Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Новата учебна година започва присъствено

Сряда, 22 Юли 2020 / В клас
499
  • pixabay.com

Училищата обаче ще имат готовност за дистанционно обучение

 

 

Взехме решение да стартираме новата учебна година в присъствено обучение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образованието и науката във връзка с началото на учебната година, съобщава „Фокус“. По време на учебните часове няма да се в сила изискването да се носят маски.

„Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените „здравни протоколи”, каза още Вълчев.

Училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост за обучение в електронна среда за кратък период. „Било то 3,5 или 7 учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо да направи анализ на ситуацията и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт“, каза още Вълчев.

В комбинация с желанието за развиване на дигиталните умения на учениците, на първо четене в Народното събрание беше приета идеята 20% от учебния материал в иновативните училища да се взима дистанционно, съобщи БТВ. Те са около 400 у нас, а ръководствата им ще решават дали една пета от учебния материал да се вземе чрез онлайн уроци. Идеята се отнася за учениците от прогимназиален и гимназиален етап.

В училищата, в които учениците масово не присъстват, мярката няма да се въвежда. Идеята е, ако ученикът е първа смяна, да отиде по-късно в училище, а следобед да вземе пропуснатия час онлайн. Ако ученикът е втора смяна – ще вземе този час преди да отиде в сградата и ще си тръгне по-рано. Училищата, избрали този подход, могат да прекратят използването прилагането му, ако резултатите на учениците не се повишат.

 

 

Вижте още:

Лесно ли е да се учи интересно?

Дистанционното обучение: Въпроси от един учител

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, учебна година, обучение, дистанционно, онлайн, ученици

StreetInside

Защо е важно да прощаваме

Неделя, 26 Февуари 2017 / Към себе си
Прошката изисква от нас да излезем от цикъла на вината, да премахнем негативните модели, които ни задържат към болката и страха   „..Стаята може да бъде тъмна, защото сте затворили прозорците, спуснали сте щорите. Но слънцето грее навън, въздухът е свеж. За да пуснете свежия възду [...]

Марк Зукърбърг: Не е достатъчно да имате цел

Събота, 03 Юни 2017 / Кариера
Трябва да създадете това усещане и в другите, каза в речта си пред абсолвентите в Харвард създателят на "Фейсбук"   Предизвикателството пред нашето поколение е да създадем свят, в който всеки има чувство за кауза. Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди [...]