Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

28 деца бежанци тръгнаха на училище в „Овча купел“

Четвъртък, 15 Септември 2016 / В клас
3668
  • StreetWatch

 


Първият звънец днес удари за 66 хиляди първокласници 

 

Рано тази сутрин около столичното 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. „Овча купел“ освен обичайното 15-тосептемврийско оживление имаше и допълнителни мерки за сигурност. Там в класната стая влязоха 28 деца на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. Децата бежанци са записани заедно с връстниците си от България в първи, втори и трети клас. В училището, където учат общо 280 ученици, сред които и 40 деца от ромски произход, учебната година откри омбудсманът Мая Манолова.

Социалният министър Зорница Русинова откри учебната година в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в столицата. Министерството дари на училището 1 тон брайлова хартия, която ще стигне за обучението на децата през цялата учебна година.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева посети 22 СУ „Георги С. Раковски“.

 

 

По традиция на първия учебен ден мерките за сигурност са засилени около всички училища, а днес освен униформените служители на КАТ в няколко столични училища имаше и доброволци на мотори, които също решиха да помагат за безопасното придвижване на децата.

Първият училищен звънец удари днес в 2450 училища в страната. За първи път прага на училището прекрачват над 66 хиляди деца, а в класните стаи влизат над 719 хиляди ученици.

Новата учебна 2016/2017 г. ще започне с близо 1000 липсващи учители, според последните данни на просветното министерство, огласени преди дни.

Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища - 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

 

Помощ за първокласници 

 

До момента родителите на над 33 500 първокласници са одобрени за получаване на еднократна помощ от 250 лева. Общата сума, която държавата отпуска за плащането им, е над 8 млн. лева.  Крайният срок за кандидатстване е 15 октомври.   От 1 юли тази година помощта се отпуска на семейства, в които средният месечен доход на човек е до 400 лева. Преди това критерият за доход беше 350 лева. Увеличението ще позволи повече първокласници да бъдат подкрепени.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, бежанци, ученици, 66 СУ, Овча купел

Street of Art

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството   Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщ [...]

Разговори с Бога – в България

Понеделник, 14 Март 2016 / Под прожектора
Световно известният автор Нийл Доналд Уолш идва в София през май   Поредицата „Разговори с Бога“ е от книгите, които задължително попадат на човек, упътил се към търсенето на духовното. Намира те в точния момент и ти помага да си отговориш на онези въпроси, с които да започ [...]