Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите успехи: Деница, която извоюва данъчни облекчения за хората с увреждания

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Българи от ново време
1023
  • БГНЕС
  • Деница Димитрова
1 / 2

Борете се за правата си и не се затваряйте вкъщи, казва бившият народен представител

 

Деница Димитрова е родена през 1978 година в Шумен със заболяване спина бифида. Бакалавър по Счетоводство и контрол от Икономически университет Варна. В периода 2005-2009 година беше депутат от НДСВ, има професионален опит като счетоводител, каквато длъжност заема и към момента. Беше номинирана за заместник-омбудсман от Националната мрежа за децата, като един от приоритетите в концепцията й беше да се бори за достъп на децата с увреждания до училище. Член е на управителния съвет на фондация „Карин дом“. Владее английски, чешки и словашки език.


Какви трудности срещахте с архитектурната среда в средното и висшето си образование?

 

Завърших средното си образование в Техникума по икономика в гр. Варна като частна ученичка. Това беше през далечната 1998 година и тогава все още рядко се повдигаше въпроса за достъпната архитектурна среда за Хора с увреждания. Въпреки това, завърших успешно, подготвих се сама за кандидатстване в Икономически университет – Варна и успях да вляза със специалност „Счетоводство и контрол“ . За мен следването беше изключително трудно, тъй като университетът беше много трудно достъпен, с много стълби и неработещи асансьори. Буквално с кръв, пот и сълзи преодолявах препятствията всеки ден. Колегите ми от потока много ми помагаха. Винаги ще им бъда благодарна.

 

Взимала сте участие в конкурси за красота. Разкажете ни.

 

Веднага след завършването ми започнах работа по специалността. Малко след това дойде и предложението да участвам в конкурса Мис Варна – пролет, който беше с благотворителна цел. Спечелих конкурса и тогава започнах да работя по проекти, касаещи интеграцията на хората с увреждания.

 

Как решихте да се занимавате с политика?

 

По време на един проект на Министерство на транспорта се запознах с тогавашния министър Николай Василев, който също е от Варна. Малко след това той първо ми предложи да работя за НДСВ по време на изборите за Народно събрание през 2005 година, а по-късно - да участвам в листите за кандидат – депутати. След доста дълъг размисъл аз се съгласих. Решението обаче да вляза в Парламента беше на Негово Величество Симеон II. Той лично ме сложи на едно от първите места в листата на НДСВ-Варна.

 

Усилията Ви, като депутат за промяна на социалната система дадоха ли резултат според Вас?

 

В Народното събрание посветих по-голямата част от работата си в полза на хората с увреждания. В ежедневната битка имаше и победи, и загуби. За един от най-големите си успехи смятам извоюването на необлагаем минимум при облагането на доходите от труд за хора с увреждания, както и промените в Закона за държавната администрация, според които 3% от служителите в нея трябва да бъдат хора в неравностойно положение. Веднага след това бяха организирани конкурси и не малко хора с увреждания бяха назначени на работа. За съжаление следващите правителства не продължиха тази идея. Най-голямата и болезнена загуба беше въвеждането на ДДС върху помощните средства за хора с увреждания.

 

Работата е мираж за повечето хора със специфични нужди. Какво бихте ги посъветвали?

 

За съжаление много малка част от хората с увреждания в България имат работа. Моето наблюдение е, че чуждестранните работодатели са по- социално чувствителни и нямат проблем с това да наемат на работа човек с увреждане. Те обаче са малко.

Бих посъветвала хората като мен да не се отчайват, да не се затварят по къщите си. Увреждането не е повод за срам. Да бъдат по-борбени, по-амбициозни. Да се борят за правата си. Изключително важно е да се образоват, да имат компютърна грамотност, да учат езици. И да не чакат на държавата. Да вземат инициативата в ръцете си.

 

За какво мечтаете?

 

Аз сбъднах по-голяма част от мечтите си. Сега работя, обичам приятелите си и се наслаждавам на живота. А той е хубав. Повярвайте!

 

Вижте още: 

Скритите успехи: Севлиевец се пребори за достъпна среда в града си

Скритите успехи: Когато музиката е в сърцето

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Деница Димитрова, хора с увреждания, данъчни облекчения

Street of Hope

Работник с професия или безработен висшист

Вторник, 07 Юни 2016 / В клас
  Готови са законовите промени за професионалното образование, а училищата влязоха в карта     Първите ученици, които ще учат по новия Закон за професионалното образование ще са постъпващите в 8-и клас за учебната 2017/2018 година, съобщи на конференция по темата министърът [...]

Какво е да си майка на хиперактивно дете?

Петък, 11 Януари 2019 / Гласът на детето
Тези деца са различни, не са невъзпитани   Знаете ли какво е всички да ви обясняват, че детето ви е невъзпитано? Учителите отказват да приемат, че то е различно, а родителите от площадките ви гледат с пренебрежение, че сте неспособна майка? Сблъсквате се с отхвърляне отвсякъде и във вси [...]