задачи

 

 

Таблицата може да бъде много полезна при по-малки деца, които имат проблеми да запомнят задачите си. Може да се купи готова или да се направи вкъщи, но идеята е да има разпределение на съответните домашни задължителния според дните от седмицата. Дайте на детето забавни стикери, които да залепва при всяко изпълнено задължение. Когато детето види, че усилията му се проверяват и оценяват, ще се гордее от свършената работа.

 

 

Пример от екипа на StreetWatch – опитах с подобна таблица да науча 5-годишния си син да се облича по-бързо – проблем, който имаме от години, както и да затвърдим някои правила, свързани с храненето и домашните задължения. Целта на таблицата беше да създадем навици, като в продължение на месец поставяхме стикери-награда на добре изпълнените задачи. В началото празните квадратчета на таблото бяха причина за повече старание, а стикерите, които детето само лепеше, бяха повод за радост, но след като месецът изтече му омръзна и мога да кажа, че ползата беше частична. Все пак идеята е полезна и вероятно работи успешно в съчетание с други инструменти, така че да видим надолу.

 

2. Задайте график за работа

 

Повечето деца с проблеми с вниманието се справят добре с графиците. Извършването на нещата в определена последователност и по график, може да помогне да си създаде навици. Например в понеделник изхвърля боклука, във вторник помага с прането и т.н. Ако повечето домакински дейности са през уикенда, ги правете в един и същи ред – например първо пазарувате хранителни продукти, след това перете, почиствате и т.н.

 

3. Изграждане на стимули

 

Детето може да се почувства по-мотивирано да върши работа, ако има какво да очаква с нетърпение. Може например да планирате забавна дейност, след като е приключило с домакинските си задължения – да отидете на площадката, на кино и т.н. Големите деца може да получават и надбавка към джобните за домакинската си работа - да спечелят допълнителни пари, ако поемат по-трудни задачи, като да оплевят градината или да окосят тревата...

 

4. Подкрепа, когато работата не е свършена

 

Децата с обучителни затруднения или с проблеми с вниманието обикновено не могат да се фокусират върху домакинските си задължения. Или, може да започнат една работа и да не я довършат. Вместо да се отказвате и да свършите всичко сами, насърчавайте децата си да довършат започнатото: „Хайде да си починем, след което можеш да приключиш с пускането на пералнята. След като приключиш с това, ще можеш да отидеш на гости на приятелите си“.

Важно е да се уверите, че работата е подходяща за възрастта на детето и то е в състояние да се справи с поставената задача.

 

5. Превърнете домакинската работа в позитивен опит

 

Най-добре е, ако децата са част от общите занимания в семейството. Също така е важно да получават похвала, когато са се справили. Даването на допълнителна работа като наказание може да има обратен ефект, да доведе до съпротива и пълен отказ от изпълнението на поставените задачи.

Да помогнете на детето си да остане мотивирано да върши своята част от задълженията вкъщи всъщност предполага отговорност и помага на децата да повишат мотивацията и самочувствието си. И когато получат положителна реакция за старанието си, това всъщност е награда за тях.

 

Още по темата:

Децата и домакинските задължения 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, внимание, родители, домакинска работа, задължения

StreetInside

Управлението „на парче“ като успех

Понеделник, 15 Януари 2018 / Кариера
Нещо, което трябва да знаете, ако не можете да предсказвате бъдещето     Проектът Big Dig в Бостън - централна артерия и тунел през града - е един от най-големите инженерни провали в съвременната епоха. Завършването му отне много повече от очакваното. Той беше приключен 8 години с [...]

Какво ви спира да бъдете честни

Сряда, 11 Май 2016 / Кариера
  Лидерите трябва да могат да казват горчивата истина, дори с риск от „прекрояване“ на отношенията в организацията   Ако уважавате една връзка, тогава грижа ли ви е достатъчно да казвате това, което трябва да бъде казвано? Избягването на честна дискусия, защото ви е г [...]