Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Светлана Видинска, която наричат Българската Агата Кристи

Сряда, 31 Октомври 2018 / Българи от ново време
634
  • Facebook
  • Facebook
1 / 2

Станах писател, защото се хванах на бас, казва писателката 

 

Светлана Видинска е родена в Дупница. Завършила е ЮЗУ "Н. Рилски", специалност психология. Има близо 20-годишен стаж като репортер и редактор в местна телевизия, вестници, списания и електронни сайтове. Носител е на наградата "Журналист на годината 2004" на БАРМ. В свободното си време администрира фейсбук страницата Агата Кристи България/Agatha Christie Bulgaria.

 

- Наричат ви българската Агата Кристи, но кажете честно, не е ли пресилено това?

 

- О, мисля, че си е съвсем на място. Познавам на пръсти творчеството на Кристи и мога да открия приликите. Разбира се, Агата е недостижима. Кралица на криминалето е, и никой никога няма да й отнеме короната.

 

- Това означава ли, че просто я копирате?

 

- Категорично не, това е моят собствен стил на писане. Но предполагам, че всеки писател малко или много се повлиява от любимия си автор. Самата Кристи е заимствала по нещичко от сър Артър Конан Дойл, създателят на Шерлок Холмс. Но говорим само за влияние, за вдъхновение. С Кристи дори сме започнали да пишем по един и същи начин – след облог.

 

- Как така?

 

- Агата Кристи се обзаложила със сестра си, че може да напише криминален роман. Така се родила „Аферата в Стайлс”. Веднъж с моето семейство разговаряхме за литература и аз казах – „Обзалагам се, че мога да напиша криминален разказ и никой да не познае кой е убиецът”. Така се започна.

 

- А как ще продължи?

 

- Надявам се, с издаването на книга. Засега разказите ми са публикувани в няколко сайта за литература, както и в регионалната преса в Югозападна България.

 

- Вашите разкази са във винтидж стил. Действието се развива назад във времето. Защо е така?

 

- Защото реалността ми е безкрайно скучна. Има твърде много технологии и твърде малко мистерия. Запитвали ли сте защо винтидж стилът е толкова модерен – както в интериорния дизайн и модата, така и в литературата. Така е заради спокойствието, което носи – спокойствие, което ни липсва днес. И не, няма да „осъвременя” творчеството си. Това означава да го изпълня с насилие и необуздана жестокост. Доброто крими няма нужда от кофи кръв, а от щипка загадка.

 

- Психолог по образование, дългогодишен журналист, а сега и писател. Не са ли много дините под мишницата ви?

 

- Отново ще направя паралел с Агата, която е била и медицинска сестра, и помощник на археолог, и най-добрата крими писателка на всички времена. Тъй че дините под мишницата не са много, ако умееш да балансираш с тях. Засега се справям.

 

- А ако трябва да опишете живота си в книга, как ще се казва тя?

 

- Вероятно като книгата на Джералд Даръл – „Моето семейство и други животни”. Близките ми са най-важното. Семейството ми, домашните любимци, бездомните животни, за които се грижа. Те ми дават криле за написването на най-важната книга – тази, която предстои.

 

Вижте още: 

Домът е там, където си в момента

Писателят Владимир Зарев получи наградата „Паисий Хилендарски“

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Светлана Видинска, писател, Агата Кристи

Street of Art

Леонора Илиева: Музиката сама ме намери

Четвъртък, 26 Януари 2017 / Под прожектора
Правим това, което обичаме, влагаме сърцето си и сме такива, каквито сме, казва вокалистката на Body&Soul   Защо и кога реши, че искаш да се занимаваш професионално с музика?   - Честно да си призная, май не съм го решила аз съвсем. Още на 3 годишна възраст едната ми баба реш [...]

Горещите концерти тази есен

Петък, 21 Септември 2018 / Под прожектора
  От класическо пеене, модерна цигулка и класически рок до горещи балкански ритми под тепетата   Може да са много различни музиканти, но всички те си заслужават. Подредили сме ги според реда на концертите.    Горан Брегович     Уникален двучасов лайв по [...]