Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В повечето училища няма психолози и съветници

Вторник, 28 Февуари 2017 / В клас
442
  • vesti.bg

 

Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници

 

Това показва статистика на просветното министерство, цитирана от "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик.
При посещението си в Пловдив служебният просветен министър проф. Николай Денков коментира, че учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. "На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца", заяви той. Статистиката на МОН към края на 2016 година показва, че близо 2600 училища у нас само 692 разполагат с педагогически съветници. Едва 389 школа пък имат психолог, който в огромна степен би следвало да помага на проблемните деца.
В случая с 52-ро училище стана ясно, че момчето, ритнало фатално съученичката си в корема, е посещавало психолог в продължение на две години. Директорът Данко Калапиш казва, че е имало драстична промяна в поведението на детето в положителна посока, посочва "Сега".
Според бившия зам.-министър на образованието Диян Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници. По думите му при желание винаги може да се намерят средства за това от делегираните бюджети и да се спести от други дейности, например от ремонт. В тази връзка той призова МОН да въведе специална национална програма, по която всяко учебно заведение, особено най-малките, да получат педагогически съветник.
Стаматов коментира и наредбата на здравното министерство от далечната 2000 г. за здравните кабинети в детските градини и училищата, според която медицински специалист се полага на минимум 800 ученици. Според него тя трябва да бъде актуализирана и медицинско лице да се полага и за 200 ученици, тъй като престоят им в училище е увеличен заради целодневната организация на учебния ден. Директорът на 52-ро също сподели, че наемането на пълен работен ден на медицинска сестра за училища с под 800 ученици, каквото е неговото, е огромен проблем. В неговото школо все пак сестрата работела от 8 до 16:15 ч. Основната функция на здравните кабинети в училищата е да осигурят първа помощ до пристигане на линейка. В случая с 52-ро линейката е пристигнала за 27 минути.

Вчера екип от психолози на МОН влезе в училището, за да разговаря с учениците. Започна и проверка от РУО-София по организацията на учебния процес. За днес е планирана среща на проф. Денков със сдружението на общините, на която ще търсят решения за осигуряването на ефективна медицинска помощ в училищата. Предстоят още срещи със социалното и здравното министерство, МВР, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.
Заключение за смъртта на 11-годишното момиченце ще има най-рано на 6 март. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването е стартирало в петък след обяд.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    В.С. 28.02.2017 / 19:35

    А и да има - изпълняват административна работа, заместват отсъстващи учители, директорите ги използват като момче за всичко...


Автор

повече за автора

Ключови думи:

психолози, педагогически съветници, училища, агресия

Street of Art

„Човекът всичко“ в българското изкуство

Сряда, 21 Февуари 2018 / Под прожектора
Пет години след смъртта си Тодор Колев живее във всяка изиграна своя роля   Тихо отекват стъпките му... Пет години след като ни напусна, Тодор Колев остава в сърцата с незабравимите си роли. „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойн [...]

Къщички за домашните любимци у дома

Неделя, 12 Март 2017 / Стил
Къде да сложим кучето и котето, за да си има собствено местенце в дома   Всеизвестно е, че за котките всяко място вкъщи може да е легло. Те са способни да спят дори върху отворената врата и да се чувстват удобно там, както и върху  или вътре в гардероби, шкафове и всякакви мебели и [...]