Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Психотестове за учителите

Вторник, 08 Ноември 2016 / В клас
5078
  • Досега нямаше изискване за ежегодни прегледи, медицинско свидетелство се изискваше от учителите единствено преди постъпване на работа.

Поредно решение на здравното министерство става причина за протести

 

Учителите вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година. До 30 септември педагозите от училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пред работодателите си документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на определени заболявания като шизофрения, психични разстройства, туберкулоза, педофилия и др. Това гласи текст от нова наредба на здравното министерство за заболяванията, застрашаващи живота и здравето на учениците, съобщава вестник „Сега”. Изискването беше остро разкритикувано от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", които дори поискаха оставката на здравния министър Петър Москов.

Наредбата на здравното министерство е на базата на новия училищен закон, който изисква МЗ, съгласувано с просветното ведомство, да определи заболяванията, при наличието на които не може да се заема длъжност на педагогически специалист. 

В документа са посочени 9 болести и отклонения, с които не бива да са учителите - шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, педофилия, персисиращи налудни разстройства, туберкулоза и др. Всяко от тях следва да се удостовери от съответния специалист - по психиатрия, по нервни болести и т.н. Според наредбата при заемане на длъжност на педагогически специалист за първи път лицата трябва да представят документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на въпросните заболявания, издаден до три месеца преди постъпване на работа. Подобен документ обаче, показващ, че човекът е психично здрав, трябва представят пред шефовете си всички учители, и то в началото на всяка учебна година в срок до 30 септември. От мотивите към наредбата става ясно, че предварителните медицински прегледи ще се заплащат от лицата, кандидатстващи за работа, а периодичните ще са за сметка на работодателя, т.е. училището.

Досега нямаше изискване за ежегодни прегледи, медицинско свидетелство се изискваше от учителите единствено преди постъпване на работа. От МОН коментираха, че новите изисквания са в интерес на здравето и живота на децата.

Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" този текст дискриминира учителите по професионален признак и им "вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед - задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др.". Оттам посочиха, че всеки учител удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Според становишето на синдиката тази практика е традиционна и гаранитра, че ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, текстът от наредбата навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве, възмущава се синдикатът.

Изискването обаче по-скоро навежда на мисълта, че здравното министерство се опитва да осигури заплащане на определен кръг специалисти за ежегодните прегледи на цялото съсловие. Иначе има логика във въпроса на синдикатите това ли е единствената професия, в която хората са подложени на ежедневен стрес. Вярно, е, че учителите работят с деца и трябва да са в добро психическо здраве, но не по-малко отговорна е и работата на лекарите, които също са подложени на стрес например. 

КТ „Подкрепа” настоява за оставката на здравния министър, ако текстът в наредбата не бъде отменен. В противен случай ще обмислят варианти на протестни действия в цялата страна.

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -6
    Учител 08.11.2016 / 14:32

    Браво! Трябва да знаем при кой са децата ни!n


Автор

повече за автора

Ключови думи:

психотестове, учители

StreetBoard

Спират строежа на „Струма“ заради древен град

Събота, 05 Май 2018 / Общество
Кабинетът ще отпусне и 100 хил. лева за разкопките на Хераклея Синтика   Строителството на магистрала „Струма“ в участъка от Благоевград до Крупник ще бъде спряно заради археологическите разкопки до село Покровник. Това става ясно след като премиерът Бойко Борисов посети об [...]

Как приемаме успеха на другите

Събота, 19 Август 2017 / Българи от ново време
Не се чудете защо младите хора избират да се развиват другаде. Може би отговорът се крие не в управляващите, а в нас?   Иван Иванов със състезателно име "MinD_ContRoL", стана първият български играч, който се превърна в милионер от участието си в турнири по електронни спортове. Иванов е [...]