Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Арменец получи документи като лице без гражданство

Четвъртък, 14 Септември 2017 / Истории от града
560
  • Пресцентър на МВР
  • Пресцентър на МВР
1 / 2

Карен Сарданян е израснал у нас, но никога не е имал лични документи

 

28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България, съобщиха от МВР. Роден  в Грузия, с арменска националност, той пристига със семейството си у нас когато е бил само на 3 години. Липсата на гражданство на момчето е била голяма пречка за семейството му, но истинските проблеми за него започват  когато навършва пълнолетие. „Нито можех  да уча в университет, нито да започна нормална работа. Даже кабелна телевизия не можех да си включа без лична карта. Да не говорим да пътувам зад граница“, сподели развълнуван Карен  Сардарян веднага след като получи решението за предоставяне на статут на „лице без  гражданство“. Документът, който той обещава да пази като очите си, му бе връчен от  зам.-директора на дирекция „Миграция“ Маргарита Делчева.

Процедурата за издаване на статут на „лице без гражданство“ е възможна у нас след изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България в края на миналата година, въведена в българското законодателство в края на 2016 година, съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 година и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, които страната ни е ратифицирала. Статут на „лице без гражданство“ може да получи чужденец, който не се разглежда, като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство. У нас живеят близо хиляда чужденци с такъв казус и част от тях вече са подали документи за статут. Процедурата не е дълга, а валидността на личните документи на лицето без  гражданство е 2 години, разясни Маргарита Делчева.

Сардарян споделя, че няма думи да опише как  този документ ще промени живота му и колко дълго е чакал момента, в който и той ще има права. Той не сдържа емоциите си и си позволи на скромната церемония в дирекция „Миграция“  да разкрие част от плановете си – да заведе приятелката си на екскурзия в чужбина, след което да двамата да сключат брак, а той да създаде собствен бизнес.

На церемонията по връчването на първия статут на лице без  гражданство у нас присъства и делегация на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България..

„Лицата без гражданство сякаш са невидими и не съществуват. Чрез предоставяне на статут „лице без гражданство“, България дава възможност за достъп до основни права и услуги. Това е стъпка, която в бъдеще може да доведе и до предоставяне на гражданство,“ заявява представителят на ВКБООН за Българи Матайс льо Рут
Мандатът на ВКБООН включва не само предоставяне на закрила на бежанците, но и на лицата без гражданство. Организацията активно подпомага българското правителство при въвеждането на промени в Закона за чужденците и създаването на процедура за определяне на статут на лице без гражданство.
През 2012 г. България се присъедини към 86-те държави по света присъединили се към Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. Днес лицата без гражданство по света са близо 10 милиона. През 2014 г. ВКБООН стартира световната кампания “I Belong”, която цели да сложи край на проблема с липсата на гражданство до края на 2024. 

 

Вижте още:

Хора в нищото 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лице без граждаство, закон за чужденците, Карен Сарданян, МВР, миграция

StreetView

Пътуване до Бали: Сблъсък на световете

Петък, 29 Юли 2016 / Приключения
Съзвездията над мен бяха напълно различни от всичко, с което така бях свикнала вкъщи   Mечтаете за много и различни пътувания? Гледате предавания по телевизията, изследователски и приключенски филми и се потапяте през филмите в различните светове с нагласата, че това няма как да ви се с [...]

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]