Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дизайн мислене в училище

Петък, 23 Юни 2017 / В клас
1695
  • Red Paper Plane

„Дизайн шампиони“ е програма с 12 мисии, разработени за екипна работа в учебните заведения

 

Най-доброто, което можем да направим за децата си, е да им помогнем да откриват света чрез собствения си опит, чрез добре организирани предизвикателства, в които децата се учат да решават проблеми от реалния живот. Това е в основата на дизайн мисленето за деца, разработено от Цветелина Камова. За новата учебна година екипът на Red Paper Plane е подготвил програмата „Дизайн шампиони“, която предлага проектно-базирано обучение за деца от 3-6 и 7-10 години.

 

Проектите, които децата разработват, се наричат мисии – тематични предизвикателства, с които малките ученици се потапят в света на реална професия и решават конкретен проблем по нов и интересен начин.

Програмата е съставена от 12 мисии, с които децата влизат в ролята на космонавти и архитекти, разказвачи и лекари, еколози и автомобилни дизайнери - така развиват емпатия, опознават и осмислят света от най-различни гледни точки.

Всяка мисия има три основни етапа - "Опознавам", "Избирам" и "Създавам", върху които децата работят всеки ден по 90 минути в рамките на 5 последователни дни (от понеделник до петък). За всеки етап и ден от мисията има предвидени разнообразни индивидуални и групови дейности, представяния, презентации и дискусии.

 

Дизайн мислене

 

Мисиите се създават на основата на метода дизайн мислене, разработен в Станфордския университет. Дизайн мисленето е водеща методология за креативно решаване на проблеми и създаване на иновации в световен мащаб. Прилага се от установени компании като Apple, Google, IBM, SAP и Nike, от успешни стартиращи компании като AirBnB и Dropbox, неправителствени организации и държавни институции. Всяка мисия използва разнообразни инструменти от методологията, адаптирани за децата в тази възраст - ролева игра, разказване, търсене на информация, синтезиране на информация, проучване на мнения, прототипиране, експериментиране, избор на идеи, получаване на обратна връзка и др.

 

Умения

 

Мисиите са организирани като цялостни преживявания за учене и игра, по време на които децата създават свои екипни решения на поставено предизвикателство от реалния живот. По този начин помагаме на децата да развият 7 ключови умения у децата - креативност, решаване на проблеми, търпение и концентрация, емпатия, взаимодействие в екип, увереност и презентиране.

„С мисиите насърчаваме в децата поглед към света, който е позитивен, проактивен и експериментаторски. За разлика от множество образователни услуги и игри за деца, нашият фокус е върху процеса, а не върху крайния резултат. Крайният резултат е индивидуален за всеки екип, според възрастта и уменията и е следствие от всеки избор, направен от тях по целия път на мисията - независимо дали е предвидим или неочакван за нас. Както, всъщност, се случва и в реалния живот на възрастните“, обяснява създателят на проекта Цветелина Камова.

 

Какво печелят децата

 

“Дизайн шампиони” стъпва на установена методология за целенасочено развиване на умения - най-вече за креативно решаване на проблеми и увереност в способностите. Дизайн мисленето е мощен процес за насърчаване на иновации чрез работа в екип и проявяване на емпатия, който влияе активно върху нагласите на човека към света. „Ако искаме наистина да стимулираме ефективно т.нар. “умения и нагласи на 21-ви век” или “умения от висок порядък” при децата, няма как да го направим без системно прилагане на метод, който съдържа тези характеристики в основата си. Всяка дейност и етап от мисията използва инструмент от дизайн мисленето така, че да работи целенасочено върху конкретно умение или набор от умения“, разясняват от Red Paper Plane.

 

 

Има дейности за експериментиране, грешка и корекция на грешката, предвидена е специална стъпка за емпатия, работа в екип и конфликтна ситуация, разработена е стъпка за генериране на идеи, приемане на алтернативи и борба с устойчивостта срещу новото и непознатото и т.н. Така децата не само научават нови неща, а се учат да ги прилагат на практика и да търсят нови, различни решения на поставените предизвикателства - нагласа, която впоследствие ще бъде много ценна за тях в личен и професионален план. Ние вярваме, че в основата на всеки успешен човек стои набор от овладени ключови умения, които му съдействат да прогресира в живота сега и занапред.

 

Предимства за учителите

 

Програмата предоставя готови за работа проекти с качествена информация и доказан метод. „Учителите постоянно търсят нови идеи за проекти, с които да развият потенциала на децата. Целият процес отнема много време и усилия - да се измисли тема, да се намери информация, да се комбинира в работещ проект и всичко да се съчетае така, че да има необходимия резултат. Ние спестяваме тези усилия, улесняваме учителите и им даваме възможност да се съсредоточат върху най-важното - пълноценно да изживеят проекта заедно с децата“, обяснява Цветелина Камова.

Второто важно предимство е свързано с дизайн мисленето. Програмата развива и възможностите на учителите и възпитателите, като им дава цялостен метод и инструменти за качествено проектно-базирано обучение. Наред с уменията и нагласите, които те изграждат в децата, учителите развиват способност за водене на проекти, развитие на собствения им творчески потенциал, способност за разрешаване на разнообразни предизвикателства в класната стая и много по-голяма увереност и отвореност към иновации.

 

Какво печели учебното заведение

 

Програмата “Дизайн шампиони” е разработена за детски градини, начални училища и детски центрове, които търсят съвременни и амбициозни образователни дейности. Тя дава увереност на родителите, че са избрали учебно заведение, което има съвременен и прогресивен поглед върху развитието на децата им.

 

Предимства за родителите

 

Мисиите на Red Paper Plаne помагат на заздравяването на връзката между родителите и децата. В случая, програмата, разработена за учебните заведения, включва и материали за работа вкъщи, с които детето може да продължи да развива идеите си и вкъщи, а родителите – да са информирани за задачите, по които то работи в детската градина или училището.

В комплекта за годишната програма са включени материалите за учителите, за децата и за родителите. Всеки възпитател, който ще обучава по програмата, преминава обучителен курс.

 

Мисиите за 2017-2018 година може да видите на Red Paper Plane

 

 

Още по темата:

Учене чрез изпълнение на мисии 

Игри за шампиони 

Полетът на червения хартиен самолет 

Как да отгледаме иноватори

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дизайн мислене, мисии, детска градина, училище, Red Paper Plane

StreetView

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Понеделник, 05 Септември 2016 / Места
Хората ще се придвижват с въздушни гондоли    Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 млрд. дирхама (10 млрд. долара). Информацията е публикувана в The National, съобщава БГНЕС. Проектът е за около 4 квадратни километра и в [...]