Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Извинителните бележки ще са с номер от документа за преглед

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
2425
  • news.bg

Извиняването на отсъствията на учениците по болест ще става с медицинска бележка, в която лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от Дарик. 

По думите му след разговори между министъра на образованието и науката Меглена Кунева и с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов са предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи. Министър Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират всички лечебни заведения на територията на областта за новите изисквания за издаване на медицински документи.

"Към самата позната на всички медицинска бележка след пълноценни разговори се стигна до решение за записване на номера на амбулаторния лист, номера на личния лекар, поставяне на печат и подпис на личния лекар, както и диагнозата, която има съответното болно дете", посочи Стаматов.

Идеята е всички медицински бележки да се издават в деня на самото заболяване, а не преди това, както и да се премахнат съществуващите лоши практики за фалшифициране.

"Лесният начин на попълване на медицински бележки трябва да бъде спрян. Единственото малко затруднение е да се допълни номерът на амбулаторния лист. Това са 5-6 цифри, които не могат да затруднят практиката на личния лекар", допълни още заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, отсъствия, бележки, амбулаторен лист

StreetView

Машината на времето в Дорково

Събота, 07 Октомври 2017 / Места
Мастодонти и саблезъби тигри са населявали земите ни преди 5 млн. години   Ако се питате как са изглеждали българските земи преди 5 млн. години или се чудите какъв е бил животът в днешните български територии, посетете плиоценския парк в село Дорково. В палеонтологичния музей учени, ре [...]

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

Събота, 18 Февуари 2017 / Места
Покривката ще намалее с 30% дори покачването на глобалните температури да бъде овладяно   Във всяка от държавите, през които преминава, планината има различно име, или по-скоро произношение - Alpi на италиански, Alpen на немски, Alpes на френски… Алпите са най-голямата пла [...]