Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

След първото класиране за първи клас много деца останаха извън близките училища

Сряда, 05 Юни 2019 / В клас
378
  • StreetWatch

 

В някои училища обмислят разкриването на нови паралелки, но повечето просто нямат място

 

Както всяка година, след първото класиране за първи клас, отново много деца останаха извън списъците на най-близките до домовете си училища, а родителите се оплакват, че децата им не са класирани, въпреки че са с максимален брой точки.

Сигнали за нередности има и в списъците с приети ученици, които публикуват училищата, съобщи NOVA.

В понеделник бъдещата първокласничка Йоана разбира, че за нея няма място в училището, до което е израснала. Родителите ѝ се разделят преди няколко години и тя заживява при майка си на друг адрес. Преди една година обаче детето губи баща си и двете с майка й се местят в неговото жилище.

Йоана няма необходимата уседналост от три години и така шансовете й за влизане в училището са минимални. Не я приемат и във второто училище, в което кандидатства.

"Има училища, в които и тази година не са приети деца от първа група, което означава, че районирането не е направено както трябва. Има сигнали за неприети деца, които са с някакви специални нужди, а директорите им отказват прием", каза Силвена Динева от Инициативен комитет за качествена образователна система.

Проблем се появява и при списъците, които училищата публикуват.

"На места са подадени само инициали или някакъв входящ номер без точките, с които децата всъщност са класирани", казва още Силвена Динева.

От Регионалното управление на образованието увериха, че работят по всички получени сигнали.

"Имаше училища, които бяха сложили резерви. Няма такова понятие резерви в системата, защото това би заблудило родителите, че те могат да имат очаквания, че като са резерви имат шанс да бъдат записани на втория етап на класиране", заяви Ваня Кастрева от РУО-София-град.

Призивът към родителите е да проявят търпение и да изчакат второто класиране. 
 
Все повече родители настояват и за въвеждане на единна електронна система за прием - така, както е при приема в детските градини. 

 

Напрежение с правилата за прием на първолаци в София

 

В някои училища обмислят разкриването на допълнителни паралелки, за да могат да приемат всички деца, които попадат в така наречените им прилежащи територии. Проблемът на голяма част от директорите обаче е, че нямат достатъчно класни стаи, за да могат да приемат още ученици. В същото време за поредна година районирането показва, че не е решение на проблемите – от една страна желаните училища не успяват да приемат всички ученици, а от друга страна – принуждаването на родителите да кандидатстват в най-близкото училище обезсмисля конкуренцията и усилията на ръководствата на учебните заведения да ги направят привлежателни.

Записването след първото класиране продължава до 6 юни, след това ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

 

Вижте още:

Децата с брат или сестра до 12 г. ще получават предимство за прием в първи клас

Вие не заслужавате Борис!

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

първи клас, първокласници, класиране, училища, МОН, образование, родители

StreetView

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк    15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл пр [...]

Парк „Рила“ в Дупница

Събота, 29 Юли 2017 / Места
Барбекюта, водни колелета, плаж и спорт на едно място на 30 минути от София   Парк Рила е един от новите паркове в България, разположен на 280 дка в град Дупница. Намира се на 1,5 км от центъра на града.  През територията му преминава река Бистрица, над която са изградени 38 моста. [...]