Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Онлайн обучение за част от класовете в София

Петък, 21 Януари 2022 / В клас
203
  • StreetWatch

След това децата излизат в удължена междусрочна ваканция заради епидемичната обстановка

 

Нови противоепидемични мерки се въвеждат в София, тъй като градът вече е в етап 3 по заетост на интензивните легла, стана ясно на брифинг след заседанието на областния щаб. Причината е, че около 5000 деца и над 1000 педагози в София са се заразили с коронавирус от началото на седмицата. Нито едно дете, както и нито един възрастен няма да бъдат върнати от лечебно заведение, увериха от областния щаб. Болниците "Пирогов", "Токуда" и Педиатрията имат готовност да разкрият допълнителни детски интензивни легла.

От понеделник по-голямата част от големите ученици ще се обучават от вкъщи. Учениците от V, VI, VIII, IX и XI клас в София град и област Бургас ще учат онлайн през следващата седмица. Останалите деца остават в училищата при наличие на зелен сертификат и тестване. За децата от I до IV клас присъственото обучение е ключово важно за изграждане на навици за учене и усвояването на базови знания. За седмокласниците, десетокласниците и дванадесетокласниците предстоят важни изпити – национално външно оценяване и матури, мотивират се от Министерството на образованието.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари т.г. включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия да се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Частичното преминаване към онлайн обучение в София и в Бургас се налага заради по-високия процент на диагностицираните с COVID-19. Към момента болните ученици в столицата са 3,09 %, което е почти двойно повече отколкото средните стойности за страната – 1,71%. Болните учители са 5,68% а непедагогическите специалисти – 3,03% при средно 4,4% и 2,6% за страната.

В Бургас 4,27% от преподавателите и 2,75% от непедагогическия персонал са положителни за вируса. Заразените ученици са 1,99%.

***

Считано от 00.00 часа на 27 януари се въвеждат ограничения до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите с обществено здраве, заведенията за хранене и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Въвежда се работно време до 22 часа при спазване на мярката зелен сертификат за игралните зали, заведенията за хранене и развлечение.

 

Вижте още:

Дистанционното обучение: Колко часа работят учителите?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

онлайн обучение, дистанционно обучение, училища, коронавирус, Covid, Красимир Вълчев

StreetView

Сватба на плажа

Неделя, 23 Юли 2017 / Места
  Всяка жена поне веднъж е мечтала за сватба на морския бряг, или на някое романтично и различно място   А сватбеният туризъм е разработена ниша не само за специализирани в организацията на незабравими преживявания компании, а и за много курорти навсякъде по света. Ето някои от на [...]

Сцена и арт фестивали на гарата

Четвъртък, 05 Май 2016 / Места
Освен под часовника, столичани ще могат да се срещат и за културни събития в Ротондата      Площадът пред Централна гара София, известен като Ротондата, ще се превърне в сцена за култура и отдих. Планираната инвестиция е около 8 – 10 млн. лв, които ще бъдат осигурени по [...]