Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отварят детските градини с малки групи

Вторник, 19 Май 2020 / В клас
2260
  • pixabay.com

Учителите ще работят с по 10-18 деца

 

Детските градини все пак ще отворят, но за малки групи деца и при строги мерки за сигурност. Това ще стане  поетапно от 22 май, съобщиха здравният министър Кирил Ананиев и образователният министър Красимир Вълчев.

Двамата обаче призоваха родителите, които могат, да оставят децата си вкъщи, където е по-безопасно. Красимир Вълчев подчерта, че решението за отваряне на детските градини е продиктувано от икономически натиск, тъй като има много родители, които действително не могат да гледат децата си.

Отварянето на детските градини ще стане при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, противоепидемичите мерки и осигуряване на безопасна и сигурна среда за децата.

В заповедта е предвидено от образователния министър да бъдат одобрени мерки за организирането на детските градини и ясли, както и текст, с който се възлага на кметовете на общини да отворят детските градини и ясли. Те ще имат крайната дума, за да се гарантира здравето и живота на децата, уточни здравният министър. Медицинският контрол ще бъде сериозен и ще има непрекъснато видеонаблюдение. При постъпването ще се измерва температурата на всяко едно дете с нормален живачен термометър, подчерта Ананиев.

Родителите ще подпишат декларация, с която те декларират, че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла. Ако има проблем със здравословното състояние на детето, то няма да бъде допускано в детската градина.

Няма да се изискват бележки по Наредба 3 - за медицински преглед, за да няма струпване пред кабинетите и лабораториите.

Общините вземат решения кога детските градини да бъдат отворени. На 22 май ще отворят и частните детски градини.

Посещението на детска градина няма да бъде задължително посещението и то няма да бъде обвързано със социалните помощи.

Групите трябва да бъдат със средно 10 или 11 деца, но образователният министър очаква между 12 или 18 деца в група. Няма да се поставят максимални ограничения. Ако времето позволява, повечето време децата трябва да прекарват навън, в дворовете на детската градина.

"Не може да има дистанция между децата вътре в детските градини. Ще се предприемат такива мерки между учителите и родителите, но на практика това не може да стане с децата в детските градини", подчерта Вълчев.

38% от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина, а над 30% се колебаят дали да ги пуснат, показват данните от допитването, проведено от МОН. 74-75% от детските градини по време на извънредното положение са работили интензивно в електронна среда, отчете образователният министър и припомни, че това обучение не беше задължително, а препоръчително.

 

Детските заведения в София отварят на 26 май

 

 

Родителите ще трябва:
- да представят декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли
- да уведомяват персонала за състоянието на детето им и ако те самите имат симптоми

Очаква се:
- на влизане температурата на децата да се мери с живачен термометър
- групите в детските градини и яслите да са от 10 – 11 деца, в по-големите градове – от най-много до 18 деца

Няма да се изисква спазване на дистанция между децата, но тя ще се спазва между групите, както и между родители и учители
- по-голямата част от времето децата ще прекарват навън
- учителите ще са с предпазни средства – маски и шлемове
- при случай на заразено дете, групата му ще бъде поставена под карантина, като може да бъде карантинирана и цялата градина/ясла

Посещенията на родители вътре в помещенията остават забранени.

Декларацията за прием на децата, която разработва Министерството на образованието ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително.

От Столична община напомнят, че посещението е само по желание на родителите и препоръчват децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Отсъствията на децата ще се извиняват по служебен път.

До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи.

Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

 

 

Вижте още:

Какво се променя след края на извънредното положение?

Учебната година ще приключи дистанционно

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детски градини, коронавирус, МОН, МЗ, деца, образование

StreetBoard

Две тапи по-малко на магистрала „Хемус“

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Истории от града
Пуснаха движението по три виадукта по трасето София - Варна    Приключиха ремонтните работи на виадукт „Елешница" на магистрала „Хемус" и на двата виадукта на 41-ви километър в посока Ботевград. Така остават само двете тапи - на тунел „Витиня” и тунел &bdquo [...]

Членството в банковия съюз означава контрол

Четвъртък, 10 Май 2018 / Общество
Има хора, които определят членството на България в европейския единен банков надзор като прибързано   Липсва обаче точна аргументация, което освен, че е неконструктивно е и наивно. Така не се подкрепя влизането на България в европейския банков съюз, като начална стъпка към членство в ев [...]