Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По-високи заплати за учителите от април

Петък, 21 Януари 2022 / В клас
488
  • pixabay.com

Предвижда се увеличение на възнагражденията с 12%

 

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната. Точният й размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката. Планираното в бюджета за 2022 година увеличение обаче е по-малко от първоначално обещаното на педагозите от образователното министерство. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание.

В момента брутната стартова заплата за учител е 1260 лева, като след планираното увеличение ще достигне около 1400 лева. Директорите получават месечна заплата от 1535 лева, която след увеличението ще достигне 1720 лева. Синдикатите обаче поискаха 15% увеличение на възнагражденията заради инфлацията и повишените разходи на училищата, а от МОН предложиха на финансовото министерство увеличение от 13,5%. 

В проекта на бюджета за 2022 г. са предвидени 239 млн. лв. за увеличението на заплатите на педагозите. Общо за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв.

Предвидени са 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г. Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.

Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. Десет милиона лева ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство.

И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Бюджетът й ще е 22,6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.

С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние. С 6,5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.

С бюджета за 2022 г. ще продължат реформите във висшето образование и разширяването на достъпа до него. С 10% ще се увеличат средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5,5 млн. лв. Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С 2,2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите, които се обучават в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15,5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми, Националната стратегия за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.

 

Вижте още:

Стартовата заплата за учител става 1260 лева от януари

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, заплати, МОН, бюджет

StreetBoard

А помните ли Щастливеца?

Четвъртък, 11 Май 2017 / Истории от града
Днес се навършват 120 години от убийството на големия български писател Алеко Константинов     Щастливеца, както сам се нарича с ирония, е роден през 1863 в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамил [...]

Всеки трети българин не може да отиде на почивка

Събота, 03 Август 2019 / Общество
Тенденцията обаче е към увеличение на тези, които могат да си позволят ваканция   Около 30 процента от населението у нас, или почти всеки трети български гражданин, не е могъл да си позволи през 2018 г. едноседмична почивка извън дома, показват данните на Евростат за тенденциите при път [...]