Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Домът е там, където си в момента

Четвъртък, 28 Септември 2017 / Българи от ново време
917
  • Йова Станкова
  • Йова Станкова и проф. Христо Стайков
1 / 2

Много често обстоятелствата ни тласкат в една или в друга посока, но ние сме тези, които ги изпълваме със съдържание и смисъл казва Йова Станкова

 

Родена в София, израснала в Ангола, завършила образованието си в Мюнхен и живееща в Кейптаун. Животът на Йова Станкова от ранна детска възраст протича в Ангола, Африка, където посещава руско училище, по времето на гражданската война в страната. В онези години баща й е посланик в Ангола. По-късно семейството й се прибира в България, а през 2001 година Йова завършва езиковата гимназия 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ с преподаване на френски език. Същата година заминава за Мюнхен, където няколко години по-късно се дипломира в „Лудвиг Максимилиан“ по специалностите: „Наука за религията“, „Политология“ и „Руски език“. След дипломирането си заминава за Кейптаун, Южна Африка, където се отдава изцяло на писането на дебютния си роман.

Любовта й към писането не е случайна, тя е наследство от големият писател Йордан Йовков, чиято потомка е Йова Станкова. Тя е автор на романа „Галерия от светове“, който разказва история на млада жена, която се опитва да открие себе си чрез изкуството.

 

 

- Как изглежда България през погледа на човек, който я гледа отвън през последните години?

 

България се е променила доста през последните няколко години, благодарение на присъединяването ни в Европейския съюз, това е неоспоримо. Обществото трябва да измине определен път на развитие, който е паралелен на икономическото развитие на страната, но ще отнеме време. Не смятам, че тези процеси в България са особени или неестествени, напротив те навсякъде се случват според населението и неговия манталитет, историята и културата, които определят действията и мисленето. Когато започнах да се занимавам с издаването на книгата се запознах с много позитивни и интелигентни хора, живеещи в България, което много ме радваше, защото намерих много близки и сродни души, хора които ми липсват на другите места. Естествено, има и много негативни неща, които все още не са се променили и се забелязват навсякъде из градовете.

 

- Живяла сте на много места. Къде се чувствате у дома?

 

Точно това е и една от темите, засегнати в романа ми, тъй като наистина живеейки на различни места при много различни условия се оказва, че домът е там където си в момента, или където си се настанил. Пристигайки в Африка отново ме сполетя едно усещане за завръщане, но след известно време ми беше мъчно за България. В Германия съм живяла най-дълго и въпреки това не ми липсва така, поне все още. Всеки мой дом си има своя чар и емоции, които са обвързани с него и са незаменими за мен. Естествено България ще остане моя първи и единствен дом, към който се завръщам винаги с удоволствие.

 

 

- Сякаш сте палитра от интереси и таланти, но къде е пресечната точка между психология, религия и литература?

 

Преди секуларизацията религията е била неизменна част от политиката и това винаги си е личало най-много в литературата. Сега след като религията се измести в личния живот на хората и отстъпи пред светските събития, тя въпреки това съпровожда живота на хората и се оказва тяхно лично решение и неизменна част от техния живот. Когато пишеш за хората и изграждаш характери забелязваш колко много им влияят тези фактори, дори без да искат.

 

- Вие сте потомка на големия писател Йордан Йовков. Какво е да си от рода на такъв велик българин?

 

Това е на първо място голяма чест, независимо от далечната ни връзка, но и голямо задължение. Смятала съм го като пример за това, че всичко е възможно и надникването в дълбините на човешката душа е позволено. Като автор това са нещата, с които се сблъскваш съвсем в началото на творчеството си и трябва да решиш кой ще е твоят път. В това отношение творчеството на Йордан Йовков ми е давало кураж да не се притеснявам от собствената си чувствителност и нежност, а по-скоро да си я запазя и да я използвам за романа си.

 

- Любовта към изобразителното изкуство ли даде началото на романа Ви?

 

Не само изобразителното изкуство, но и театъра и операта, балета особено много са ми повлияли в решението ми да започна да пиша. Картините са едно от най-изразителните изкуства и според мен отварят най-голям спектър от въпроси и теми, които засягат всевъзможни житейски и социални теми. Картината на корицата на романа е на проф. Христо Стайков и неговото творчество ми е много познато и ме съпровожда през целия ми живот. Проф. Стайков е близък приятел на моите родители и неговото присъствие и приятелство през годините е оказвало влияние върху моето развитие и е събудило интереса към изкуството, защото той е човек с изострена чувствителност към действителността и отношенията между хората.

 

- Героинята в романа ви "Галерия от светове", изпълнява амбициите на родителите си и това води до ново начало. Според Вас докъде трябва да се простира амбицията ни, когато възпитаваме децата си?

 

Вероятно всеки родител влияе малко или много на детето си, понякога позитивно, но понякога и негативно. Аз самата нямам деца, но смятам, че е естествено всеки родител да иска най-доброто за детето си. Понякога амбициите на родителите не са случайни и могат да тласнат детето наистина към по-добри начинания. Някои деца се нуждаят от насочване и ако се вслушват повече в родителите си може да им е само от полза. Моята героиня се бори по-скоро със социалните се задължения, които самата тя смята за задължителни, че трябва да изпълни.

 

- Героинята ви Валентина завършва Право и се омъжва за богат мъж. Има ли биографични елементи в роман Ви?

 

Има много биографични елементи в романа, точно този не е. По-скоро беше експеримент да проследя какъв би бил животът ми, ако всеки път и във всяка ситуация реагирах или предприемах други действия или вземах други решения, различни от реалния живот и истинските събития. Оказа се, че и в двата случая съм можела да разчитам на богатия опит на баба ми, която е и главна фигура в романа. Информацията и съветите й са полезни, ценни и приложими, независимо от решението ми. Това е и главната тема на романа, да се разкрие този естествен потенциал на предаваните по естествен път съвети за живота и за човешките взаимоотношения.

 

- Какво послание носи книгата?

 

Да се създаде в читателя обстановка, макар и фиктивна, в която той да е изцяло потънал в мислите и емоциите на героинята, които са съкровени и почти недосегаеми в ежедневието. Надявам се, постигайки този ефект там някъде в дълбините на женската душа всеки да намери частица или идея, която да промени мисленето му и да го накара да се замисли за перспективите в живота му. Един мисловен експеримент, за проникване в душата на читателя чрез неговото проникване в моята.

 

- Какво следва след романа "Галерия от светове“, като стремежи и мечти за Вас?

 

За мен този роман беше изключително важен и наистина смятам, че ще промени доста неща в живота ми, не само в професионален, но и в личен план. Още от дете си бях пожелала да мога пиша. Този роман е сбъдната мечта, може би единствената, която съм преследвала в живота си. Смятам да продължа да пиша, защото имам нестихващо желание да творя и да се потапям в света на героите ми.

 

- Смятате ли да се върнете в България за постоянно?

 

Все още обмислям как да се получат нещата, но постоянно е много относителна дума в контекста на моя живот. Дори и да реша нещо за постоянно, то винаги обстоятелствата ме тласкат в друга посока, затова не си правя илюзии, че това решение зависи от мен. Със сигурност бих желала да прекарвам повече време в България и с хората тук.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Йова Станкова, Галерия от светове, писател, автор

StreetView

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]