Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Тичащи светлини“ ще пазят пешеходците във Варна

Вторник, 26 Декември 2017 / Истории от града
368
  • spacelab.bg

В столицата имаше монтирани такива зебри, но общината се отказа от поддържането им

 

25 „интелигентни“ пешеходни пътеки ще светват автоматично при появата на минувачи на пътното платно във Варна. В зебрите ще бъдат вградени датчици, които трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Инсталирането на „умните“ системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна, съобщават от МРРБ.

Четири такива пътеки бяха изградени в столицата преди няколко години по проект, финансиран от бензиностанции Еко, но общината се отказа от поддръжката им. Първата по рода си светеща зебра в България беше открита на 30 октомври 2012 г. на бул. „Васил Левски”, до сградата на СУ „Св. Климент Охридски”. Идеята беше абсолютно същата - ранна сигнализация на водачите на моторни превозни средства за наличието на пешеходци, още преди те да са стъпили на пътното платно.

Светещите пешеходни пътеки са разработени от секция Аерокосмическа техника и технологии към Института за космически изследвания и технологии. Светлинната предупредителна система регулира силата на светлината в зависимост от метеорологичните условия с помощта на сензори, вградени във всяко съоръжение. При разпознаване на пешеходец тя подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, а те генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Преди две години обаче поддържането на съоръженията е било спряно, въпреки че не е изисквало сериозни инвестиции.

От регионалното министерство не посочват точната сума, която ще бъде инвестирана в светещите зебри на Варна, но заедно със светлинните пътни знаци, подобряването на диспечерската системата на града за облекчаване на трафика, ремонта на ключови улици и покупката на 15 екологични автобуса Морската столица ще получи 37 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“.

 

Столична община инвестира в трамваи 

 

От общата сума от 237 млн. лева, предвидена за транспортни проекти в 39-те големи града на страната, лъвският пай се пада на Столичната община – общо 124 млн. лева. Те обаче са предвидени за ремонт на трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ от кръстовище с бул. „К. Стоилов“ до кв. „Орландовци“.

Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси. Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда, да виждат настъпващите промени и пътувайки да се радват на слънцето и зелените площи, отбелязват от министерството.

Също с пари от оперативната програма община Сливен ще закупи 27 дизелови автобуса, а Перник – 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул.“Придунавски“, който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

 

Пари за транспорт в градовете 

 

През първия програмен период по ОП „Регионално развитие“ в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв. Автобусният парк на тези градове е обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства. Рехабилитирани и изградени са 115 км велосипедни алеи и са монтирани 1975 електронни информационни табла по автобусните спирки.

Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. e с общ бюджет от 3 млрд. лева европейско и национално съфинансиране.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

светещи пешеходни пътеки, тичащи светлини, зебри, ОПРР, Региони в растеж

Street of Art

Изхвърлете микровълновата печка

Понеделник, 04 Април 2016 / Хранене и Здраве
  Лесно е да стоплиш храната за по-малко от минута и харчи по-малко ток. Но дали си струва?   Бързо и лесно затопляме или приготвяме храната, особено когато се прибираме смазани от работа. Или пък загряваме бебешкото мляко само за 20-30 секунди през нощта. Да, ако микровълновата [...]

Градината ни лекува

Събота, 16 Април 2016 / Хранене и Здраве
  Дали ще е пред блока или на двора, грижата за цветята е полезна за здравето     Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Това е мнението на изследователи от Университета в Харвард, които проведоха мащабно проучване. То добавя нови доказателства към теор [...]