Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предучилищната подготовка ще е задължителна за 4-годишните

Четвъртък, 03 Август 2017 / В клас
5576
  • logoland-bg.com

Това е мярка срещу отпадането на децата от училище, твърди МОН

 

Просветното министерство ще направи нов опит да въведе задължително образование за децата от 4-годишна възраст, обяви вчера просветният министър Красимир Вълчев. Това може да стане от учебната 2018/2019 г. В момента задължителната предучилищна подготовка обхваща децата от 5-годишна възраст.
Ранното обхващане на децата в училищна подготовка е ключово за задържането им в образователната система, мотивира се просветният министър. Аргументът му е, че децата, които не ходят на детска градина и чийто майчин език не е български, най-често отпадат от училище. Заради това МОН ще предложи и допълнително обучение по български език през лятната ваканция за децата от малцинствата. Това е сред мерките срещу отпадането на учениците. В МОН вече има информация от ГРАО за всички ученици, като в момента се прави анализ за липсващите от образованието. Данните ще се дадат на общините до 10 август. Кметствата пък трябва да определят поименно екипите, които ще връщат в системата напусналите деца. Почти всички общини са направили това райониране, като екипите ще са над 1100. По думите на министъра резултатите от тяхната работа трябва да се почувстват непосредствено преди учебната година.

Идеята за задължителното образование на по-малките бе залегнала в законопроекта на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование още през 2014 г., но беше изоставена след остра обществена реакция, припомня „Сега“. Тогава родителите недоволстваха, че държавата ще ги лиши от избор дали да запишат децата си толкова рано на училище. Изтъкваха се и огромните проблеми с материалната база - липсата на места в детските градини в големите градове, невъзможността да се оборудват подходящи стаи за малки деца в училищата и пр. Тези проблеми не са решени и до днес, макар че се обсъждаха още при въвеждането на задължително образование от 5-годишна възраст през 2010 г. В закона има и глоби за родители, ако не запишат детето си на задължителна предучилищна подготовка (или в първи клас). Те са между 50 и 150 лв., но не е известно дали се налагат.

Освен това със социалното министерство се работи по промени в законите за семейните помощи за деца и за социалното подпомагане, чиято цел е помощите по двата закона да се обвържат максимално с посещението на детето на училище. И в момента детските се спират, ако детето не посещава редовно училище. От думите на Вълчев се разбра, че се обсъжда еднократната помощ за първокласник от 250 лв. да се дава само ако детето е ходило на предучилищна. В момента няма такова изискване, но ако детето не ходи в първи клас, парите трябва да се върнат.

 

Ваканциите няма да се променятМОН се отказва да удължава учебната година до 6 юли заради недоволството на родители, учители, синдикати. Така учебната година ще свършва на 30 юни за гимназистите и ще започва на 15 септември. Вълчев изрично подчерта, че няма да се предлага учебната година да започва по-рано - на 1 септември, както поискаха работодателите. "Климатичните условия не позволяват обучението на учениците през Завършването на учебната година в края на юни обаче означава, че няма да се удължават другите ваканции, както беше първоначалният замисъл.

Министерството на образованието няма да се откаже от идеята за въвеждане на уседналост за прием в първи класа. Според предложението на МОН за цялата страна се въвежда уседналост - първо ще се приемат децата, чийто родител/настойник има настоящ или постоянен адрес в района на училището над три години преди приема. Втората група са децата с родители с адресна регистрация от една до три години. Третата - под една година, а четвъртата ще са децата, които изобщо не попадат в района на школото. Министърът не успя да аргументира избора за над трите години уседналост, а и наредбата няма оценка на въздействието. "Какъвто и критерий да заложим, ще има усещането за несправедливост у някои родители. Въвеждането на уседналост от 3 г. ще намали злоупотребите с адресните регистрации", обясни министърът. Според него най-вероятно в повечето училища ще се приемат и деца от другите две групи - с родител или настойник, чийто адрес е сменян от една до три години преди приема или в последната една година. Той даде пример с училищата в центъра на столицата, около които по думите му много малко ще са родителите с адрес там от над три години.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, училище, предучилищна подготовка, ваканции, МОН

StreetView

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна   Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора. Намира [...]