Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В повечето училища няма психолози и съветници

Вторник, 28 Февуари 2017 / В клас
674
  • vesti.bg

 

Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници

 

Това показва статистика на просветното министерство, цитирана от "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик.
При посещението си в Пловдив служебният просветен министър проф. Николай Денков коментира, че учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. "На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца", заяви той. Статистиката на МОН към края на 2016 година показва, че близо 2600 училища у нас само 692 разполагат с педагогически съветници. Едва 389 школа пък имат психолог, който в огромна степен би следвало да помага на проблемните деца.
В случая с 52-ро училище стана ясно, че момчето, ритнало фатално съученичката си в корема, е посещавало психолог в продължение на две години. Директорът Данко Калапиш казва, че е имало драстична промяна в поведението на детето в положителна посока, посочва "Сега".
Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници. По думите му при желание винаги може да се намерят средства за това от делегираните бюджети и да се спести от други дейности, например от ремонт. В тази връзка той призова МОН да въведе специална национална програма, по която всяко учебно заведение, особено най-малките, да получат педагогически съветник.
Стаматов коментира и наредбата на здравното министерство от далечната 2000 г. за здравните кабинети в детските градини и училищата, според която медицински специалист се полага на минимум 800 ученици. Според него тя трябва да бъде актуализирана и медицинско лице да се полага и за 200 ученици, тъй като престоят им в училище е увеличен заради целодневната организация на учебния ден. Директорът на 52-ро също сподели, че наемането на пълен работен ден на медицинска сестра за училища с под 800 ученици, каквото е неговото, е огромен проблем. В неговото школо все пак сестрата работела от 8 до 16:15 ч. Основната функция на здравните кабинети в училищата е да осигурят първа помощ до пристигане на линейка. В случая с 52-ро линейката е пристигнала за 27 минути.

Вчера екип от психолози на МОН влезе в училището, за да разговаря с учениците. Започна и проверка от РУО-София по организацията на учебния процес. За днес е планирана среща на проф. Денков със сдружението на общините, на която ще търсят решения за осигуряването на ефективна медицинска помощ в училищата. Предстоят още срещи със социалното и здравното министерство, МВР, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.
Заключение за смъртта на 11-годишното момиченце ще има най-рано на 6 март. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването е стартирало в петък след обяд.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    В.С. 28.02.2017 / 19:35

    А и да има - изпълняват административна работа, заместват отсъстващи учители, директорите ги използват като момче за всичко...


Автор

повече за автора

Ключови думи:

психолози, педагогически съветници, училища, агресия

StreetBoard

Втора задължителна вноска за здраве ще пълни дупките в системата

Вторник, 11 Септември 2018 / Общество
Планира се тя да е под формата на застраховка, която да покрива скъпото лечение   Въвеждане на задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването, съобщи bTV. Документът все още не е официално пуб [...]

Колко ни струва държавата

Вторник, 22 Ноември 2016 / Общество
Българите връщат в бюджета около половината от доходите си, изчисляват от Института за пазарна икономика   Средно 5210 лева ще плати от джоба си всеки българин, за да издържа държавата през следващата година, изчислиха от Института за пазарна икономика. Всяка година организацията подгот [...]