Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки втори родител не следи какво прави детето му в интернет

Петък, 31 Март 2017 / Родители
489
  • Проучването е на 125 СУ в София

49% от децата между 11 и 14 години прекарват поне час на ден в мрежата


Всеки втори ученик на възраст от 11 до 14 години (48,8%) прекарва от 1 до 2 часа в интернет на ден, 23,2% стоят в мрежата по 3-4 часа, а 13,4% от учениците – над 4 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред децата от 6 и 7 клас в столичното 125 СУ „Боян Пенев“. Прави впечатление, че момичетата прекарват по-дълго време в интернет – 59% от тях ползват световната мрежа повече от 4 часа всеки ден, докато момчетата са в нея между 3-4 часа (55%).

Общо 46% от всички анкетирани ученици споделят, че родителите им упражняват контрол, докато сърфират в интернет. Той е по-изявен при момичетата (53%), докато повечето родители на момчета (54%) не следят какво правят те в интернет. В същото време влиянието на родителския контрол е най-осезаемо при момичетата, които ползват интернет повече от 4 часа дневно – 74%, докато най-контролирани са момчетата, които са онлайн между 1-2 часа всеки ден (52%).

На въпроса дали знаят какво е „дълбока мрежа“ 41% от анкетираните ученици отговарят положително, като момчетата са по-запознати с нея (59%). От тези, които знаят какво е „дълбока мрежа“, 43% споделят, че вече са я използвали с различни цели – момчетата са най-честите й потребители (52%).

Дълбоката мрежа е огромна част от интернет пространството, която не е достъпна за онлайн търсачки като Google. За да стигнат до нея, потребителите трябва да ползват специален софтуер, който работи, като анонимизира трафика между две точки в „неизследвания интернет“. Точно тази анонимност дава на дълбоката мрежа популярност сред пазарите, защото прави възможна продажбата на наркотици, оръжия, документи за самоличност, кредитни карти, потребителски данни и пароли и други незаконни услуги. 

Резултатите показват, че въпреки положителното влияние на технологиите, всички ние – учители, деца и родители, трябва да намерим иновативен подход и да вземем превантивни мерки, за да предпазим подрастващите и себе си от скритите заплахи в онлайн пространството“, коментира директорът на училището Ирена Анастасова.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родителите, интернет, ученици, дълбока мрежа

StreetBoard

Български лекар спаси дете с уникална операция

Неделя, 08 Октомври 2017 / Българи от ново време
Д-р Станимир Сираков е номиниран за носител на годишните награди National Medical Awards   Уникална мозъчна операция на 10-годишно дете извърши екип, ръководен от д-р Станимир Сираков в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът достигна до мозъка на момиченцето без да отваря черепа [...]

Лъвски прегръдки

Сряда, 30 Август 2017 / Истории от града
Отгледани от хора диви животни помнят спасителите си   Доброто се помни и майчината ласка остава в сърцето без значение дали става въпрос за хора или за диви животни. Видео с трогателни лъвски прегръдки обиколи социалните мрежи, за да покаже да пореден път, че животните помнят спасители [...]