Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Развален телефон за заплатите на учителите

Понеделник, 20 Юни 2016 / В клас
9915
  • сн. МС/ Борисов коментира темата след като участва с Патриарх Неофит в празника Свети Дух в Дивотинския манастир

 

Властта не е обещавала увеличение на възнагражденията, а само – че ще се бори за такова за ръка със синдикатите

 

След като вчера една от големите новини от грандиозния учителски събор беше, че от началото на 2017 година преподавателите ще получат още 10% увеличение на заплатите, днес премиерът Бойко Борисов невинно обясни, че не е чувал за такова нещо.

Вярно, на събора, на който трябваше да се обсъждат важни за съсловието решения, като например образователната реформа, присъства президентът Росен Плевнелиев. Но при подписването на колективния трудов договор между образователното министерство и синдикатите Меглена Кунева почти обеща 10% увеличение на заплатите на учителите от 1 януари. Това поне се разбра от думите й – говорила е с финансовия министър и е получила уверение, че за догодина образованието ще е приоритет.

 

сн. bnr.bg

 

Владислав Горанов обаче не е говорил с премиера, стана ясно днес. Но все пак според Борисов щом финансовият и образователният министър са говорили, значи всичко е наред.
"Аз от вас научавам. Тя (Меглена Кунева – бел. ред.) може би има резерви в министерството и ще го направи. С мен и с финансовия министър не е говорено на тази тема", заяви Борисов, цитиран от БНР.

Според Борисов за увеличение на заплатите на учителите ще трябват още 250 млн. лева годишно от бюджета, а той не знаел дали в държавата има такива пари.

От финансовото министерство потвърдиха пред БНР, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина. Оттам уточниха, че образованието е сред приоритетните сфери за кабинета, но засега точни разчети в числа няма.


В колективния трудов договор беше записано също обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г.
От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители ще се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния става 30 лева. В договора също така бе записано, че работодателите поемат 100 процента от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози. Средствата за представително облекло на учителите трябва да бъдат увеличени на 360 лева.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, увеличение на заплатите, заплати, колективен договор, образование

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Изиграй си картите

Вторник, 01 Август 2017 / Приключения
Създателите на нова интерактивна игра предизвикват хората да правят добрини   Нова интерактивна игра с карти предизвиква хората да правят добрини и докато се забавляват да променят хората около себе си. Cards2Go е комплект от 55 карти, разделени в няколко категории - &bd [...]