Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 при съгласие на 90% от родителите

Четвъртък, 26 Август 2021 / В клас
314
  • сн. МОН

Целта е децата да се обучават присъствено повече време 

 

Министерството на образованието публикува насоки за присъственото обучение по време на епидемичната обстановка. Те предвиждат учениците да се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни. След решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти. Тестовете ще бъдат осигурени с помощта на здравното министерство.

Освен за малките ученици, училищата трябва да положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки. Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда.

Практическото обучение на учениците в дуална система на обучение в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини от страна на работодателя, ученика или негов родител (настойник), както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства в съответните професионални паралелки или от страна на работодателите, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална работна среда по обективни причини (например свиване на дейността, съкращаване на наставници, фалит), практиката ще се организира временно в учебно-производствените бази на училищата.

Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

 

Вижте още:

Дистанционното обучение: Ножицразтваряата между учениците се 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, ученици, тестове, коронавирус, МОН, пандемия, дистанционно обучение

StreetBoard

Европейският здравен пропуск: Смислен план или отбиване на номера

Четвъртък, 29 Април 2021 / Общество
Списъкът с нерешени проблеми с ваксинационните паспорти е дълъг   Докато Европа устремно подготвя схема с дигитални здравни пропуски, за да спаси ваканционния сезон от пандемията, технически и политически препятствия показват пред колко голямо предизвикателство е изправен светът за изгр [...]

Отново опасен смог над София

Неделя, 08 Декември 2019 / Общество
Столична община призова хората на твърдо гориво да използват друго отопление   През последните три дни в столицата, особено вечер, въздухът можеше да се види, помирише и усети с кашлица и задушаване. От Столична община признаха, че през последното денонощие са регистрирани среднодневни [...]