Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Честита Баба Марта!

Петък, 01 Март 2019 / Истории от града
143
  • yurukov.net

За да донесе късмет, мартеницата трябва да е подарена

 


От две години мартеницата е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази година над 500 ръчно изработени мартеници бяха изпратени в централата на световната организация, за да популяризират българската традиция по света. 

Обичаят произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. А традицията е позната и Румъния, Молдова, Македония и Сърбия.

Баба Марта е част от българския фолклор. Когато тя изтупва постелята си, навън вали сняг, а нейните братя Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари) са известни с лютия си характер. Сестра им пък е усмихната, но и непридвидимо сърдита, точно като времето през март.

 

Ето как обясняват обичая от ЮНЕСКО:

"Мартениците се изработват от пресукани червени и бели конци - вълнени, копринени, памучни. От тях са направени пискюлчета, кръгчета, топчета, квадратчета, човешки и животински фигурки. Към конците често се прикачват и всевъзможни изображения и символи от дърво, кожа, керамика. 

Мартениците се прикрепват на дрехите, отляво - над сърцето. Според предание, дошло от древността, те носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности".

 

Смята се, че мартеницата носи здраве и щастие в предстоящата година. Червеният цвят симвлизира живота и раждането, а белият цвят представлява чистотата и ново начало. Вярва се, че за да донесе здраве и късмет, мартеницата трябва да е подарена.

 

Вижте още:

Бяло-червен конец за здраве и плодородие

Баба Марта вързала...

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мартеница, Баба Марта, традиция, пролет

Street of Art

Писателят Владимир Зарев получи наградата „Паисий Хилендарски“

Вторник, 07 Ноември 2017 / Под прожектора
Той е удостоен с нея за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности   Българският писател и редактор Владимир Зарев получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. Наградата връчи премиерът Бойко Борисов на цере [...]

Версия за смъртта на Принс - несъвместими лекарства

Сряда, 27 Април 2016 / Под прожектора
  Музикантът може да е починал от неправилно съчетание на обезболяващи и сънотворни хапчета    Причината за смъртта на Принс може да е неправилно съчетание на приеманите лекарства и "случайното им предозиране". Това коментира пред „Ню Йорк дейли нюз“ известният в [...]