Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Условието за 3 години уседналост остава водещо за първи клас

Четвъртък, 15 Март 2018 / В клас
664
  • pinterest

Районирането ще служи за насочване на децата, а не като привилегия, обясни образователният министър

 

Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а като насочване за децата и техните родители при избора на училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред депутати в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БГНЕС.

Според Вълчев тази политика на десегрегация е необходима и ще осигури по-добри възможности за контрол при кандидатстването, класирането и записването на ученици в различните видове учебни заведения. За нас тази политика е безспорна, не трябва да увеличаваме броя на сегрегираните училища. Така или иначе в момента имаме голям брой такива училища, заради т.нар. „локално мнозинство“. Насочването ще става по административен начин, но за да не бъде за сметка на останалите деца, може би, ще добавим, че те ще се насочват към училища, където има неприети от „прилежащия“ район, т.е. останалите свободни места, след като бъдат приети децата от прилежащия район, да намерим баланса между правото на родителите да запишат децата си в най-близкото училище, но и за да се правят политики за десегрегация, които са ключови по отношение на образователния процес на децата, заяви Вълчев.

Изискването за уседналост от 3 години при записването на деца в първи клас беше въведено заради случаите на злоупотреби с адресната регистрация от страна на родители, които искат да запишат децата си в по-предпочитани училища. Така се дава предимство на хората, които живеят най-близо и най-дълго до съответното училище да запишат децата си в него, ако броят на желаещите е по-голям от свободните места.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

първи клас, уседналост, критерии, райониране, училища

StreetInside

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
С наградата те ще могат да стартират собствена компания   Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до [...]

Как да сме на върха на финансовата вълна

Вторник, 27 Декември 2016 / Кариера
Веднага след като получите голяма сума пари, около вас се появяват много хора, които се опитват да ви накарат да ги похарчите   Тези правила за това как да се справим с парите не са просто съвети за подобряване на качеството на живота. Ако искате да имате пари, те трябва да бъдат запомн [...]