Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Уникална сърдечна операция на куче водач

Сряда, 21 Декември 2016 / Българи от ново време
606
  • Сити клиник
  • Сити клиник
1 / 3

7 хуманни и 3 ветеринарни лекари спасиха 9-годишен лабрадор

 

Български лекари направиха първата по рода си в света сърдечна операция на куче-водач. Артър е 9-годишно специално обучено от фондация „Очи на четири лапи“ мъжко куче-водач, което от седем години служи безрезервно на своя приятел и незрящ стопанин Милю Карамитев.

Диагнозата на кучето е тумор в лявото предсърдие. Шансовете му за оцеляване били нищожни. Заслугата за това е на д-р Ранко Георгиев - ветеринарен кардиолог от Централната ветеринарна клиника и на д-р Георги Игнатов - кардиохирург от Сити Клиник. Те са приели случая като своя лична кауза и са направили всичко възможно, за да спасят лабрадора.

Страшната диагноза е поставена през ноември от д-р Георгиев. Въпреки вероятността от фатален изход, той решава да се бори за последния останал шанс за спасяването на Артър.

Лекарите обясняват, че подобна операция не може да се извърши, ако сърцето работи. Затова се наложило да предприемат процедура, която досега не е правена на куче пациент. Става въпрос за отворена сърдечна операция, при която сърцето се спира за определено време. Функцията му се поема от специална машина "сърце-бял дроб". Опити за подобни процедури за пациенти-кучета се провеждат в Токио, Колорадо и Лондон.

Операцията е продължила 6 часа. Сърцето на лабрадора е спряно за около 20 минути. Екипът в операционната зала се състои от 10 специалисти - 7 хуманни и 3 ветеринарни лекари.

Артър се е възстановил за около 10 дни. Той е опериран на 3 декември и днес е изписан.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сърдечна операция, куче водач, лабрадор, хирурзи

Street of Hope

Закриват интернатите за деца

Вторник, 27 Септември 2016 / Гласът на детето
Децата с провинения ще бъдат настанявани в нови центрове за подкрепа     Възпитателните училища и интернатите се закриват, а на тяхно място ще бъдат създадени нови центрове за подкрепа и нов вид възпитателни мерки за провинилите се деца. Това е записано в новия Закон за детско [...]

Помогни ми да се справя сам

Сряда, 04 Май 2016 / В клас
  Община Пловдив въвежда метода на Мария Монтесори в пет детски градини     Община Пловдив започва обучение на 25 преподаватели от пет детски градини на метода Монтесори, който ще започне да се прилага в края на годината, съобщи БГНЕС. В момента има много детски градини, ко [...]