Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всички ученици ще могат да получават стипендии

Събота, 26 Август 2017 / В клас
1021
  • viasport.bg

МОН обещава да поправи грешката си с промени в наредбата

 

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от началото на следващата година след промяна в наредбата, съобщи във Фейсбук зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„На първо място искам да поздравя Андрей с успеха му, да му пожелая да е здрав и да постигне още много нови победи. Съжалявам за причиненото разочарование. След промяна в наредбата, той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018г. За времето, в което няма нормативно основание тази стипендия да бъде отпусната, той ще бъде компенсиран от министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев покани Андрей Петков заедно с неговите родители и директорката на училището на среща в министерството другата седмица. Пропуск на организаторите на ученическите игри е, че давайки възможност на ученици от всички училища да участват в състезанието, не са съобразили, че връчването на наградата е свързано с нормативни ограничения. Това обаче не може да бъде причина Андрей да бъде потърпевш“, пише Сачева.

 

 

Момчето изказа своето разочарование в медиите, след като МОН отказада му връчи награда заради факта, че е ученик в частно училище. „Това, че съм в частно училище не означава, че съм положил по-малко усилия“, сподели Андрей пред bTV. Отличието му беше връчено, след като той стана най-добрия играч на републиканското първенство по баскетбол. Затова му се полага награда от 1500 лв.

„Нямаме колебания, че политиката на държавата трябва да е насочена към насърчаване и подкрепата на дарбите и талантите на децата и учениците без значение от формата на собственост на училищата, в които учат. Изявената дарба на всяко дете е капитал за една държава без значение дали родителите му са богати или бедни, дали то учи в общинско, държавно или частно училище“, пише Деница Сачева.

 

 

Законът за предучилищното и училищното образование също дава възможност на частните училища и детски градини да получават държавно финансиране, като срещу това имат задължението да осигуряват 20% безплатен прием на деца и ученици, включително и на такива с изявени дарби и таланти. В момента тече общественото обсъждане за наредбата за финансирането на образователните институции в предучилищото и училищното образование, в която е регламентирано влизането в сила на тези възможности от януари 2018г.

От 2018 г. стипендии за изявени дарби и образователни резултати ще могат да получават всички деца и ученици без значение от собствеността на училищата, в които учат, обяснява заместни-министърът.

В момента децата и учениците имат право на два вида подкрепа - за изявени дарби и за образователни резултати.

За изявени дарби реда е по наредба на МС, която е съвместна между Министерство на културата, Министерство на образованието и Държавната агенция за закрила на детето. Тя е от 2003 г. и регламентира отпускането на стипендии само за общински и държавни училища. За общинските - стипендиите се отпускат от кмета, за държавните – от съответното министерство.

Има държавни училища на подчинение на Министерство на образованието и науката, на Министерство на културата, на Министерство на земеделието и храните и на Министерство на младежта и спорта. Всяка година до 31 януари Министърът на културата внася в Министерския съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за текущата календарна година. Към днешна дата нормативната уредба не позволява да се отпуснат стипендии за изявени дарби на ученици от частни училища. Министерството на образованието и науката ще инициира и ще предложи промяна в наредба и ще настоява пред останалите институции, имащи отношение към нея, промените са се отразят и в програмата за 2018г.

Вторият вид подкрепа – този за образователни резултати се предоставят по реда на ПМС 33 от 2013 г. Там до момента също са посочени само общински и държавни училища, но по него МОН подготвя промени в срок до 31 август т.г. С тях ще бъде дадена възможност на учениците от частните училища да получават стипендии, финансирани от държавата, както и учениците с увреждания, освен стипендията по този критерий – увреждане, да имат право на втора стипендия за постигнати образователни резултати. Разширен е обхватът на формата на обучение, за която се предоставят стипендии, като е добавена комбинирана и дуална форма на обучение.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стипендии за даровити деца, МОН, ученици, частни училища, Андрей Петков

StreetView

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]

Магистрала ще произвежда ток в Китай

Събота, 30 Декември 2017 / Места
  Слънчевите панели върху 1 км път могат да осигурят енергия за 800 домакинства   Πъpвaтa в cвeтa coлapнaтa мaгиcтpaлa бe oтĸpитa в Kитaй. Tecтoвият пътeн yчacтъĸ e c дължинa eдин ĸилoмeтъp и e чacт oт oĸoлoвpъcтния път oĸoлo Цинaн, cтoлицaтa нa пpoвинциятa Шaн-гo в изтoчнaтa [...]