Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бунт в храма

Петък, 06 Май 2016 / Истории от града
1231
  • btv.bg

 

Свещеници отказаха да служат с архимандрит Дионисий, който се похвали, че е поръчал зарята на Великден

 

 

Свещеници от храм „Свети Александър Невски“ отказаха да служат заедно с архимандрит Дионисий – председателят на църковното настоятелство, който обяви, че идеята за зарята в нощта на Великден е била негова. Според свещениците Дионисий е взел решението през главата на Негово светейшетво Патриарх Неофит и с фойерверките на Възкресение е показал неуважението си към него за пореден път.

 

Сн. btvnovinite.bg

 

Наложи се тържествената литургия за Гергьовден да бъде отслужена с помощта на свещеници от друга църква.

След скандала миряни и служители на Църквата внесоха петиция в Светия синод, с която настояват архимандрит Дионисий да свали расото. Според тях Дионисий е нарушил каноните на църквата и трябва да бъде разжалван. 

Преди няколко дни, когато призна, че прекъсването на светата литургия с фойерверки е негова, Дионисий обиди и вярващите, като заяви, че отричането на зарята навръх Великден е скверно кощунство.

„Около българската църква винаги има хора, които се стремят да не допускат тя да има нещо ново, нещо невиждано досега. Може да има заря за рожден ден на всяка мутра? Може да ходят по площадите кресливи политици. Но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник - това не бива“, заяви пред медиите архимандрит Дионисий.

 

 

Впрочем почти няма човек, който да не смята, че фойерверките в нощта на Възкресението са проява на лош вкус и неуважение към вярващите, въпреки че се чуха и гласове в защита на идеята. Интересно е обаче, че идеята за отбелязване на празника със заря не е хрумнала само на софийския архимандрит. Заря в нощта на Великден имаше и в още няколко града – за пръв път в историята на празника изобщо. За пръв път имаше и гвардейци в църквата, като представителната военна част посрещна и придружи благодатния огън. Случайно или не, но всичко това само отблъсква от църквата още повече и без това не особено набожните българи.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

архимандрит Дионисий, храм

Street of Hope

Ще стигнат ли местата в детските градини в София

Вторник, 21 Февуари 2017 / В клас
Столична община обяви близо 10 хиляди свободни места    През тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания, съобщиха от Столична община. И този път от кметството уверяват, че броят на м [...]

Гимназията "Рестад" в Копенхаген

Сряда, 06 Юни 2018 / В клас
Училището е гигантски стъклен куб, а целта е децата да достигнат до знанието сами   Гимназията Рестад в Копенхаген (Ørestad College) в Дания е нещо като обща класна стая в гигантски стъклен куб, в който всъщност учат над 1100 ученици. Половината от времето си те прекарват в [...]