Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Американец спасява исторически сгради във Велико Търново

Понеделник, 19 Ноември 2018 / Истории от града
210
  • borba.com

Хотел „Цар Борис“, който тъне в разруха, също ще бъде възстановен

 

Една от известните с красотата си стари сгради – паметници на културата във Велико Търново – хотел „Цар Борис“ ще бъде възстановена със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Автентичният вид на сградата ще бъде запазен заедно с предназначението й.

Някогашният знаков за града хотел, събирал търновските бохеми, е паметник на културата от 1980 г., но от години тъне в разруха. Преди няколко години сградата е купена от американеца и след известно забавяне, в момента се работи по проектите за нейната реставрация.

Хотел “Цар Борис” е построен през 1894 г. по проект на Стоян Герганов – самоук майстор, усвоил тънкостите на занаята от школата на дряновските строители, сред които е Кольо Фичето.

Едмънд Бек става собственик първо на известния хан “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия. След неговата реставрация той е превърнат в луксозен комплекс с ресторант, винен бар и художествени галерии. Заради инвестициите си за възстановяване и опазване на исторически сгради в Старата столица, през тази година Едмънд Бек е удостоен с наградата “Велико Търново”.

 

Сн. в. "Борба" 

 

Едмънд Бек е бивш военен пилот и бизнесмен, който инвестира и в недвижими имоти. Вестник „Борба“ разказва, че американецът чул случаен разговор за красотата на България в самолета, докато пътувал към Чехия, откъдето е съпругата му. Така решава да дойде у нас и попада във Велико Търново. Обикалял по напечените камъни на Самоводската чаршия и докато търси сянка от дюкян на дюкян, се озовал пред заключените тежки метални решетки на хана на „Хаджи Николи“. Опитал се да разгледа отвън и онемял. Накрая открил сянка в съседното кафене, където се заговорил с Любомир Марков – човекът, който в момента се грижи за инвестициите му в града. От него тексасецът разбрал, че ханът на Колю Фичето е затворен повече от 20 г. и още в този момент решил да го купи. 

 

Сн. в. "Десант"

 

Ханът „Хаджи Николи” е едно от най-големите строителни постижения на Колю Фичето. Построен е през 1862 г. по поръчка на един от видните търновски търговци хаджи Николи Минчоолу и е единственият оцелял през годините от 70-те хана, намиращи се в старата ни столица. През 70-те години на миналия век в сградата е подредена експозиция на великотърновския музей, а след 1987 г. основната сграда е предадена на Националния музей на архитектурата, а дюкяните - за ползване от местните майстори занаятчии. В началото на демокрацията ханът е реституиран, но собствениците така и не успели да се споразумеят какво да правят с красивата сграда.

Едмънд Бек купува и стара къща за гости на ул. “Стефан Стамболов”. Къщата разполага с 18 места за настаняване, на първия етаж ще има кафене с вътрешен двор, лоби и кът със сувенири.

Наред с проекта за хотела, американецът инвестира в реставрацията и на Йоновия хан, който се намира на ул. „Опълченска“ близо до хотел „Цар Борис“. Той също ще бъде възстановен в някогашния си вид – като място за хранене, което разполага и с места за нощувка. Дали примерът му ще бъде последван и ще осъзнаят ли и българите колко по-ценни са историческите сгради, ако им дадем нов живот?

 

Вижте още: 

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Държавата ще настоява за възстановяване на Двойната къща

Рушим или изграждаме?

Да съживим училището в село Хвойна

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Едмънд Бек, Велико Търново, сгради, паметник на културата, архитектура, наследство

Street of Art

Как да се държим по време на концерт?

Понеделник, 03 Декември 2018 / Под прожектора
Минимални изисквания според етикета при посещение на стилно музикално събитие, опера, оперета или театър   За може да съзерцаваме музиката, да ѝ се насладим ни е нужно да се свържем с нея. Има неща, които ни помагат това да се случи и неща, които ни пречат.   Това, което помага, [...]

Общежитие от контейнери

Сряда, 14 Септември 2016 / Стил
Построиха първата сграда от контейнери за превоз на товари по море   Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. Тя е на два етажа и е изградена от транспортни контейнери. Сградата ще бъде използвана за общежитие, като за изграждане [...]