Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Първокласнико, колко близо живееш?

Сряда, 19 Април 2017 / В клас
990
  • youtube.com

Още в първия ден от кампанията за прием на първокласници желаните от родителите училища запълниха свободните си места

 

По всичко изглежда, че тази година ще има още повече недоволни родители на първокласници след приключването на кампанията за прием в столичните училища.

Въвеждането на новите критерии за прием, според които най-голяма тежест ще има близостта до училището, нито премахна опашките в първия ден от кампанията, нито спря желаещите да запишат детето си в по-добро, но по-далечно училище.

В столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ само до 9,30 часа сутринта вчера бяха подадени 53 заявления за записване на първокласници, а до края на работния ден кандидатите надхвърлиха броя на свободните места – 105 заявления за 88 места в първи клас. При това положение шанс ще имат единствено децата, които живеят най-близо до училището. Причината е, че учебното заведение не е въвело допълнителни критерии за прием.

 

Защо са опашките

 

И докато тук нещата се случиха без чакане и напрежение, пред известното 133 СУ „А. С. Пушкин“ още от сутринта се извиха опашки от родители, които се надяваха, че въпреки критерия за адресна регистрация близо до училището, децата им ще бъдат приети, ако се окажат сред първите в списъците с желаещи. Тук също броят на молбите в първия ден от кампанията надхвърли броя на свободните места.

Подобно е положението във всички предпочитани училища, защото родителите не вярват, че новата система ще направи приемът в тях по-прозрачен. Хората се съмняват, че именно допълнителните критерии, които училищата могат сами да определят при подбора, ще доведат до субективна класация на първокласниците.

Общината например препоръча на училищата да не дават предимство на деца, чиито родители работят в системата на образованието, но крайната дума за това има педагогическият съвет. Основното недоволство на родителите обаче е, че с критерия „близост до училището“ общината ограничава правото им да изберат по-добро бъдеще за детето си, избирайки училище с по-добри специалисти или материална база. Така и самите училища не са стимулирани да постигат по-добри резултати в конкуренцията за ученици.

 

Какви са критериите

 

Критерият с най-голяма тежест е за случаите, в които постоянният адрес на родителя/настойника съвпада с настоящия адрес и е в прилежащата територия на училището. Според тази група критерии например, директорите на училища буквално трябва да мерят разстоянието от училището до адреса на кандидата. Например, ако първокласникът живее на отсрещната страна на улицата, но самата улица разделя административните райони, тоест адресът се води в друг квартал, той би трябвало да има предимство пред дете от същия район, но през две преки от желаното училище.

Други важни критерии са допълнителни точки, ако детето има брат или сестра, обучаващи се в същото училище, както и адрес на месторабота на един от двамата родители в административния район на училището.

Социалните критерии дават предимство на деца с починали родители, един или двама, деца с трайни увреждания над 50 процента, деца от многодетни семейства, осиновени деца. Така се гарантира, че децата със специфични социални потребности ще бъдат приети в първи клас.

За специализираните училища, които приемат деца с определен профил – например танци или рисуване, беше оставена възможност да определят допълнителни критерии за прием, свързани с проверка на талантите и способностите на децата.

 

Още по темата:

Приемът в първи клас ще е по общи правила 

Напрежение с правилата за прием на първолаци в София  

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

прием в първи клас, първокласници, училища, ученици, родители

StreetView

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]

Енергийни места: Първите български столици

Четвъртък, 16 Март 2017 / Места
Местата, където са запазени археологическите останки от първата и втората българска столица също са едни от най-енергийните места у нас. Тук е поставено началото на Българската държава, тук е намерена и Розетата от Плиска, считана за носител на кода на тайните на Земята, от този район тръ [...]