Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Две тапи по-малко на магистрала „Хемус“

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Истории от града
761
  • АПИ
  • АПИ
1 / 2

Пуснаха движението по три виадукта по трасето София - Варна 

 

Приключиха ремонтните работи на виадукт „Елешница" на магистрала „Хемус" и на двата виадукта на 41-ви километър в посока Ботевград. Така остават само двете тапи - на тунел „Витиня” и тунел „Ечемишка”, където ремонтите ще продължат до пролетта.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира ремонтите на виадукта при 15-ти км на магистралата, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и Парашкев Кръстев, изпълнителен директор на „Автомагистрали” ЕАД.

Павлова напомни, че виадукт „Елешница“, е най-голямото съоръжение извън тунелите, които се ремонтират през този сезон. Тази година с осигурените от правителството 11,5 млн. лв. се ремонтира платното за Варна на виадукт „Елешница“. Съоръжението, с дължина 646 метра, вече е с нова асфалтова настилка и хидроизолация, подменени дилатационни фуги, тротоарни конзоли, санирани стълбове. Изградена е колекторна отводнителна система, а за по-висока безопасност на шофьорите са поставени нови мантинели и пътна маркировка. Монтирани са двойни мантинели за по-добра пътна безопасност и предотвратяване обръщане или изпадане от виадукти. Новост има и при тротоарните конзоли, които вече не са метални и нямат опасност от корозия и падане.

 

 

5,3 млн. лв. от бюджета на АПИ са вложени в ремонта на виадуктите при 41-ви километър на автомагистралата.

Заради ремонтите на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ е приета специална схема за придвижване. При тежки зимни условия ще се допуска преминаване на леките коли, но за тежкотоварния трафик ще има сериозни ограничения, с цел безопасното придвижване по магистралата.

Тировете ще трябва да ползват обходните маршрути, които са предвидени, като например пътят през Искърското дефиле. При обилен снеговалеж, когато се налага, за определен брой часове ще се спира изцяло движението по магистралата за почистване в участъка, при „Витиня“ и „Ечемишка“. Като обходни маршрути леките автомобилите могат да ползват стария път през прохода „Витиня“, който е ремонтиран и подготвен за зимата. „Имаме подготвени маршрути, за да не стават тапи. Освен Е-79 може да бъде използван и второкласният път II-16 през Искърския пролом. Леките и лекотоварните превозни средства, които ползват направлението Враца – Монтана – Мездра, за да избегнат този участък на АМ „Хемус“, могат да ползват и пътят през прохода „Петрохан“, подчерта инж. Лазаров.

Регионалният министър информира, че паралелно със строителството на магистрала „Хемус“, приоритет е и ремонтът на основните пътни направления в Северна България.

Благодарение на увеличените приходи от винетки с около 100 млн. лв., толкова средства са вложени и до момента в по-малките пътища в Северна, Северозападна и Североизточна България, където са в най-лошо състояние. Министърът отбеляза, че през следващата година ще се обновят над 250 км пътища със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.

„През 2017 г. очакваме сериозни ремонти със средства и от държавния бюджет. Продължаваме да ремонтираме по този мащабен начин, по който ги започнахме от началото на нашия мандат втора година вече. Продължаваме и със строителството на „Хемус“ като топ приоритет и АМ „Струма“, за която следващата година е критична. 2017 година за пътния сектор е ключова и пикова, важна за инвестициите и развитието на пътищата у нас“, категорична е Павлова.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Хемус, тапи, виадукти, ремонт, Елешница, Витиня, Ечемишка

Street of Hope

6300 деца са изведени от домовете

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Гласът на детето
В защитените жилища развитието на децата с увреждания бързо се подобрява     Приблизително по около 1000 деца всяка година са извеждани от специализираните институции и са настанявани в центрове от семеен тип с условия за деца с увреждания, популярни като защитени жилища, или в п [...]

Втората матура ще е по професия

Петък, 01 Юли 2016 / В клас
  Парламентът прие на първо четене законът за професионалното образование     Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително п [...]