Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Честита Баба Марта!

Петък, 01 Март 2019 / Истории от града
230
  • yurukov.net

За да донесе късмет, мартеницата трябва да е подарена

 


От две години мартеницата е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тази година над 500 ръчно изработени мартеници бяха изпратени в централата на световната организация, за да популяризират българската традиция по света. 

Обичаят произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. А традицията е позната и Румъния, Молдова, Македония и Сърбия.

Баба Марта е част от българския фолклор. Когато тя изтупва постелята си, навън вали сняг, а нейните братя Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари) са известни с лютия си характер. Сестра им пък е усмихната, но и непридвидимо сърдита, точно като времето през март.

 

Ето как обясняват обичая от ЮНЕСКО:

"Мартениците се изработват от пресукани червени и бели конци - вълнени, копринени, памучни. От тях са направени пискюлчета, кръгчета, топчета, квадратчета, човешки и животински фигурки. Към конците често се прикачват и всевъзможни изображения и символи от дърво, кожа, керамика. 

Мартениците се прикрепват на дрехите, отляво - над сърцето. Според предание, дошло от древността, те носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности".

 

Смята се, че мартеницата носи здраве и щастие в предстоящата година. Червеният цвят симвлизира живота и раждането, а белият цвят представлява чистотата и ново начало. Вярва се, че за да донесе здраве и късмет, мартеницата трябва да е подарена.

 

Вижте още:

Бяло-червен конец за здраве и плодородие

Баба Марта вързала...

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мартеница, Баба Марта, традиция, пролет

Street of Hope

Ще стигнат ли местата в детските градини в София

Вторник, 21 Февуари 2017 / В клас
Столична община обяви близо 10 хиляди свободни места    През тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания, съобщиха от Столична община. И този път от кметството уверяват, че броят на м [...]

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей    Пилар, разкажи ни малко за себе си.   В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се въ [...]