Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Момичето от протеста“ е кандидат за кмет на Банкя

Петък, 04 Октомври 2019 / Истории от града
310
  • Снимката на Стефан Стефанов от протеста през 2013 г.

Какво стана с Деси и Иван от снимката, която обиколи света?

 

Десислава Николова, разплаканото 15-годишното момиче от протестите през 2013 година, чиято снимка обиколи света, е кандидат за кмет на родния град на министър-педседателя Банкя, съобщи Клуб Z. Шест години след големите протести #ДАНСWithMe Деси е председател на младежката структура на Да, България, следва политология в СУ "Св. Климент Охридски".

 

 

15-годишната тогава ученичка е редовен участник в протестите през 2013 година заедно с баща си. Снимката е направена от Стефан Стефанов в късния селдобед на 12 ноември 2013 г., когато полицаите осигуряват кордон, за да се измъкнат депутатите безопасно от протестиращите.

Напрежението по време на протеста е голямо, срещу протестиращите са изправени 10 хиляди полицаи в кордон, който достига сградата на Министерския съвет, а тълпата се опитва да спре излизането на депутатите. Жандармерията използва сила срещу тълпата, а виждайки неуспеха на протеста, момичето се разплаква. Така се появява кадъра, в който момичето слага ръце на жандармериста с кръв по лицето и му казва да се пази, а той й отговаря „Дръж се, всичко ще бъде наред“.

За снимката фотографът казва, че дори не е била публикувана в същия ден. Занесъл я е в редакцията, подбрали няколко снимки за броя, а по-късно той пуснал няколко други снимки от същия ден във Фейсбук. Приятелка го моли да даде публичност на статуса си, за да може да ги сподели, а на следващият ден това бил най-споделяният кадър в мрежата. Влиза дори във филма „Пазителят“ на Мерил Стрийп.

Няколко месеца по-късно 31-годишният тогава Иван напуска жандармерията и заминава за чужбина, споделя Георги Драганов в блога си "Война и мир". После бившият жандармерист се връща в България, а две години след онази снимка двамата с Деси се запознават официално и стават приятели. През 2017 година двамата позираха за същата снимка на гей парада в столицата.

 

Вижте още:

Якето с кръпката

Не е готово, битката за демокрацията продължава

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, Десислава Николова, снимка, ДАНСwithme

StreetView

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]

Различният туризъм

Събота, 21 Май 2016 / Места
  В селата около Банско ще ви помогнат да се върнете към корените си    Селата пазят живата история на България. В село Добърско са запазени уникални за България народни традиции и хората тук с радост ги показват на туристите. На всички по-големи празници се пеят водичните пе [...]