Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учениците ще бъдат тествани за COVID-19 при съгласие на 90% от родителите

Четвъртък, 26 Август 2021 / В клас
197
  • сн. МОН

Целта е децата да се обучават присъствено повече време 

 

Министерството на образованието публикува насоки за присъственото обучение по време на епидемичната обстановка. Те предвиждат учениците да се тестват за COVID-19 поне веднъж в седмицата безплатно, само ако родителите на най-малко 90% от децата в конкретното училище са съгласни. След решение на педагогическия съвет и в координация с Регионалната здравна инспекция безплатно ще могат да се тестват също учителите и непедагогическите специалисти. Тестовете ще бъдат осигурени с помощта на здравното министерство.

Освен за малките ученици, училищата трябва да положат максимални усилия за присъствени практически занятия на учениците в професионалните паралелки. Това се отнася както за провеждане на учебната и производствената им практика, така и за обучението им в реална работна среда.

Практическото обучение на учениците в дуална система на обучение в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини от страна на работодателя, ученика или негов родител (настойник), както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

При невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, наложена от обективни обстоятелства в съответните професионални паралелки или от страна на работодателите, може да се направи нова организация и първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети, а производствената практика или обучението в реална работна среда да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

При невъзможност на работодателя да продължи обучението в реална работна среда по обективни причини (например свиване на дейността, съкращаване на наставници, фалит), практиката ще се организира временно в учебно-производствените бази на училищата.

Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

 

Вижте още:

Дистанционното обучение: Ножицразтваряата между учениците се 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, ученици, тестове, коронавирус, МОН, пандемия, дистанционно обучение

StreetBoard

Задължиха търговските вериги да изкупуват регионална продукция

Понеделник, 13 Април 2020 / Общество
В същото време пазарите, които са най-близо до производителите по места, ще трябва да останат затворени   „Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а [...]

Пореден опит за спасяване на вечните длъжници

Вторник, 27 Март 2018 / Общество
Около 600 хиляди българи не са могли да плащат вноските по заемите си за повече от 6 месеца   Работна група по инициатива на омбудсмана Мая Манолова подготвя законопроект, който да реши проблема на хора, изпаднали в невъзможност да обслужват дълговете си. Въпреки че през миналата годин [...]