Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Започна учебната година за 185 хиляди студенти

Четвъртък, 01 Октомври 2020 / В клас
133
  • БГНЕС

Алма Матер официално откри днес академичната учебна година, тази година безпрецедентно в Университетската ботаническа градина.

185 хил. са студентите, включително и тези във задочна форма на обучение, които започват новата академична година. При специални условия на прием общо 1300 младежи от българските диаспори в чужбина също ще започнат висшето си образование.

„Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация. Същевременно да не отстъпваме от главната ни цел – да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания“. Това заяви ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, цитиран от БГНЕС.

Заради епидемичната обстановка годината ще започне различно в отделните университети. „Висшите училища имат по-голяма свобода да търсят решения за хибридно или смесено обучение, защото студентите са пълнолетни, не е необходимо родител да се ангажира вкъщи“, отбеляза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и подчерта: „Не е важно колко студенти ще присъстват в аудиториите, важното е преподавателите да бъдат взискателни“.

Първият учебен ден, независимо дали в училище или университета, е празник. Това е денят, в който мислим за бъдещето и подхождаме с вяра, надежда и оптимизъм към утрешния ден. Денят, в който вдъхновени от силата на образованието вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество. Денят, в който виждаме най-много усмивки и най-много оптимизъм за нашето общо бъдеще“, поздрави министърът всички присъстващи.

На първокурсниците той пожела да намерят онези преподаватели, които ще им помогнат да станат знаещи, можещи и добри хора.

В края на церемонията бяха връчени студентските книжки на първокурсници, лауреати от национални олимпиади.

 

Вижте още:

Библиотеката като място на общуване

Ще следвам – нещо, някъде

Софийският университет остава най-желан от кандидатстудентите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

университет, студенти, учебна година, пандемия, дистанционно обучение

StreetView

Китай променя климата с проект за изкуствен дъжд

Понеделник, 09 Април 2018 / Места
До 2050 г. около 5,7 милиарда души на Земята са изложени на риск от недостиг на вода   Китай е на път да реализира огромен проект за промяна на климата в Тибет, съобщава South China Morning Post, цитиран от dir.bg. Целта на проекта е да засява изкуствено облаците с кристализационни ядр [...]

Почистват екоплажове и планински пътеки

Петък, 27 Май 2016 / Места
  Доброволци ще правят оборка в Пирин, Иракли, Корал, Камчийски пясъци и Беласица. Можете да се включите и вие   Серия от доброволчески акции за почистване на защитени тритории са организирали от коалицията „За да остане природа в България“.   Камчийски пясъци [...]