Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Извинителните бележки ще са с номер от документа за преглед

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
2279
  • news.bg

Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Дарик. 

По думите му след разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов са предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи. Министър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи.

"Към самата позната на всички медицинска бележка след пълноценни разговори се стигна до решение за записване на номера на амбулаторния лист, номера на личния лекар, поставяне на печат и подпис на личния лекар, както и диагнозата, която има съответното болно дете", посочи Стаматов.

Идеята е всички медицински бележки да се издават в деня на самото заболяване, а не преди това, както и да се премахнат съществуващите лоши практики за фалшифициране.

"Лесният начин на попълване на медицински бележки трябва да бъде спрян. Единственото малко затруднение е да се допълни номерът на амбулаторния лист. Това са 5-6 цифри, които не могат да затруднят практиката на личния лекар", допълни още заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, отсъствия, бележки, амбулаторен лист

Street of Art

Огнено завръщане

Вторник, 13 Март 2018 / Под прожектора
Картините на Милена Станиславова са изпълнени в източната техника батик   До 14 април 2018 г. Галерия за съвременно изкуство представя 25 творби на Милена Станиславова в изложбата Огнено завръщане. Картините са изпълнени с източната техника батик. Изложбата е под патронажа на Н.Пр. г-ж [...]

Как да се справим с тиковете

Вторник, 09 Януари 2018 / Хранене и Здраве
20% от хората страдат от тикови разстройства   Тиковете се определят като стериотипни, периодични и внезапно повтарящи се движения. Когато движенията са следствие на активност на скелетните мускули, тиковете се наричат „моторни”. Ако движенията включват диафрагмата и мускул [...]