Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Да откраднеш от даренията

Четвъртък, 14 Април 2016 / Истории от града
856
  • timeheroes.org

 

Децата правят това, на което се научават от възрастните, не го забравяйте

 

Мили, Дарители, това е една история, една истинска история, която се разви през нощта на 20 март в столичния квартал „Враждебна“. Място на събитието е пунктът за набиране на помощи за хора в нужда на сдружение „Дари Любов“.
Питате се как може някой да открадне нещо, което е дарено за някой, който няма нищо?! Е, това се запитах и аз, когато влизайки в пункта, забелязах не многото липсващи вещи и бъркотията от изсипани дарения по пода, празните захвърлени кутии. Първо си помислих, че „даренията са се струполясали“. Направих няколко крачки и видях изсипаните чували обувки. Някой бе търсил конкретни неща.

 

 

За моя голяма изненада видях, че липсва една бебешка количка. Дарение, което бях приела преди два дни. По-голямото учудване бе, че зимния кош на количката бе взет, но летния оставен. „на кого му бе потрябвала детска количка, и вместо да вземе и двата коша, бе предпочел зимния, вместо летния“?!
Поогледах се, да не би да се самозаблуждавам и фантазирам, но след като видях празните кутии, обувки отделени за един дом, разбрах, че някой е влизал. Нямаше как това да е станало, докато аз бях през съботата и неделята, защото лично приемах даренията и затворих и през двата дни пункта. Всичко бе наред.
Проверих всички прозорци на помещението - бяха здрави и затворени, а и отвън пред сградата имаше кучета. Питах се кой би могъл да го направи.
Проверявайки стаята в съседство забелязах, че прозорецът е отворен.

 

Прозорецът е тесен и висок. Не може възрастен човек да се промуши през него

 

Може би възрастен с не нормални размери за възрастен би успял.
За момент се замислих, че не бяха взети много неща, напротив, както и откраднатите бяха определени артикули – дамски обувки и детска количка. Което означаваше, че крадецът е жена с малки размери и позната, защото кучетата не бяха изпълнили дълга си като пазачи.
В този момент се избистри още повече ситуацията. В последните няколко седмици в пункта идваше едно момиченце, което е на 10 години. Дете, на чието семейство в нужда „Дари Любов“ помагаше отдавна, включително и на него самото. Винаги с каквото бе нужно, за да бъде то щастливо и семейството му да се чувства добре.

 


Момиченцето е много любознателно. Непрекъснато ме разпитваше кой прави даренията, къде отиват даренията, за кои домове, за кои деца. Въпроси, които аз свързвах с детското любопитство. Но дали беше така?
Не бях сигурна дали тя е в основата на тази кражба, но трябваше да разбера. Чудех се как е възможно, когато даряваш, и то на този, който те краде, да не проблесне светлината на доброто над невежеството на делото му?
Разбира се, че бях бясна. А как иначе? Това нормално ли бе? Цялото дело, кауза, добро, къде отива? Променя ли някой, и ако да - кой? Този, който дарява, или този, на който даряваш?
На 3 април в неделя, въпросното момиченце се появи, както обичайно.
Тук е моментът да се разбере от всички читатели, родители, или не, че

 

детската душа е наистина чиста и искрена

 

Тя не може да лъже. Тя знае кое е добро и кое не. Но гласът й затихва или се увеличава в зависимост от обкръжението й във времето.
Ще нарека моята героиня Ася. Ася се появи усмихната, както винаги. Още от вратата се започнаха въпросите, какво е правила посред нощ в пункта. Детето почна да отрича, но след като му бе казано, че всичко се вижда на камерите, всичко си дойде на мястото. То обясни как може би някой е отворил прозореца, докато кака Диана е била в офиса и през нощта е влязъл да вземе количката и няколко обувки, но разбирате ли количката не е в нея, а в една нейна приятелка.
Няма да задълбавам в подробности за поведението на детето и неговите оправдания, и как бързо след разговора откраднатите вещи бяха върнати, а количката оставена на мястото й в пункта.
Замислих се, мили Дарители, дали това момиченце, което е на 10 год. и не може да чете, при по различни социални условия, би знаело кое е добро и кое не. Дали нашето поведение като големи, не разкрива до колко нашите родители са ни възпитавали на принципи и морал като деца. Дали това, което се случи, не показва колко деградираме като общество. И трябва ли да продължаваме да хвърляме морските звезди от брега обратно в окена, за да продължат да живеят, и колко от тях ще спасим?!

 

Автор: Диана Язаджиева

Историята е от фейсбук страницата на сдружение „Дари с любов“

 

Ако искате да помогнете на хора в нужда

 

Сдружение "Дари любов" отвори пунктове в София, Правец и Петрич за целогодишно набиране на материални помощи за деца от домове и хора, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи.

Екипът работи със социални институции, служби за подпомагане, кметове и общини, от които получава списъци с конкретните нужди към момента, и разпределя текущите дарения според тях. Паралелно с това, все повече нуждаещи се сами се обръщат за помощ към сдружението. Идеята на пунктовете е хората да могат да бъдат подпомагани на момента.

Приемат се употребявани, но добре запазени:

дрехи и обувки (мъжки, дамски, детски; за всички сезони);

играчки за всякакви възрасти, бебешки колички, проходилки и др.;

книги и учебни пособия;

посуда, спално бельо, одеяла;

мебели и електроуреди;

други вещи за бита, от които всяко домакинство се нуждае.

Няма изискване дрехите да са минали през химическо чистене, но е задължително да са чисти и здрави.

На фейсбук страницата на сдружението може да следите къде се насочват събраните дарения.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дарения, сдружение

StreetInside

Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

Събота, 21 Март 2020 / На предела
Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин   Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен континент, пише ВВС, цитирана от БГНЕС. Канадски учени са открили фрагмент от древен континент, а по размера на откритите камъни мо [...]

Кои са най-интересните иновации в здравеопазването?

Вторник, 25 Септември 2018 / Кариера
Шест компании се борят за финансиране от 60 хиляди евро   6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да продължат към финала на конкурса за стартиращи компании на EIT Health InnoStars Awards. Финалистите са екипи от Италия, Литва, два отбора от Полша и два от Унг [...]