Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Условието за 3 години уседналост остава водещо за първи клас

Четвъртък, 15 Март 2018 / В клас
648
  • pinterest

Районирането ще служи за насочване на децата, а не като привилегия, обясни образователният министър

 

Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а като насочване за децата и техните родители при избора на училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред депутати в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БГНЕС.

Според Вълчев тази политика на десегрегация е необходима и ще осигури по-добри възможности за контрол при кандидатстването, класирането и записването на ученици в различните видове учебни заведения. За нас тази политика е безспорна, не трябва да увеличаваме броя на сегрегираните училища. Така или иначе в момента имаме голям брой такива училища, заради т.нар. „локално мнозинство“. Насочването ще става по административен начин, но за да не бъде за сметка на останалите деца, може би, ще добавим, че те ще се насочват към училища, където има неприети от „прилежащия“ район, т.е. останалите свободни места, след като бъдат приети децата от прилежащия район, да намерим баланса между правото на родителите да запишат децата си в най-близкото училище, но и за да се правят политики за десегрегация, които са ключови по отношение на образователния процес на децата, заяви Вълчев.

Изискването за уседналост от 3 години при записването на деца в първи клас беше въведено заради случаите на злоупотреби с адресната регистрация от страна на родители, които искат да запишат децата си в по-предпочитани училища. Така се дава предимство на хората, които живеят най-близо и най-дълго до съответното училище да запишат децата си в него, ако броят на желаещите е по-голям от свободните места.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

първи клас, уседналост, критерии, райониране, училища

Street of Art

Място за игра вкъщи

Неделя, 11 Септември 2016 / Стил
Децата много обичат да имат свое кътче, за което да се грижат    Продължаваме темата с играта - този път за мястото за игра, което можем да се опитамe да организираме на децата вкъщи. Разбира се, няма нищо по-хубаво от тичането навън, но в някои дъждовни или студени дни, децат [...]

Българка създаде електрически скутер

Четвъртък, 11 Май 2017 / Стил
Мотопедът изминава 60 км с едно зареждане в контакта   Бившият възпитаник на Русенския университет Десислава Николова създаде първия модел български електрически скутер. Младата дама, която е инженер по специалност, е основала своя компания и представи своето творение на 19-ото Изложен [...]