Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите успехи: Севлиевец се пребори за достъпна среда в града си

Четвъртък, 15 Юни 2017 / Българи от ново време
2643
  • sevlievo-online.com
1 / 2

Хората с увреждания трябва да излязат навън и да спортуват, казва основателят на клуб „Алфа“ Мариян Минков

 

Мариян Минков е роден и живее в град Севлиево. Завършил е висше военно образование, специалност инженер ”Далекосъбщителна техника“. През 2011 г. се дипломира и като магистър по психология във Великотърновския университет. От 2009 г. е председател на спортен клуб за хора с увреждания „Алфа“. Той е напълно неподвижен от повече от 20 години, но това не му пречи да работи активно за подобряването на живота на хората с увреждания и да ръководи спортния клуб.

 

Г-н Минков, ако човек следи сайта и Фейсбук страницата Ви, едва ли ще повярва, че сте човек със специфични нужди.

 

Аз съм неподвижен от 1995 г. поради прекъснат гръбначен мозък. Просто злополука.

 

Все се борим да променим социалната система. Успяваме ли?

 

Не. От 1995 г. нищо не се променило. Само си помислете, че парите за санаториално лечение и добавки са без промяна. Единственото ново нещо е, че от ЕС ни пуснаха програма за лични асистенти, но аз самият не бях одобрен няколко пъти - отдавам го на бюрокрацията. В сегашната програма, в която съм, изтича през август и не знам дали ще попадна в нова, ако има такава. Трябва за кой ли път да търсим правата си. Така стоят нещата и с недостъпната среда.

 

Осъдили сте доста институции за недостъпна среда. Трудно ли беше?

 

Важното е, че успях. Осъдих представителствата на мобилните оператори, банки и магазини в града ми за недостъпност - сега са достъпни. В момента водя дело по същата причина срещу Районен съд Севлиево и Окръжен съд Габрово, и вече сме на последна инстанция.

 

Срещата на хора с увреждания от цялата страна, провела се в Поморие през 2009 г. се оказа съдбоносна за Вас – защо?

 

Защото намерих приятели, с които създадох спортен клуб за хора с увреждания „Алфа“. Гордея се с него, защото е в полза на лица със специфични нужди - да имат стимул да излизат, да спортуват. По този начин се работи за интеграцията на тези хора, а тя е комплексна и много трудна. В клуба членуват 35 човека с увреждания. Този клуб единствен в Централна България. Член сме на Българска параолимпийска асоциация и БФ Петанк.

 

Получавате ли някаква помощ от институциите за работата на спортния клуб?

 

От община Севлиево ни отпускат по 1000 -1500 лв. на година, които не стигат за нищо.

 

Паралелно с работата си като председател на СКХУ “Алфа“, сте записали магистратура по психология във Великотърновски университет. Как се чувствахте?

 

Чудесно! Съобразяваха се с мен и лекциите и изпитите бяха на първи етаж. Изпращаха ми учебните материали вкъщи и по интернет, когато нямах възможност да отида на място. Успях да завърша с отличие.

 

Смятате ли да практикувате?

 

Все още не. Има си време за всичко.

 

 

Бихте ли ни разказали повече за работата на клуба?

 

От основаването на клуба през 2009 година досега сме организирали десетки регионални и национални състезания за хора с увреждания от цяла България по петанк, бадминтон, тенис на маса, дартс и други. Клубът взема участие във всички национални състезания под егидата на БПА и БФ Петанк. Имаме завоювани десетки купи и медали – отборно и индивидуално.

 

В тази връзка имате спечелен проект от Агенцията за хора с увреждания.

 

Преди няколко години кандидатствахме със свой проект, но без успех, а тази година сме класирани на осмо място. Това е огромно постижение, защото ще ни помогне за реализирането на нашите състезания по петанк и дартс. Участниците, а и техните придружители от цялата страна ще бъдат обезпечени финансово.

 

Какви са другите ви инициативи и срещате ли общинска подкрепа?

 

Другите ни инициативи са свързани с изграждането на рампи. Общината помогна за поставянето на две устройства за изкачване на стълби – в общината и художествената галерия . С наши средства и по наша инициатива са изградени рампи на църквата”Св. Троица”, читалище „Развитие”, на пощата, спортната зала и в парк”Борова гора”

Надяваме се да увеличим членската маса на клуба. Апелът ми към хората с увреждания е „Излезте навън и спортувайте!“.

 

Вижте още: 

Скритите успехи: Когато музиката е в сърцето

Помътнелият блясък на параолимпийското злато 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хора с увреждания, достъпна среда, спортен клуб Алфа, параолимпийски игри

Street of Hope

Въвеждат изпити и след 10 клас

Петък, 22 Юли 2016 / В клас
Промяната се прави заради разделянето на средното образование на два етапа       Нови изпити за учениците след 10 клас планира Министерството на образованието. Те ще са като национално външно оценяване, но оценките няма да се вписват в дипломите. Резултатът обаче ще даде въ [...]

Отхвърляйки бащата

Сряда, 13 Април 2016 / Родители
Каквито и да са отношенията, и двамата родители са важни за детето. Какви са грешките, които правим   „При първата среща (момче на 6 години, тежко невротично разстройство): - С кой живееш? – С мама. – А татко? – Него го изгонихме. – Как така? – Разве [...]