Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Извинителните бележки ще са с номер от документа за преглед

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
2334
  • news.bg

Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Дарик. 

По думите му след разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов са предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи. Министър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи.

"Към самата позната на всички медицинска бележка след пълноценни разговори се стигна до решение за записване на номера на амбулаторния лист, номера на личния лекар, поставяне на печат и подпис на личния лекар, както и диагнозата, която има съответното болно дете", посочи Стаматов.

Идеята е всички медицински бележки да се издават в деня на самото заболяване, а не преди това, както и да се премахнат съществуващите лоши практики за фалшифициране.

"Лесният начин на попълване на медицински бележки трябва да бъде спрян. Единственото малко затруднение е да се допълни номерът на амбулаторния лист. Това са 5-6 цифри, които не могат да затруднят практиката на личния лекар", допълни още заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, отсъствия, бележки, амбулаторен лист

StreetView

Магистрала ще произвежда ток в Китай

Събота, 30 Декември 2017 / Места
  Слънчевите панели върху 1 км път могат да осигурят енергия за 800 домакинства   Πъpвaтa в cвeтa coлapнaтa мaгиcтpaлa бe oтĸpитa в Kитaй. Tecтoвият пътeн yчacтъĸ e c дължинa eдин ĸилoмeтъp и e чacт oт oĸoлoвpъcтния път oĸoлo Цинaн, cтoлицaтa нa пpoвинциятa Шaн-гo в изтoчнaтa [...]

Увеличават цените в зимните курорти

Четвъртък, 08 Декември 2016 / Места
Голяма част от хотелите вече са запълнени за празниците през декември   Очакването за повече туристи през зимния сезон води до повишаване на цените в зимните курорти. Така зимната почивка се очертава с 10-15% по-скъпа в сравнение с миналогодишната. С 25% повече са и резервациите, показ [...]