Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учителите ще планират уроците си сами

Четвъртък, 25 Юли 2019 / В клас
1202
  • mon.bg

Целта е усвояването на материала да зависи от възможностите на децата

 

Учителите ще могат да планират преподаването на учебния материал според възможностите на учениците си. Това предвиждат промени в наредбите за общообразователната и профилираната подготовка,  съобщиха от Министерството на образованието. С промените ще отпадне формалната структура на годишното тематично разпределение. Отпадат и изискванията за заверката му при преструктуриране.

Целта е да се постигне по-голяма гъвкавост, оперативност и ефективност в процеса на обучение, а също и да се преодолее съществуващия формализъм. Започва префокусиране от документите към резултатите. На учителя се дава свободата да адаптира своята работа към темповете във всеки конкретен клас, за да постигне очакваните резултати, като в същото време от него се изисква ритмичност на учебните дейности и изпълнение на учебната програма в нейната цялост. Това са мотивите за предложените изменения.
Проектът е изготвен в резултат на срещи с колективите на различни видове училища и след дискусии с регионалните управления на образованието за необходимостта от отпадане на административната тежест. В момента учителите трябва в началото на годината да подготвят разпределение за преподаване на темите в учебната програма, което стриктно да следват, и задължително при преструктуриране на учебното съдържание, да искат и получат заверка от директора. Този момент от тяхната работа подлежеше и на проверки от експертите в регионалните управления.

Промените са обявени за обществено обсъждане в срок от един месец.

 

Вижте още:

Спират помощите за деца, които не ходят на училище

Тайнственият огън

Едно училище, в което мислят за децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, училище, ученици, учебен материал, обазование

StreetBoard

Половината общини у нас са с население под 10 000 души

Четвъртък, 21 Май 2020 / Общество
В 9 от тях живее над 40% от населението на България   Половината от общините в България са с население под 10 000 души, показват данните на Националния статистически институт. Такова е положението в 133 от общо 265 в страната към края на 2019 г. Относителният дял на населението в [...]

Трудно е да успееш, ако всички си тръгват

Понеделник, 12 Юни 2017 / Общество
Високите данъци за социално осигуряване водят до отлив на граждани, които могат да произвеждат     Някои от бившите комунистически държави страдат от смъртоносна спирала, свързана с населението, като спадът му се измерва с двуцифрени числа. Проблемът не е само в това, че гражданит [...]