Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Точки вместо оценки

Вторник, 12 Юли 2016 / В клас
2130
  • webcafe.bg

Директорите ще могат да пускат учениците във ваканция до три дни и да въвеждат по-кратки междучасия

 

Точки вместо оценки на изпитите след 4-ти и 7-ми клас предлагат от образователното министерство, съобщи bTV. Това са част от промените, които са планирани да влязат в сила от новата учебна година. Директорите обаче се питат защо всичко се случва в последния момент, а реформата се представя на парче.

За бъдещата петокласничка Моника премахването на оценките е добра новина. „Когато на някой му напишат двойка, той плаче, обажда се на мама, тя му се кара, че не е изкарал по-добра оценка”, казва момичето.

Министерството предлага това да се промени. Предвижда се седмокласниците също да получават точки, а не оценки на изпитите. Така, дори да изкарат нула точки, ще може да кандидатстват.

„Все пак има срочни оценки от резултата си от удостоверението в 7-ми клас, които ще са достатъчна база, за да влезе в някоя гимназия”, заявява Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката.

Промените свързани с новия закон трябва да бъдат описани в така наречените стандарти - общо 19. От тях обаче до момента са оповестени едва четири.

„По смисъла на закона няма неизвинени отсъствия. Трябва да е ясно има ли такива или няма. Това би трябвало да се каже в подзаконовите нормативни актове, в наредбите”, коментира Ирена Анастасова, директор на 125 СОУ "Проф. Боян Пенев".

Според министерството при 30% отсъствия учениците ще трябва да се явяват на изпити по съответните предмети.

Предвижда се още директорите и кметовете да могат да пускат учениците във ваканция общо 6 дни, междучасията да бъдат намалявани при необходимост и учебният ден да започва от 8:30.

Ирена Анастасова смята, че за системата предстоят месеци на много жестоко напрежение, които можеха да бъдат избегнати, ако законът беше отложим с една година.

Всички 19 стандарта, които ще определят как ще учи Моника от есента, трябва да влязат в сила до края на август. Някои от тях обаче ще бъдат обявени в началото на октомври.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, ученици, оценяване, оценки

StreetInside

Загадъчни катастрофи: Случаят край Далнегорск

Вторник, 08 Януари 2019 / На предела
Осем дни след катастрофата хората забелязали жълти сфери, които кръжали над мястото   На 29 януари 1986 година, около осем часа вечерта, жителите на малкото миньорско градче Далнегорск в Русия виждат във въздуха странно червено кълбо. То е наполовина на луната и се движи паралелно със з [...]

ДНК дървото на живота

Понеделник, 11 Юли 2016 / На предела
Мощна техника за визуализация, която балансира енергийния поток   Зад всяка техника за визуализация или медитация стои способността да заглушим нашите суетни мисли и да се концентрираме върху визуализацията на предложените картини, използвайки дясното полукълбо на мозъка си. Има различн [...]