Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нова онлайн платформа в помощ на учители, читалища, музеи и архиви

Неделя, 01 Ноември 2020 / В клас
616

Онлайн платформата за видеоконференции https://meet.nasledstvo.bg предоставя възможност за свободно използване от всички в сферата на образованието и на организации, свързани с културното и природното наследство на България. Тя може да се използва и от всички, които имат нужда от сигурна и неограничена онлайн комуникация.

Платформата е създадена в рамките на проект „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

Проф. Оля Харизанова от екипа на проекта разказва: „Платформата meet.nasledstvo.bg стартира в края на септември 2020 г., за да подпомогне процесите по изпълнение на проекта в пандемична обстановка. За нейното пускане в експлоатация и поддръжка се използва технологичния ресурс на новоизградения Център за данни „Наследство БГ“. Предоставена е  и като алтернативна платформа на факултетите на СУ „Св. Климент Охридски“. В момента част от преподавателите я прилагат за онлайн обучение на студенти“.

Платформата е безплатна, без ограничение на времето на една сесия и с нея може да се работи без предварително обучение. Позволява равноправно участие, включително споделяне на екран за всички участници без или с предварителна оторизация. Интерфейсът може да се настрои на език, какъвто е необходим според случая. Достъп е възможен  от всякакви устройства с връзка към Интернет.

В рамките на проекта се изгражда Център за върхови постижения „Наследство БГ“ (https://www.nasledstvo.bg/). „В момента формираме нова инфраструктура за проучване, описание и осигуряване на достъп до образци на наследството на България (културно, природно). Работим по изграждането на над 20 специализирани лаборатории за обработка на обекти, включително за тяхната дигитализация и виртуализация, за разработването на VR-продукти и такива за геймификация. Оборудваме и две мобилни лаборатории, които да подпомогнат такива процеси „на място“ – там, където са обектите, особено онези, които няма как да бъдат транспортирани до София. Надяваме се с тези мобилни лаборатории да подпомогнем не само креативните и рекреативните индустрии с нови продукти, но също всички организации, ангажирани с опазването и популяризирането на културното и природното българско наследство“, пояснява проф. Харизанова.

До края на годината библиотеки, музеи, архиви, научни структури ще получат възможност за безплатно хостване на техни сайтове в Центъра за данни „Наследство БГ“. Има готовност и училищата да бъдат подпомогнати с тази услуга. Заинтересованите от услугата могат да пишат още сега на адрес project@nasledstvo.bg.

 

Вижте още:

Онлайн платформа показва тайните на космоса

Онлайн платформа за сигнали в здравеопазването

Чуваш ли ме вече?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

онлайн обучение, платформа, учители, библиотеки, музеи, наследство

StreetInside

И нека силата да е с нас

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  12 правила на съвременните ученици на джедаите, които ще ви помогнат да откриете вътрешната си сила   По време на скорошно посещение в моята родна страна Украйна, присъствах на курс по СПАС. Това е стара украинска казашка традиция която надхвърля просто лечебната енергия и покр [...]

Разказването на истории

Неделя, 03 Април 2016 / Кариера
  Това е мощен и незаменим метод за мотивиране на хората в една компания   Изнасянето на мотивационни речи, разказването на истории – защо е нужно това? Отново ли се приравняваме към модели, които се случват някъде, извън спецификата на нашата география? Какъв смисъл можем [...]