Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Училищата ще решават дали да преминат към онлайн обучение

Понеделник, 26 Октомври 2020 / В клас
450
  • pixabay.com

Това предвижда наредба на Министерството на образованието

 

Училищата ще могат да решават дали част от учениците или всички паралелки да преминават към обучение в електронна среда. Това ще се случва по предложение на директорите и след разрешение на министъра на образованието, предвижда нова заповед на МОН.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от ръководителите на образователни институции, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на Министерството на здравеопазването. Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да предложи преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап – при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците. 

 

Вижте още:

Децата, които желаят, могат да се обучават онлайн

При дистанционно обучение родителите ще получат по една минимална заплата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, МОН, онлайн обучение, дистанционно обучение, обазование, коронавирус

Street of Art

Татуировката: Начин да изразиш себе си или стигма

Четвъртък, 17 Февуари 2022 / Стил
Над 1 млн. Българи имат рисунки по тялото, всеки втори до 30 години има татус   Познавах жена, която имаше татуировки на целите си ръце, работеше с деца и това не беше проблем за работодателя й. Не съм виждала дете или негов родител, който да е реагирал негативно на стила й, а за хората [...]

Слънце, море и лятото дойде

Вторник, 06 Юни 2017 / Стил
Какви са модните тенденции на Лято 2017?   Това лято Вие поставяте правилата, но знайте, за да не сте демоде трябва да сте в стил 80-те. Този стил витае с пълна сила това лято. Искате да сте пънк –принцеса в дизайнерска рокля от тюл и бродерия. Ако се завъртите около килера няма д [...]