Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учене чрез изпълнение на мисии

Понеделник, 03 Октомври 2016 / В клас
7528
  • bg.rpplane.com

 

Как можем да прилагаме дизайн мислене в детската градина и началното училище

 

 

Red Paper Plane (Червеният хартиен самолет) се появи преди малко повече от година и вече има своите верни почитатели на възраст от 3 до 6 години. Този образователен модел – игра се отличава от всичко пускано на пазара досега, защото предлага дизайн мислене за деца във формиращите им години.

Целта на дизайн мисленето е насърчаването на умението за креативно решаване на проблеми и е сравнително нова методология в света – съществува от около 20 години. При децата то може да се развива чрез образователни игри под формата на мисии с определени стъпки и период на изпълнение. Така децата се подготвят за живота, получават и увереност в себе си, че могат да се справят с непознати ситуации, докато едновременно учат нови неща и се забавляват. Само за година мисиите, създадени от Цветелина Камова, стават популярни в 74 държави, но все още този начин на обучение се оценява повече в чужбина, отколкото у нас.

В домашна среда мисиите се изпълняват за около седмица, като детето решава определени дневни предизвикателства с помощта на семейството – например в мисия „Строител“ първо наблюдава различни сгради по пътя от къщи до детската градина, след това избира какво точно ще построи, прави план, рисува, чертае, изгражда. Родителите са помощници, а детето води процеса и увлечено в интересна игра създава своите първи собствени проекти.

 

 

Преди по-малко от месец, създателите на Red Paper Plane пуснаха игри-мисии за изпълнение в образователна среда, структурирани за работа с група деца и учител, които следват определена месечна тема в рамките на цялостен годишен план и поетапно работят върху разнообразен микс от умения с вариация в трудността.

Програмата е базирана на процеса дизайн мислене, адаптиран от екипа на Red Paper Plane за работа с малки деца в детски градини и начални училища. В комплекта са включени 12 мисии, всяка една с три типа материали - за учителите, за децата и за родителите. Възпитателите, които ще работят по програмата, преминават обучителни курсове. Всички материали са в pdf формат и позволяват отпечатване спрямо броя деца и възпитатели.

С тази иновативна програма за умения във формиращите години децата учат докато са ангажирани с изпълнението не на откъснати една от друга задачи, а на смислени проекти, които им показват как работи реалният свят. Така бъдещите и малките ученици се подготвят за решаване на по-комплексни проблеми и свикват ефективно да работят както самостоятелно, така и в екип.

 

Игрите може да разгледате на bg.rpplane.com.

 

Вижте подробности:

Полетът на червения хартиен самолет

 





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

образователни игри, мисии, дизайн мислене, Red Paper Plane

StreetView

Любляна - Зелената столица на Европа

Четвъртък, 16 Февуари 2017 / Места
 Градът е първи и единствен в Централна и Югоизточна Европа, който получава тази чест   Ако сте сред нарастващия напоследък брой хора, които избират да посетят словенската столица Любляна е много вероятно да разберете сами, че най-силният градски шум от трафик в стария център [...]

Църквата „Света Троица в Банско“ – обединител и вдъхновител

Петък, 27 Април 2018 / Места
  Храмът в Банско се смята за най-големият от този тип на Балканите По време на турското робство в Банско изградили православен храм, който обединил българи и турци. Но най-вече, позволил на българите да се молят в свой храм, голям и красив, какъвто по онова време не било разрешено да [...]