Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Новата учебна година започва присъствено

Сряда, 22 Юли 2020 / В клас
335
  • pixabay.com

Училищата обаче ще имат готовност за дистанционно обучение

 

 

Взехме решение да стартираме новата учебна година в присъствено обучение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образованието и науката във връзка с началото на учебната година, съобщава „Фокус“. По време на учебните часове няма да се в сила изискването да се носят маски.

„Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените „здравни протоколи”, каза още Вълчев.

Училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост за обучение в електронна среда за кратък период. „Било то 3,5 или 7 учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо да направи анализ на ситуацията и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт“, каза още Вълчев.

В комбинация с желанието за развиване на дигиталните умения на учениците, на първо четене в Народното събрание беше приета идеята 20% от учебния материал в иновативните училища да се взима дистанционно, съобщи БТВ. Те са около 400 у нас, а ръководствата им ще решават дали една пета от учебния материал да се вземе чрез онлайн уроци. Идеята се отнася за учениците от прогимназиален и гимназиален етап.

В училищата, в които учениците масово не присъстват, мярката няма да се въвежда. Идеята е, ако ученикът е първа смяна, да отиде по-късно в училище, а следобед да вземе пропуснатия час онлайн. Ако ученикът е втора смяна – ще вземе този час преди да отиде в сградата и ще си тръгне по-рано. Училищата, избрали този подход, могат да прекратят използването прилагането му, ако резултатите на учениците не се повишат.

 

 

Вижте още:

Лесно ли е да се учи интересно?

Дистанционното обучение: Въпроси от един учител

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, учебна година, обучение, дистанционно, онлайн, ученици

StreetInside

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Четвъртък, 19 Декември 2019 / Кариера
Конкурсът на Фондация „Карол Знание“ се провежда за втора година при все по-сериозна конкуренция   Изграждане на планетариум в София и производство на екологична батерия за морския и речния транспорт – това са двата проекта, които си разделят наградата от 30 [...]

Загадъчни катастрофи: Случаят край Далнегорск

Вторник, 08 Януари 2019 / На предела
Осем дни след катастрофата хората забелязали жълти сфери, които кръжали над мястото   На 29 януари 1986 година, около осем часа вечерта, жителите на малкото миньорско градче Далнегорск в Русия виждат във въздуха странно червено кълбо. То е наполовина на луната и се движи паралелно със з [...]