Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пенсионер вървя 10 км, за да подари книги

Петък, 08 Юли 2016 / Българи от ново време
418
  • btvnovinite.bg

Натоварил 30 тома в количка и отишъл да ги даде за изгорялото читалище в село Мененкьово

 

 

73-годишен пенсионер извървя близо 10 километра пеша от гара Белово до Мененкьово, за да дари книги за изпепеленото читалище в селото, съобщи bTV.

Иван Пехливанов научил за пожара от края на юни, при който изгоря 106-годишното читалище в селото заедно с 11 хиляди тома книги. В Мененкьово се учат над 200 деца. Библиотеката и читалището били любимо място за стари и млади.

 

сн. btvnovinite.bg

Така Пехливанов натоварил 30 тома в количка, хванал влака за Белово и оттам вървял пеша до селото.

Бившият учител по музика се шегува, че далеч по-голямо изпитание се оказало продължилото няколко часа  пътуване по жп линията Пловдив -Белово: „Ако има някакво геройство в тая работа, то това е пътуването до Белово с пътнически влак, който се движи със скоростта на биволска кола", разказва мъжът.

Иван Пехливанов е  правнук на обесения през Априлското въстание копривщенски свещеник поп Никола Белчов. Цели 15 години бившият учител издирва документи за живота на дядо си и успява да напише книга за него. И тя е сред дарените на Мененкьово, защото той е убеден, че писаното слово е единственият сигурен пазител на културата, традицията и паметта ни.

 

Банкова сметка за набиране на средства за възстановяване на читалището в село Мененкьово:

BG79STSA93000007671368

Банка ДСК-клон Белово

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пенсионер, книги, Мененкьово, читалище

StreetInside

Какво ни губи времето

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Към себе си
  8 неща, които няма смисъл да правим   Замисляли ли сте се какво ви пречи да сте по-продуктивни и щастливи? Ето списък от няколко неща, които със сигурност отнемат енергията ви и които може да замените с по-полезни занимания.   1. Гледането на телевизия. 2. Да имате връз [...]

Физика на съзнанието

Понеделник, 22 Август 2016 / На предела
Човешкото здраве обяснено чрез физиката на мозъчната дейност     Консуматорски ориентираният начин на мислене винаги ни тласка към външни решения на проблемите в живота, особено, когато става дума за здравето ни. Повечето хора все още търсят "панацея", "и [...]