Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

До края на август пускат третия лъч на метрото

Неделя, 07 Юни 2020 / Истории от града
369
  • Станция \"Красно село\"

Станциите по 8-километовото трасе са готови, но има още изпитания

 

Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в експлоатация до края на август - с над година закъснение от последните обещания на Столичната община. Едновременно ще бъдат пуснати влакчетата по 8-километровия участък от „Красно село“ до „Хаджи Димитър", стана ясно на изненадваща инспекция от премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова и министрите на транспорта и финансите – Росен Желязков и Владислав Горанов. 

Дотогава трябва да са приключили всички тестове и изпитания по трасето, което е готово от почти една година. След въвеждането в експлоатация на новата отсечка на метрото между двете крайни точки ще се стига за 12 минути. А в новите станции на метрото са поставени стъклени прегради на височина от 1,5 м, които да осигурят по-голяма безопасност на хората на пероните. 

В участъка от "Красно село" до Горна Баня започват тестовете и той ще бъде открит до края годината, обещават от общината. Изцяло готово е и новото депо „Земляне” на ул. „Житница”. В него са 20-те влака „Инспиро”, производство на „Сименс”, които ще се движат по трасето на Линия 3. Според изискванията на компанията тестовете продължават 9 месеца, а над 75 машинисти минават на групи специално интензивно обучение.

Oщe двa eтaпa нa третия метродиаметър пpeдcтoи дa се реализират през новия програмен период на ЕС след 2020 година. Eдиният oт тяx e тpaceтo „Xaджи Димитъp - ж.ĸ. "Лeвcĸи" пoд бyл. „Bлaдимиp Baзoв“ c дължинa 3 ĸм. и 3 мeтpocтaнции.

Πocлeднaтa фaзa oт cтpoитeлcтвoтo нa тpeтия мeтpoдиaмeтъp e oтceчĸaтa yл. "Шипĸa" – yл. "Гeo Mилeв" - бyл. "Aceн Йopдaнoв" – бyл. "Цapигpaдcĸo шoce“. Tя e дългa 6 ĸм. и вĸлючвa 6 мeтpocтaнции. 

Всеки километър от изграждането на метрото у нас е бил с около 200 млн. евро по-евтин от тези в Европа, посочи Борисов.

 

Вижте още:

От „Красно село“ до Попа с метро - през септември

Копаят третия лъч на метрото с машина-гигант

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, трети лъч, метростанции, Красно село, Хаджи Димитър

StreetView

Еверест – огромно сметище на покрива на света

Петък, 07 Юни 2019 / Места
Тонове боклук и човешки жертви в името на мечтата да се качиш на най-високия връх   Тонове боклук и десетки загинали – заради огромния наплив от алпинисти в последните години Еверест се превръща в огромно сметище, а ледовете започват да се топят. А желанието на хиляди катерачи да [...]

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]