Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Рекордно слаби резултати на седмокласниците

Петък, 03 Юни 2016 / В клас
1652
  • На първия модул по математика слаба оценка има всеки трети ученик

 

На първия модул по математика всеки трети е с двойка

 

Рекорден брой слаби оценки има на националното външно оценяване по математика след седми клас тази година. На практика всеки трети седмокласник е със слаба оценка на първия модул от изпита. От общо 53 212 явили се, 17 983 имат двойки на първия модул, където задачите са по-лесни. През 2015 г. двойките на тази част са били 14 939, съобщи dnevnik.bg.

Вторият модул, който е необходим за кандидатстване в гимназиите и където задачите са по-трудни, са решавали 32 044 от 53 212 седмокласници. Общо 12,11 % или 3881 учениците са получили крайна оценка двойка на двата модула, което е

 

почти двойно повече

спрямо миналата година

 

Тогава слаби оценки са имали 2100 деца.

Резултатите са най-лоши от седем години насам, въпреки че за първи път децата можеха да ползват лист с формули по математика по време на изпита. Тази година тройка се пише при 16 точки резултат на теста, както през 2014 г. През м.г. за тройка са трябвали 18 точки. От обясненията на експерти в образователното министерство стана ясно, че критериите са намалени, тъй като задачите са се оказали по-трудни за учениците.

Според зам.-министъра на образованието Диян Стаматов имало случаи, при които детето получава двойка на първия модул, тъй като има под 15,5 точки, но е решило част от задачите от втория модул и е получило липсващите му точки за тройка. С резултатите на тези деца вероятно ще се намали броят на слабите резултати от първия модул - 17 983, за да се получат крайните оценки по математика.

 

Отлични оценки

 

на изпита по математика имат 1127 седмокласници, като 37 от тях са изкарали максимален брой точки на двата модула от теста - 100. Нито една точка на изпита не са получили само 4 деца.

От явилите се 53 579 на националното оценяване по български език и литература на първия модул - тест от 25 въпроса, двойки имат 9481 седмокласници. Миналата година слабите оценки са били по-малко - 8154. Преразказ на откъс от "Родителска среща" на Михаил Вешим, което е втората част от изпита, са писали 39 306 от децата. Като крайна оценка от двата модула двойки имат само 759 ученици, което е по-малко от м.г.

Отличниците по български език и литература са тройно повече от децата със слаби резултати - 2523-а. Миналата година шестиците са били със 150 по-малко. Само едно дете обаче тази пролет има максимален брой от 100 точки на теста.

 

Резултатите са съизмерими,

но като цяло по-ниски

 

от миналата година и по двата предмета, сочи един от изводите на просветното ведомство. Най-много от оценките по български език и литература са добри и много добри, докато по математика са средни, добри и много добри. Нужно е изработване на училищни програми за преодоляване на пропуските и по двата предмета, смятат експертите.


Учениците от София-град са първенци по резултати на външното оценяване и по български език и литератута (БЕЛ), и по математика. По БЕЛ ги следват седмикласниците от Смолян, Търговище, Габрово и Варна, а по математика - от Варна, Търговище, Кърджали и Бургас. На дъното в класацията на резултатите от изпита по първия предмет са Враца и Сливен, а по втория - Враца и Шумен.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

7 клас, изпит по математика, двойки

StreetInside

Четенето е пряко свързано с успеха

Събота, 02 Септември 2017 / Кариера
Всички успешни мениджъри четат – по много   Един от всеки четирима американци не е чел нито една книга за последната година. В България положението е дори по-зле. Проучване на Евростат показва, че над половината българи не са прочели нито една книга в последната година. По този по [...]

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Неделя, 08 Декември 2019 / На предела
Експериментът е част от проект за отглеждане на човешки органи за трансплантация   Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета. Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът [...]