Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Програмистът, който се влюби в гайдата

Събота, 04 Юни 2016 / Българи от ново време
951
  • rockschool.bg

 

Проектът Каба Гайда на Цветелин Андреев получи международно признание, но има нужда и от малко подкрепа на родна земя

 

 

През 2005 година Цветелин прекарва няколко месеца в Родопите и се влюбва се в гайдата. Десет години по-късно тя е целият му живот. Заедно със свои приятели Цветелин създава група Кайнак и приема за своя мисия популяризирането на гайдата в целия свят.

Проектът Каба Гайда (kabagaida.com) през миналата година влиза в класацията на Дарик радио „40 до 40“, като инициатива, променяща живота на хората в България.

 

Проектът Каба Гайда


Цветелин и съмишлениците му дават онлайн уроци по гайда, като са готови да учат всеки, който желае да се докосне до магията на родопската музика, независимо в коя точка на света се намира. На страницата на инициативата може да откриете и безплатни уроци за самообучение. Провеждат също образователни игри с гайда за деца или помагат на хората да комуникират по-лесно – стига да харесват тази музика. Едно от най-важните неща, които правят, са международните участия, с които специфичната родопска музика достига до целия свят. Сега Цветелин и приятелите му събират средства, за да заминат на турне в САЩ, където са поканени да представят творчеството си.

 

 

Поканени са на два от големите фестивали - Chicago World Music Festival и Richmond Folk Festival с общо над 700 000 посетители. Имат и покани за участия в New York, Washington, Boston (с концерт и презентация в MIT), Baltimore. За да стигнат дотам обаче, музикантите имат нужда от 15 000 лв. Парите са им необходими за разходите за транспорт, визи, организация на турнето. Ако искате да ги подкрепите, можете да направите дарение на kabagaida.com или по сметка:

Първа инвестиционна банка

IBAN:BG34FINV91501216290662

Сдружение "Лаурус"

Основание: Дарение каба гайда

 

 

Програмист или гайдар

 

Всъщност Цветелин е оставил сигурна работа и висока заплата в софтуерна компания, за да се посвети на този проект и да набере средствата група Кайнак да замине за САЩ.

"До края на 2015 година работих в Dreamix - компания за разработка на софтуер, към която се присъединих като съдружник през 2006 г. Там започнах като Java програмист и с времето заемах всички възможни позиции — от управител до ръководител на екип, маркетинг и продажби, администрация. През 2014 година участвах в създаването родителски кооператив в село Бистрица, Офис в гората и още няколко инициативи и се наложи да намаля участието си във фирмата. Последната ми длъжност бе свързана с наемане на хора, изграждане и поддържане на фирмената култура“, разказва Цветелин.

 

 

 

Две неща определят решението му да напусне компанията – раждането на малката му дъщеря и поканата за турне с групата в САЩ. Цветелин решава, че трябва да вложи повече усилия в проекта Каба Гайда. Уточнява обаче, че все още е член на ръководството на компанията. „Смятам, че тези 9 години съм ги вложил в себе си и опитът ми помага в сегашните ми начинания“, допълва той.

И все пак от едната страна е сигурната месечна заплата на програмист и възможността сам да определя задълженията си и да работи с приятели, а от другата страна – несигурни доходи, но голямата цел, която си е поставил – да помогне на повече хора да се докоснат до магията на каба гайда. "Сигурна работа" е мит, който напоследък все по-често се опровергава от фалити на големи и стабилни компании. За мен сигурното нещо е да инвестираш в личностното си развитие, което води до истинско удовлетворение и помага за справяне във всякакви ситуации“, смята обаче Цветелин.

Всъщност това не е първият „рязък завой“ в живота му – първият път, когато напуска сигурна заплата, е през 2006 година, когато се присъединява към стартиращата тогава софтуелна компания Dreamix. През 2008 заминава за Бразилия без да знае португалски и с ограничени финанси. През 2013 решава да живея със семейството си в изоставено родопско село. И този път...

„Изборът да се откажеш от месечна заплата е труден. Най-вече защото пред човек стои неизвестното. Както казва Steve Jobs - "Точките (решенията,събитията) се свързват само когато погледнеш назад (към миналото) Затова човек трябва да вярва, че те ще се наредят някак в бъдещето“, вярва Цветелин. И допълва, че е добре човек да се запита каква е причината за тези резки промени и да опита да погледне по-надълбоко в себе си.

 

 

 

Цветелин за ценностите

 

„Избори правим въз основа на навици и ценности. Смятам, че е добре човек да знае какво е важно за него и въз основа на това да има критерии относно това, което прави. Например:

- да се изкарват достатъчно пари

- да се развива, да помага на хора и на света към по-добро

- да използва талантите си така, че да е най-полезен

При определяне на ценностите е възможно да се използва за референция пирамидата на Маслоу. Според нея ако човек няма храна/вода е трудно да мисли за личностно развитие, естетика/красота, духовен живот и т.н.“

 

Тук можете да ги чуете и да научите повече за проекта

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Каба Гайда, Цветелин Андреев, Кайнак, кампания, турне

StreetInside

Изключете известията

Сряда, 07 Юни 2017 / Към себе си
Освободете се от онлайн веригите     Много се оплакваме от разсейването от цифровите технологии и с право. Ако прекарвате прекалено много време в безсмислени имейли и още повече в социалните мрежи, рискувате да спрете да общувате.   Изследване, публикувано преди време в сп. [...]

Излекувайте стреса от миналото

Понеделник, 02 Май 2016 / На предела
  Техника за корекция на кармата, която разрушава енергийния ни баланс   Обикновено проблемите ни - емоционални и психически -  се дължат на разбалансиране на енергията ни заради минали събития и подсъзнателния стрес, който трябва да изчистим. Моля вижте Откъде идва ене [...]