Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки втори родител не следи какво прави детето му в интернет

Петък, 31 Март 2017 / Родители
421
  • Проучването е на 125 СУ в София

49% от децата между 11 и 14 години прекарват поне час на ден в мрежата


Всеки втори ученик на възраст от 11 до 14 години (48,8%) прекарва от 1 до 2 часа в интернет на ден, 23,2% стоят в мрежата по 3-4 часа, а 13,4% от учениците – над 4 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред децата от 6 и 7 клас в столичното 125 СУ „Боян Пенев“. Прави впечатление, че момичетата прекарват по-дълго време в интернет – 59% от тях ползват световната мрежа повече от 4 часа всеки ден, докато момчетата са в нея между 3-4 часа (55%).

Общо 46% от всички анкетирани ученици споделят, че родителите им упражняват контрол, докато сърфират в интернет. Той е по-изявен при момичетата (53%), докато повечето родители на момчета (54%) не следят какво правят те в интернет. В същото време влиянието на родителския контрол е най-осезаемо при момичетата, които ползват интернет повече от 4 часа дневно – 74%, докато най-контролирани са момчетата, които са онлайн между 1-2 часа всеки ден (52%).

На въпроса дали знаят какво е „дълбока мрежа“ 41% от анкетираните ученици отговарят положително, като момчетата са по-запознати с нея (59%). От тези, които знаят какво е „дълбока мрежа“, 43% споделят, че вече са я използвали с различни цели – момчетата са най-честите й потребители (52%).

Дълбоката мрежа е огромна част от интернет пространството, която не е достъпна за онлайн търсачки като Google. За да стигнат до нея, потребителите трябва да ползват специален софтуер, който работи, като анонимизира трафика между две точки в „неизследвания интернет“. Точно тази анонимност дава на дълбоката мрежа популярност сред пазарите, защото прави възможна продажбата на наркотици, оръжия, документи за самоличност, кредитни карти, потребителски данни и пароли и други незаконни услуги. 

Резултатите показват, че въпреки положителното влияние на технологиите, всички ние – учители, деца и родители, трябва да намерим иновативен подход и да вземем превантивни мерки, за да предпазим подрастващите и себе си от скритите заплахи в онлайн пространството“, коментира директорът на училището Ирена Анастасова.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родителите, интернет, ученици, дълбока мрежа

StreetView

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО   Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хил [...]

Енергийни места: Рупите

Неделя, 07 Май 2017 / Места
Баба Ванга казвала, че на мястото на Кожух планина имало древен град, погребан от лавата   Местността Рупите е едно от най-известните енергийни места в България. Точно заради това известната пророчица Баба Ванга избира да прекара последните години от живота си там. И който е ходил, зна [...]