Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Минималната заплата на учителите става 760 лева

Сряда, 09 Август 2017 / В клас
3310
  • teacher.bg

Училищата ще могат да разпределят повече пари за допълнителни възнаграждения към заплатите на педагозите

 

Министерството на образованието е подготвило проект за промени в наредбата за нормирането и заплащането на труда, с който изпълнява обещанието на правителството за увеличение на учителските заплати с 15%.

От 1 септември минималната учителска заплата се увеличава от 660 лв. на 760 лв. Най-ниското възнаграждение за старши учител става 792 лева, а на директор - 950 лв. Заместник-директорте ще получават минимум 887 лв.

Минималните заплати на старши учителите и старши възпитателите се увеличават от 668 лв. на 792 лв., на главните учители и главните възпитатели - от 726 лв. на 836 лв.

Учителските заплати за последно бяха увеличени в началото на 2017 г. - средно с около 8%. Тогава минималното възнаграждение на учителите се вдигна от 600 лв. на 660 лв.

На училищата се дава възможност да изплащат допълнителни пари на педагозите, които работят по новия приоритет на МОН за издирване и привличане в клас на децата, които не са в училище, а подлежат на задължително образование. Допълнителни възнаграждения ще могат да получават и учителите, които провеждат допълнително обучение на изоставащи ученици или такива, които не владеят български език.

Тези добавки ще могат да се плащат от 1 януари 2018 г. В момента учителите могат да получават към основната си заплата и допълнителни възнаграждения, които могат да са за най-различни дейности - за водене на учебни часове над минималната им норма, за професионално-квалификационна степен, за преподаване на учебни предмети на чужд език, за класен ръководител, постигнати резултати и т.н.

В проекта се предлага и увеличение на минималния размер на средствата, които всяко училище следва да планира за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти - от 3 на 3.5% от 1 септември т.г. и на 4% от 1 януари догодина. Отпада ограничението за максимален размер на посочените средства.

 

Правителството отпусна 80 млн. лева за увеличението

 

Министерският съвет предостави допълнително 80 млн. лв. за увеличаването на заплатите на учителите с 15% считано от 1 септември, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. С този акт правим първа крачка за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на период от 4 години, заяви Вълчев.

През следващите 3 години ще бъдат предоставени допълнителни средства, които са заложени в одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020 г. - по 330 млн. лв. всяка година. „Това не е единствено изпълнение на ангажимента ни, но и израз на отношението ни към проблемите на социалноикономическото ни развитие, за които разчитаме на учителите. Разчитаме те да интегрират децата от уязвими групи в образователната система и в обществото. Учителите са тези, на които разчитаме да имаме по-добра база от подготвени кадри във всеки един сектор“, подчерта образователният министър, цитиран от БГНЕС. Той увери, че правителството ще води политика за поддържане средната учителска заплата над средната за страната. Считаме,че това е задължително и страните, които са направили това отбелязват най-голям прогрес, смята Красимир Вълчев.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, заплати, увеличение, Красимир Вълчев

Street of Art

Фармацевтична фирма представя проект за подобряване на производството си

Петък, 22 Април 2016 / Стил
Официално представяне на проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01  „Подобряване на производствения капацитет и експортния потенциал на  „Адифарм” ЕАД“*   „Адифарм” ЕАД представя официално проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01 „Подобряване на прои [...]

Триумф на филмовото изкуство във Венеция

Петък, 01 Септември 2017 / Под прожектора
Международният филмов фестивал във Венеция е най-старият филмов фестивал в в света, основан още през 1932 г.   Наред с фестивалите в Кан и Берлин, това е едно от най-престижните филмови събития в Европа. Той се провежда ежегодно на остров Лидо в края на август или началото на [...]