Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Над седмица ваканция между двата учебни срока

Вторник, 18 Януари 2022 / В клас
371
  • StreetWatch

Образователното министерство ще предложи по-дълга почивка заради високата заболеваемост

 

Министерството на образованието и науката ще предложи по-дълга междусрочна ваканция, вслушвайки се в предложението на някои директори на училища. Това съобщи министър Николай Денков, който обаче все още не е взел окончателно решение. „Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента и да повтаряме грешката от миналата година – да затваряме училища, където няма нито един заболял. В петък на Отраслов съвет ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 неучебни дни, съобщи акад. Денков.

Към момента данните показват, че 3,6% от учителите са карантинирани, 2,3% от непедагогическия персонал също и 2,58% от учениците са също в карантина.

За Николай Денков най-подходящо е в пандемията да се прилага регионален период. Той смята, че към момента няма причина да се затварят училища в цялата страна, само защото на някои места има ръст на заразените.

Повишаване на качеството и разширяване обхвата на децата в образователната система са основните приоритети на министерството през тази година. Безплатно включване на всички деца в детските градини от три години и нагоре, е важен акцент в мандата на Николай Денков. Нова програма за извънкласни дейности в сферата на спорта и културата предвижда още МОН. Идеята е училището да е приятно място за игри, забавление и за развитие на творческия потенциал на децата.

Министърът на образованието е поискал от финансовия си колега средства за увеличаване на заплатите на учителите. МОН предвижда повече средства за подкрепа на дуалното образование. Една от целите е да върнем привлекателността на професионалното образование, обясни министърът.

Друг приоритет в работата му е повишаване качеството на висшето образование и борба с плагиатството. За целта ще има промени в Закона за висшето образование и в Закона за развитие на академичния състав. Стартира и дискусията за обединяване на висшите учебни заведения.

 

Вижте още:

Бизнеси и училища ще затварят при 80% заети интензивни легла в болниците

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МОН, образование, междусрочна ваканция, училища, учители, Николай Денков

StreetInside

Медитацията спира смаляването на мозъка

Понеделник, 07 Ноември 2016 / На предела
Интензивното смаляване на мозъка може да доведе до старческо слабоумие, депресии и риск от инфаркт   Медитацията не е просто занимание, свързано с духовност или философия. Тя оказва физическо въздействие върху мозъка, затова потенциално може да предотврати мозъчни заболявания. Ето крат [...]

Биобанка за тумори и декаборнизатор спечелиха “Предприемач в науката“

Понеделник, 20 Декември 2021 / Кариера
Хирург и инженер са победителите в конкурса   Хирург и инженер са победителите в конкурса „Предприемач в науката“ на фондация „Карол Знание“. Д-р Мариела Василева-Славева и инж. Калин Николов бяха отличени сред 13 проекта и ще получат по 15 000 лв., за да могат д [...]