Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всички ученици ще могат да получават стипендии

Събота, 26 Август 2017 / В клас
1147
  • viasport.bg

МОН обещава да поправи грешката си с промени в наредбата

 

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от началото на следващата година след промяна в наредбата, съобщи във Фейсбук зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„На първо място искам да поздравя Андрей с успеха му, да му пожелая да е здрав и да постигне още много нови победи. Съжалявам за причиненото разочарование. След промяна в наредбата, той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018г. За времето, в което няма нормативно основание тази стипендия да бъде отпусната, той ще бъде компенсиран от министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев покани Андрей Петков заедно с неговите родители и директорката на училището на среща в министерството другата седмица. Пропуск на организаторите на ученическите игри е, че давайки възможност на ученици от всички училища да участват в състезанието, не са съобразили, че връчването на наградата е свързано с нормативни ограничения. Това обаче не може да бъде причина Андрей да бъде потърпевш“, пише Сачева.

 

 

Момчето изказа своето разочарование в медиите, след като МОН отказада му връчи награда заради факта, че е ученик в частно училище. „Това, че съм в частно училище не означава, че съм положил по-малко усилия“, сподели Андрей пред bTV. Отличието му беше връчено, след като той стана най-добрия играч на републиканското първенство по баскетбол. Затова му се полага награда от 1500 лв.

„Нямаме колебания, че политиката на държавата трябва да е насочена към насърчаване и подкрепата на дарбите и талантите на децата и учениците без значение от формата на собственост на училищата, в които учат. Изявената дарба на всяко дете е капитал за една държава без значение дали родителите му са богати или бедни, дали то учи в общинско, държавно или частно училище“, пише Деница Сачева.

 

 

Законът за предучилищното и училищното образование също дава възможност на частните училища и детски градини да получават държавно финансиране, като срещу това имат задължението да осигуряват 20% безплатен прием на деца и ученици, включително и на такива с изявени дарби и таланти. В момента тече общественото обсъждане за наредбата за финансирането на образователните институции в предучилищото и училищното образование, в която е регламентирано влизането в сила на тези възможности от януари 2018г.

От 2018 г. стипендии за изявени дарби и образователни резултати ще могат да получават всички деца и ученици без значение от собствеността на училищата, в които учат, обяснява заместни-министърът.

В момента децата и учениците имат право на два вида подкрепа - за изявени дарби и за образователни резултати.

За изявени дарби реда е по наредба на МС, която е съвместна между Министерство на културата, Министерство на образованието и Държавната агенция за закрила на детето. Тя е от 2003 г. и регламентира отпускането на стипендии само за общински и държавни училища. За общинските - стипендиите се отпускат от кмета, за държавните – от съответното министерство.

Има държавни училища на подчинение на Министерство на образованието и науката, на Министерство на културата, на Министерство на земеделието и храните и на Министерство на младежта и спорта. Всяка година до 31 януари Министърът на културата внася в Министерския съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за текущата календарна година. Към днешна дата нормативната уредба не позволява да се отпуснат стипендии за изявени дарби на ученици от частни училища. Министерството на образованието и науката ще инициира и ще предложи промяна в наредба и ще настоява пред останалите институции, имащи отношение към нея, промените са се отразят и в програмата за 2018г.

Вторият вид подкрепа – този за образователни резултати се предоставят по реда на ПМС 33 от 2013 г. Там до момента също са посочени само общински и държавни училища, но по него МОН подготвя промени в срок до 31 август т.г. С тях ще бъде дадена възможност на учениците от частните училища да получават стипендии, финансирани от държавата, както и учениците с увреждания, освен стипендията по този критерий – увреждане, да имат право на втора стипендия за постигнати образователни резултати. Разширен е обхватът на формата на обучение, за която се предоставят стипендии, като е добавена комбинирана и дуална форма на обучение.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стипендии за даровити деца, МОН, ученици, частни училища, Андрей Петков

StreetInside

Децата с аутизъм и телепатията

Сряда, 11 Октомври 2017 / На предела
Изследване показва, че те може би притежават свръхестествени способности    Ако някога сте били заобиколени от деца аутисти, тогава може би знаете колко различни са те. Трудно е да се определят и категоризират симптомите на аутизма обаче, защото той има различни спектри. Някои [...]

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
  Историята и заветите на Далай Лама   Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи [...]